keskiviikko 5. kesäkuuta 2013

A truly ugly night in the Olympic Stadium - nähdäänkö perjantaina Hitler-tervehdyksiä?

Suomi-Valko-Venäjä -karsintaottelu lähenee päivä päivältä. Tottakai päähuomio kiinnittyy itse peliin ja pelaajiin, mutta illasta voi tulla "mielenkiintoinen" myös katsomon puolella. Valko-Venäjältä on saapumassa otteluun erilaisten arvioiden mukaan n.200-300 kannattajaa. Valko-Venäjää ei varsinaisesti tunneta kovana jalkapallomaana, eikä Valko-Venäjällä jalkapallon kannatuskulttuuri ole noussut yhtä hegemoniseen asemaan kuin vaikkapa naapurimaissa Ukrainassa ja Venäjällä. Varsinkin jääkiekon suosio on osaltaan ollut jarruttamassa uuden itsenäisyyden ajan jalkapallokulttuurin kehitystä ja toisaalta yhtenä syynä on myös oman kotimaisen sarjan kiinnostavuuden vähäisyys verrattuna vaikkapa Neuvostoliiton aikaiseen urheiluinnostukseen. BATE Borisovin kansainvälinen menestys on kuitenkin nostanut Valko-Venäjän oman sarjan yleistä arvostusta viime aikoina. Omana ristiriitaisena erityispiirteenä valkovenäläisessä jalkapallossa ovat olleet pienet huligaanikulttuuriin vihkiytyneet kannajaporukat.

Katsoin maanantaina Viro-Valko-Venäjä -ystävyysottelun EestiTV:ltä. Kuviin pääsi myös n.100 henkinen valkovenäläiskannattajien sekalainen ryhmä, joka piti hyvää kannatusta yllä läpi ottelun. Joukkoon mahtui villiä nuorisoa kuin vanhempaa kaljamahaista liiton herraakin. Se selittyy sillä, että urheilumatkoihin erikoistunut matkatoimisto Pilihrym on järjestänyt pakettimatkan Suomeen. Ensimmäinen kulkue pysähtyy Tallinnassa neljäksi yöksi ja seuraa Viro-Valko-Venäjä -ottelun A` Le Coq-stadionilla. Toinen busseista starttaa tänään ja yöpyy Riiassa ja Tallinnassa. Hintaa pitkälle reissulle tulee 280 € ja lyhyemmälle versiolle ilman Tallinnan ottelua 200 euroa. Lisäksi ottelulippu B-14-osioon 20 €. Matkakulut on saatu pidettyä varsin maltillisena, kun Helsingissä vain käydään kääntymässä päiväristeilyn merkeissä. Vertailun vuoksi SMJK:n ja Aikamatkojen bussimatka Gomeliin kustantaa rapeat 495 euroa.

Vaikka Valko-Venäjän yhteiskunta Lukashenkon patruunamaisessa otteessa on ollut perinteisesti hyvin keskiluokkainen, rauhallinen ja maltillinen, eikä valkovenäläisiä maailmalla tunneta samanlaisena räyhäkansana, kuin vaikkapa venäläisiä, niin silti erityisesti jalkapallon pariin on pesiytynyt häiriökäyttäymiseen potentiaalista ainesta. Kohtasin tämän ilmiön jo kesällä 2010 Tallinnassa, kun valkovenäläinen suurseura Dinamo Minsk saapui pelaamaan A´Le Coq-areenalle Kalev Sillamäe`ä vastaan. Satakunta minskiläistä käyttäytyi koko ottelun ajan provosoivasti, katsomosta nousi musta savu ja soihdutkin paloivat. Lisäksi otteluun akkreditoitunut Dinamon virallinen kuvaaja esitteli maalin takana fanikatsomolle natsitervehdyksiä kommandopipo päässään. Huomioitavaa oli, että kannattajilla oli käytössään jonkin verran myös natsiaiheisia banderolleja ja muuta rekvisiittaa. Selvästikin sillä haluttiin viestittää omaa viehtymystä äärioikeistolaisen maailmankatsomuksen suuntaan.

Dinamo Minskin ultrat ovat erityisen tunnettuja siitä, että he muodostavat kansalaisyhteiskunnan etujoukon, joka vastustaa ja kapinoi Lukashenkon keskusta-vasemmistolaista regiimiä vastaan. Tämän ilmentymänä ja symbolina katsomoissa on nähty punavalkoinen vanha Valko-Venäjän lippu, jota kyllä ylväästi heilutellaan ulkomaan katsomoissa, mutta kotimaassa onkin sitten hiljaisempaa. Myös maanantaina Viron ja Valko-Venäjän ystävyysottelussa liehui vanhan Valko-Venäjän nationalistinen punavalko-lippu. Samaan hengenvetoon voidaan tietysti ihmetellä, että minkälainen"hirmuhallinto" se sellainen on, jossa "kannattajabussit" saavat kuitenkin vapaasti matkustuslupia ympäri Eurooppaa ja matkoilla saa huudella mitä sylki suuhun tuo ja heilutella samalla minkävärisiä lippuja itse haluaa...

Tiedetään, että Serbiassa tsetnikit olivat kaatamassa Milosevitshin sosialistista "hirmuhallintoa". Venäjällä opposition marsseilla on nähty tuhansia äärioikeistolaisia jalkapallokannattajia, jotka huutavat kuolemaa Putinin "hirmuhallinnolle" heiluttaen käsissään vanhaa keltamustaa tsaarin lippua. Aivan samalla tavalla tämä pieni ja aggressiivinen Minskin Dinamon ultrista ja muista pienempien seurojen kannattajista koostuva äärioikeistolaisten ryhmä saattaa tulevaisuudessa olla se voima, joka mobilisoi Lukashenkon hallinnon lopullisen kaatumisen.

Jääkiekon MM-kisoissa Tukholmassa järjestysmiehet estivät kiekkokannattajia esittelemästä opposition punavalkeaa kansallislippua. Silloin se tulkittiin poliittiseksi mielenilmaukseksi. On mielenkiintoista nähdä, mikä tulee perjantaina olemaan turvallisuuspäällikkö Julle Karjalaisen ja Suomen Palloliiton linja. Sallitaanko poliittiset tunnukset vai annetaanko vieraiden taas spedeillä? Ja mitä tapahtuu jos valkovenäläiset ultrat ryhtyvät hailaamaan natsitervehdyksiä, kuten kävi maanantaina Tallinnassa? Kaikista mielenkiintoisinta on tietysti seurata, vastaako Valko-Venäjän opposition suuri ihailija kulttuuriministeri Paavo Arhinmäki näihin iloisiin tervehdyksiin? Heil Hitler, Meil Arhis?

Tässä Eestin soccernet-sivustolta pari kuvaa valkovenäläisistä maanantain Viro-pelissä:


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti