maanantai 24. kesäkuuta 2013

Uefan korijako HJK:n pelastus

Enää alle tunti aikaa Euroopan jalkapalloliitto Uefan lippulaivatuotteen eli Championsliigan pyörähtämiseen käyntiin arvontojen osalta. Tämä on se päivä, joka on monelle kannattajalle se vuoden kohokohta. Näissä arvonnoissa määritellään hyvin merkittävässä määrin HJK:n taloutta ja samalla koko Veikkausliigan tulevaisuuden näkymiä.

HJK aloittaa karsintojen toiselta kierrokselta ja jatkoon pääseminen merkitsee ainakin kaksi kierrosta lisää. Rahallisesti puhutaan hieman vastustajista riippuen miljoonatuloista, kun mukaan lasketaan Uefan palkintorahat, tv-tuotot ja pääsylipputulot. Vaikka ollaankin vasta karsintojen alkuvaiheessa, niin suomalaiselle seuralle tämä päivä on aina talouden kannalta vuoden tärkein hetki.

Nyt jo muutaman kauden ajan HJK on saanut huomattavaa vetoapua arvonnoissa Uefalta, joka on päättänyt jakaa joukkueet arvontokoreihin selvästikin maantieteellisillä perusteella. Tämä tarkoittaa sitä, että HJK on sijoitettu Pohjois-Euroopan ryhmään(Group 2), jolloin se voi saada vastaansa Islannin, Walesin, Irlannin, Pohjois-Irlannin, Latvian tai Viron mestarit. Mikä tahansa näistä osuukin kohdalle, niin ei pitäisi olla (taaskaan) mahdoton arpa.

Olin viime kesänä ja olen edelleen tänä kesänä aivan häpnadilla lyöty HJK:n saamasta todella karmeasta arpajaisedusta. Kun sijoitetut ja sijoittamattomat joukkueet ovat selvillä jo hyvissä ajoin sarjojen päätyttyä, salailee Uefan pukumiehet maantieteeseen perustuvia korijakojaan aina arvontojen aamupäivään asti. Tätä suljettujen ovien takana tapahtuvaa kabinettikähmintää ei todellakaan kuvaa sana läpinäkyvyys. Uefan salamyhkäinen aluepolitiikka sataa HJK:n laariin, kun helsinkiläiset välttävät kohtaamasta potentiaalisesti todella vaikeita vastuksia kuten vaikkapa Bulgarian mestari Ludogoretsin, unkarilaisen Györi ETO:n tai vaikkapa kuumassa Kazakstanissa Shahter Karakandyn tapaisen rahajoukkueen. Voin kuvitella, että tällä hetkellä jossain Sloveniassa, Slovakiassa tai Israelissa ei olla kauhean tyytyväisiä Uefan maantieteellisiin painotuksiin.

Kenet HJK sitten haluaa "pohjoisryhmän" joukkueista vastaansa? Periaatteessa kaikki käyvät, mutta vaikeimmaksi arvioisin irlantilaisen Sligo Roversin. Irlannin jalkapalloliiga on suurinpiirtein samantasoinen sarja kuin Veikkausliiga, eikä samanlaista pubijoukkuekulttuuria ole rasitteena kuin vaikkapa Walesissä ja Pohjois-Irlannissa. Ja täytyy muistaa, että viime vuosikymmenellä Keke Armstrongin HJK otti pataansa erästä Droghedaa vastaan. Varovainen täytyy siis Roversin suhteen olla.

Sopivimmiksi vastustajiksi arvioisin pubijengit Cliftonvillen ja TNS:n. Siellä kausikin käynnistyy vasta elokuussa, joten rapakuntoisia läskejä todennäköisesti vastassa. Hieman vaikeammiksi arvioisin Viron mestari Kaljun ja Latvian mestari Daugava Daugavpilsin, mutta ne olisivat matkusmielessä lottovoittoja. Islantilainen Hafnarfjördur on astetta kovempi jengi kuin Baltit, eikä viime kesän KR-romahdus enää tule toistumaan.

P.S. Blogimme on taas mukana eurokiimassa ja pyrkii matkustamaan paikan päälle 3.-4.kierroksen peleihin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti