keskiviikko 17. heinäkuuta 2013

Tänään Se alkaa

Tänään Se taas alkaa: himokkaasti odotettu Mestarien liigan karsinta. Ilmassa väreilee suurta odotusta ja toivoa. Kannattajille nämä ottelut tuovat kauteen aina jotain juhlavaa ja erikoista harmaan arjen keskelle. On hieman eri asia kokoontua porukalla kisahallin eteen "europuistoon" juomaan olutta verrattuna tavalliseen liigaotteluun, jossa vastassa on harmaita jaroja, ropseja ja mypsejä. Ja kyllä, siitäkin huolimatta, että vastassa on vain hajuton ja mauton JK Kalju.

Kaduilla puhutaan myös Töölön ihmeestä. Se kalskahtaa korvaan ihanan naiivilta. Olisiko taas aika 15 vuoden tauon jälkeen edetä aina lohkovaiheeseen asti? Ainakin materiaali puhuu sen puolesta! Nyt jos koskaan? Niinpä niin ja taas joku herkempi saattaa pettyä?

Talvi oli toivon aikaa. Ollis ja HJK mälläsi kunnolla ja houkutteli seuraan muun muassa veteraanit Teemu Tainion ja Mikael Forsselin. Valmennus vaihtui ja budjetissa rikottiin Suomen ennätys: 3,7 miljoonaa! Harjoituspelit sujuivat ja kausareita myyntiin ennätystahtiin. It´s now or never, hihkuivat fänipojat.

Keväällä realismi iski kasvoille. Peli olikin puuroa ja tappioita tuli kotikentällä. Moni alkoi kyynistyä nykymenoon ja huudella Muurista takaisin. Europelien kynnyksellä toivo on kuitenkin pikkuhiljaa palailemassa ja peli alkaa näyttää siltä kuin sen pitäisi. Murskavoittojakin on jo tullut. Sexyfootball on ehkä sittenkin mahdollista?

Tärkeintä europeleissä on tietysti rahallinen puoli. Toiselta karsintakierrokselta kassaan tipahtaa 175 000 euroa Uefan solidaarisuusrahaa, kolmannelta 200 000 euroa ja Play off kierrokselle pääseminen tietäisi varmaa 2,1 miljoonan pottia. Kolmannelta kierrokselta putoaminen tietäisi taas pääsyä Europa Liigan Play off kierrokselle, josta rapsahtaa tilille 100 000 euroa. Europa Liigan Play off kierrokselta lohkovaiheeseen pääsy tietäisi 1,3 miljoonan osallistumispalkkiota. 

Realistisin skenaario tietysti on, että HJK kaataa Nômme Kaljun ja tienaa kaksi otteluparia lisää. Jo tämä vähimmistavoite toisi seuran kassaan hilloa mukavat 475 000 euroa + kolmen ottelun pääsylipputulot ja mahdolliset tv-oikeuksista saatavat rahat. Helposti puhutaan siis 700 000-1 000 000 euron tuloksesta vain kaatamalla yksi lilliputti. Vaikka Kalju-pelin jälkeen mr.Boström tyrisi homman täysin, niin silti HJK dynastia vain vahvistuu.

Parin tunnin päästä olen taas vuoden tauon jälkeen myhäilemässä europuistossa ja toivomassa parasta. Kaljusta ei pitäisi tänään olla mitään vastusta. Ottelupari pitää laittaa poikki mahdollisimman alussa, jotta pelaajia voitaisiin lepuuttaa seuraavassa osassa. HJK:n kolmen kauden perättäinen osallistuminen karsintavaiheeseen on omiaan vahvistamaan organisaation ja pelaajien valmiutta ja kypsyyttä selviytyä näissä peleissä. Uskon, että Kalju kaatuu vieläkin helpommin kuin KR viime kaudella. Viime kaudellahan KR peliin edettiin jopa hieman pelonsekaisissa tunnelmissa. Nyt sellaiseen ei ole tarvetta. Jolle ja Miklu iskevät satalasissa kiinni ja tuloksena paljon hienoja maaleja.

Perjantaina on luvassa uudet tärkeät arvonnat, jotka lisäävät eurokiiman taas uusiin sfääreihin. Niitä odotellessa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti