maanantai 16. kesäkuuta 2014

Bortsan MM-kisapäiväkirja, osa 3

Säälittää Hondurasin puolesta. Ranskalle tuomittiin ratkaisevan tuntuinen 2-0 maali heitä vastaan uutta GPS-4G-mikälie-maaliviivateknologiaa hyväksi käyttäen. Tätä kirjoittaessa en ole saanut minkäänlaista vahvistusta tv-kuvien perusteella sille, että pallo oikeasti olisi maalilinjan kokonaan ylittänyt. Mutta kun teknologia on FIFA:n mukaan täydellinen, ei sitä voi edes kyseenalaistaa. Huh huh sentään. Myös Fukushimassa ja Tsernobylissäkin uskottiin sokeasti teknologian kaikkivoipaisuuteen, mutta kuinkas sitten kävikään?

Nyt harmittaa vietävästi ja tuntuu, että kokeilu on epäonnistunut ja se haisee. Ilman kuvallista todistetta on edelleen hyvin vaikea vakuuttua siitä, että pallo olisi käynyt kokonaan sisällä. Teknologian piti poistaa nämä spekulaatiot, mutta toisin kävi. Toivottavasti tulevaisuudessa sielu saa rauhan ja joku todella osoittaa videon tai valokuvan perustella, että pallo maalissa kävi. Muuten kyseessä on oikeusmurha. Ja oikeusmurha teknologian virheen johdosta on muuten sata kertaa pahempi asia kuin oikeusmurha inhimillisen tuomarivirheen takia. Jos minulta kysyttäisiin, niin se olisi jäähyväiset maaliviivateknologialle, kiitos.

Uruguay-Costa Rica on tähän mennessä ainoa peli, jonka olen onnistunut kokonaan missaamaan. Muista matseista on siis tuloksen lisäksi edes jonkinlainen käsitys. Toki voi sanoa, että tuo alkuillan 19.00 ei oikein sovi kaltaiselleni kahta pientä lasta hoitavalle feministimiehelle. Tuohon aikaan illasta kun ollaan usein kentällä urheilemassa. Toiselle jaksolle kuitenkin hyvin ehtii poikien kanssa iltapalalle.

Yleishavaintona voi tietysti sanoa, että varsin maalirikasta ja viihdyttävää turnausta eletään. Myös yllätyksiä on päässyt syntymään. Partavaahtouudistus ja onneton maaliviivateknologia jaksavat hassuttaa katsojaa. Yökukkujalle YLE:n viihdyttävät ja joskus vähän pihalla olevat studiovieraat ovat olleet koukuttavaa antia. Varhvasti ovat vetäneet ainakin kuningas-Litti ja uimalakki-Nure. Ato Pohjan radiosta tuttu persoonallisuus on jakanut katsojat vihaajiin ja tykkääjiin. Minusta Ato on symppis lahtelainen.

Katsomokulttuurin osalta parasta antia ovat olleet odotetusti eteläamerikkalaisten matsit, joissa on havaittavissa jonkinmoista tunteenpaloa vaikkakin homma vaikuttaa vahvasti hassuhattujen kokoontumisajoilta. Tällä hetkellä karneval de FIFAn hulipörssiä johtaa chileläiset kannattajat, jotka yltyivät juhlimaan avausvoittoa papattien ja bängereiden kanssa. Mahtaa nyt FIFA:n mafiaa potuttaa, kun rähinäsakkia pääsi katsomoon pyroilemään ja pilaamaan perhetapahtuman maineen.

Toinen asia mihin olen kiinnittänyt huomiota on FIFA:n banderollipolitiikka. Useimmilla paikkakunnilla banderollien kiinnittäminen mainosten yläpuolella sijaitsevaan paneeliin on kielletty, mutta joillakin paikkakunnilla se katsotaan läpi sormien. Olisi hyvä tietää millä perusteella homma pyörii. Muistan vieläkin sen pettymyksen kun Saksan kisoissa minua kiellettiin kiinnittämästä Mikko Alatalo-banderollia Tshekin fanipäätyyn. Onneksi tilaa löytyi kuitenkin piippuhyllyltä, mutta tv-kuviin asti ei Mikko päätynyt.

Tässä lyhyesti Boris Runqvistin kisojen viralliset topit ja flopit tähän menneessä:

TOPIT:

1) Alankomaat ja Arjen Robben
Olin aivan häpnadilla lyöty kun katselin tätä klassikoksi noussutta matsia. Espanjan piti viedä tämä matsi helposti, mutta jostain haudan takaa nousi ensin lentävä hollantilainen Robin van Persie jumalallisella syöksypuskullaan ja sen jälkeen alkoi kunnon Robben-show. Robben ja hänen moottorisahareitensä on täysin omassa kastissaan kaikessa tähän mennessä turnauksessa nähdystä. Van Gaalin orgastinen vastahyökkäysfutis nousi kertaheitolla mestarisuosikiksi. Olikohan ne katselleet vähän Gijonin ihmettä ja tehneet johtopäätöksiä miten tappaa tikitaka? Hyvä Mixu!

2 Australian Cahill
Vähän pömpöösiä vanhaa brittifutista pelaava Australia ei tällä tasolla pärjää, mutta vanha Evertonin jätkä Tim Cahill tekisi missä tahansa muussa huippumaajoukkueessa tappavaa tulosta. Huikea pomppu, suvereeni puskutekniikka ja mikä tärkeintä pieneksi kaveriksi rottamaisen periksiantamaton asenne ja röyhkeys. Jännä nähdä mitä Cahill saa aikaan Espanjaa ja Hollantia vastaan. Respect!

3 ) Kolumbia
 Avauspeliä Kreikkaa vastaan seurasin lähinnä sivusilmällä, mutta tähän mennessä ainoa eteläamerikalainen, joka on vakuuttanut täyspäiseltä joukkueelta. Joukkue on yhtä vaarallinen ja yllätyksellinen kuin FARC-sissit viidakossa. Jos huumeveikot jatkavat samaa tahtia, niin kaikki edellytykset vaikka välieriin asti?

4) Englanti
Hodarin Englantihan pelasi tappiosta huolimatta loistavan ottelun liimalettejä vastaan Manauksen kosteudessa ja helteessä. Vaikka itse vihaan englantilaista jalkapalloa yli kaiken, niin Hodarin varman päälle ottava tylsääkin tylsempi pelityyli on aina ollut lähinnä omaa ihannettani. Voiko puolustamalla kulkea aina mestaruuteen asti? Uskon, että this time they can go all the way!!

5) Didier Drogba
 Bosborin härkä katseli avausjakson vaihdosta ja eli silminnähden syvää myötähäpeää joukkueensa taaperruksen takia. Heitti itsensä kehiin ja tulosta alkoi syntyä. Norsut edelleen pieni pettymys itselleni, mutta Drogba voi hyvinkin olla sellainen pelaaja, joka saa kurssiin muuttumaan myös seuraavissa otteluissa. Jatkoon!

FLOPIT:

1) Uruguay
Hävisi Costa Ricalle ilmeisesti todella typerällä pelillä. Tästä on paha enää laittaa huonommaksi.

2)Iker Casillas
Madridin francolaisseuran veteraanivahdin viimeiset Mömmöm-kisat. Ei voi kuin nauraa tälle pellelle!

3) Chile, Brasilia, Ecuador
Perusnaiivia, tehotonta ja vanhanaikaista latinopalloa. Ei tällaisellä pelillä enää pärjätä viileitä, taktisia ja jalkapalloon tieteenalana suhtautuvia eurooppalaisia vastaan. Edes tunteenpalo katsomossa ei auta, jos kentällä pelaajat vain surffaavat ja naatiskelevat. Lisäksi pitäisi edes välttävästi osata puolustaa. Noutaja tulee ja kovaa. Nykyään jopa afrikkalaiset joukkueet pelaavat taktisesti kypsempää futista kuin 80-luvulle jämähtäneet lattarit.

Näihin kuviin, näihin tunnelmiin...
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti