perjantai 13. kesäkuuta 2014

Bortsan MM-kisapäiväkirja, osa 2

MM-kisojen avauspäivänä ei suurtaa draamaa ollut tarjolla. Kaikki meni lähes odotetun mukaisesti. Vain Ylen uudet korkean teknologian tablettiratkaisut hieman hämmensivät ja Mursulla oli kaulukset tyylikkäästi tanassa. Avajaiset ihastutti ja huvitti ja itse ottelussa brassit vei tahmaisesti, mutta kuitenkin täysin ansaitusti hieman pömpöösin oloista kroaattilaumaa. Toki jos Kroatialla olisi ollut hiukan parempaa tuuria, niin ottelusta olisi voinut tulla erilainen. Avausjaksolla sillä oli paikkoja tehdä jopa pari maalia enemmän.

En ole aikaisemmin jaksanut innostua suurten urheilutapahtumien avajaisseremonioista ja siihen liittyvästä kuviokellunnasta, mutta pakko myöntää, että viime vuosina on kyllä tullut seurattua jostain syystä niin olympialaisten kuin jalkapallon arvokisojenkin avajaiset lähes alusta loppuun. Ilmeisesti näissä on usein sellaista hypnoottista huumoriarvoa, ettei niitä kannata missata.

Brassien avajaisissa olin alussa vähän häpnädillä lyöty kun sitä kaivattua sambaa ei sademetsäjaksossa heti alkanut kuulumaan. Onneksi kansaa esitellyt teemajakso sitten pelasti ja capoeirat, kansallistanssit ja sambatkin tykitettiin stereotyyppisen kauniisti. Sulavan monikulttuurisena maana itseään mainostava Brasilia oli kuitenkin löytänyt kisahymniä veivaamaan ja persettä heiluttamaan jonkun brasiliansaksalaisen valkoihoisen mamman, arjalaiselta näyttäneen kaljun tatuoidun bodarin ja lisäksi kiintiölatinona amerikkalaisen Jennifer Lopezin. Vähän mauton kombinaatio, mutta ei sen väliä. Blatteria ei muuten näkynyt ruuduissa? Ilmeisesti piileskeli jossain vipboxissa hummeria syömässä?

Avajaisten polkkatanhujen jälkeen vähän pelotti, että miten SaoPaulon nurmi kestäisi, mutta hyvältähän se näytti. Melkoinen alkuräjähdys kuultiin ennen peliä kun pelaajat ja kansa lurautti tajunnan räjäyttävästi brassien kansallishymnin. Tuosta on enää vaikea laittaa paremmaksi. Muutenkin täytyy ihailla brassien lähes eeppistä tunteiden paloa katsomossa. Sao Paulon stadionin keltainen meri oli lippujen hinnoittelun ja katsomovälähdysten perusteella brasialaista ylempää keskiluokkaa, mutta silti eläytyminen matsiin oli voimakkaan eläväistä. Tässä tuli hyvin esiin eurooppalaisen ja latinalaisen amerikkalaisen mentaliteetin ero. Esimerkiksi jossain Portugalissa tai Espanjassa yleisö käyttäytyisi maajoukkuen pelissä paljon hillitymmin ja varautuneemmin. Toisaalta pakko sanoa, että brassi-ihmisestä välittyy usein meille eurooppalaisille vaikutelma, että ihan  täydellä pakalla ei siellä useinkaan pelata.

Yleisön tuki on yksi tärkeimmistä sysistä, miksi Brasilia voi mennä turnauksessa pitkälle. Pelin ratkaissut rankkarimaalikin vihellettiin osittain varmasti kotiyleisön aiheuttaman paineen takia. Vähän vaisuksi jäi kuitenkin brassien pelillinen taso tässä pelissä. Sellainen fiilis jäi avauksen pelaajia katsellessä, että se on täynnä seurajoukkueessaan flopin maineessa olevia jämäjätkiä. Esimerkiksi umpisurkeasti pelannut Hulk, Andres Escobarmaisia otteita esittänyt Marcelo, Chelsean tusinahasardi David Luiz ja barcafloppi Neymar eivät herätä minussa sellaista luottamusta, että noilla miehillä voisi mestaruuteen asti mennä. Tällä pelillä brassit pudonneekin heti ensimmäisellä pudotuspelikierroksellä. Sama kohtalo lienee Kroatialla.

Avausjaksolla keskityin myös laitamainosten bongailuun. Seuraavat firmat näytti pyörivän ilmoituksissa: VISA, Adidas, CocaCola, Sony, Listerine, Jingli Solar, Brahma, Johnson, Gifa, Kiamotors, Magnetec, Fly Emirates, Wise Up - Brazil Beyond ja Marfrig. Lisäksi pyörivät tietysti FIFA:n No To Racism bannerit ohjeistamassa yleisöä stadionilla ja kotikatsomoissa. Näiden firmojen porukkaa varmasti pyörii viplipuilla katsomossa ja hyvähän siellä on pyöriä, kun Brasilian valtio 11 miljardilla laittanut paikkoja kuntoon kokolattiamattoineen, design seinineen ja muine elitismille haikahtavine ratkaisuineen. Jossain muussa maassa tällainen kusetus vielä toimii, mutta onneksi Brasilian kansa on niin fiksu, ettei hyväksy tällaista sikailua samaan aikaan kun terveydenhoitoa ja turvallisuutta ei ole. Sääli jalkapallon ja pelaajien takia, mutta kaikki tuki protesteille täältäkin. Ei muuta kuin lisää pippurisumutetta köyhien naamalle ja FIFA-sikailu saa jatkua.

Tänä iltana huippuotteluna Espanja vastaan Hollanti. Hollanti tulee raiskaamaan manolot. Espanja on niin passe. Over and out, jatketaan fiilistelyä sohvalla.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti