maanantai 27. toukokuuta 2013

Suomen Jimmy Jump vai ilkeä "kalsarihäirikkö"?

Olin eilen taas Sonskulla katsomassa jalkapalloa. Otteluruuhkassa painivat HJK ja RoPS pelasivat pilvisessä säässä ihan hyvätasoisen ottelun, joka ei kuitenkaan herättänyt sen suurempia intohimoja. Illan tärkein anti kotiyleisölle oli se, että Klubi sai vihdoin rankan tappioputkensa katki, vaikka ei se peli vieläkään silmiä hivele.

Ottelun ehdottomasti värikkäin ja hulluin tapahtuma nähtiin lopussa jo ottelun ratkettua. 2-0-tilanteessa, juuri kun Pohjanpalo oli riplannut itsensä vapaaksi ja oli juoksemassa yksin kohti Tomi Maanojan vartioimaa maalia, juoksee kentälle aurinkolaseihin ja Armanin kalsareihin pukeutunut nuorehko miespuolinen viuhahtaja. Olin ihan häpnaadilla lyöty, kun kesken hyökkäyksen Pohjanpalon eteen ilmestyy alaston jätkä, joka pujottelee kaiken lisäksi ihan hyvällä tekniikalla koko pelaajiston läpi. Ei voinut kuin nauraa. HJK teki samasta tilanteesta myös maalin, jonka tuomari aluksi hyväksyi, mutta lopulta avustavan avustuksella hylkäsi. Kaikki päättyi siihen, kun Mathias "Masse" Lindström vetää viuhahtajan maihin rajulla rugbytaklauksella, joka varsinkin eteläpäädyssä innoitti kannattajia suosionosoituksiin. Miksi?

HJK:n pelaajien ja HJK:n kannattajien alkureaktiot olivat tuomitsevia. Viuhahtaja vei huonosti ajoitetulla säntäilyllään HJK:lta maalin. Silti vähän ihmetyttää se, miten myös kannattajien piirissä suhtaudutaan niin ryppyotsaisesti aurinkolasi-miekkosen tekoon. Aistin tapauksen nostattavan rajua lynkkäysmentaliteettia ja jopa suoranaista poliisi-diskurssia. Varsinkin kannattajan näkökulmasta se on outoa, koska usein itse kannattajuuteen kuuluu tietty anarkistisuus ja  kyttäämiseen/kurinpitoon suhtautuminen kriittisesti. Satunnaiset pitch invasionit kuuluvat jalkapallokulttuuriin aivan samalla tavalla kuin tifot, koreografiat tai vaikkapa pyrotekniikka. En ole koskaan törmännyt esimerkiksi soihduttelun kohdalla vastaavaan tuomitsemiseen kuin nyt kävi tämän kentälle juoksijan kohdalla. Miksi juuri nyt kannattajilta ei löydykään ymmärrystä?

Toki pitch invasion -kulttuurikin vaatii perehtymistä, eikä se välttämättä aukea pertti perusjanarille heti paikalla. Selvää tietysti on, että pelkkä kentälle juoksu ilman agendaa tai missiota alkaa olemaan hieman väsähtänyt juttu, eikä se luo mitään uutta. Hyvin toteutetut pitch invasionit sen sijaan ovat aivan oma taiteen muotonsa. Yksi maailman kuuluisimmista pitchinvasionisteistä on katalaani Jimmy Jump, joka on tehnyt elämäntavastaan ammatin. Hyvän kentälle juoksun lähtökohtia on juuri se, että siinä täytyy olla joku pointti. Jimmy Jumpillahan näitä on monesti nähty. Milloin on heiluteltu luopio-Figolle Barcan lippua tai kekkuloitu baanalla hörhössä Tibet-paidassa. Jimmy Jumpin toiminta on aina ollut erinomaisen laadukasta viihdettä, joka on tarkoin suunniteltua ja toteutukseltaan sopivasti kantaa ottavaa. Tärkeää pitch invasion kulttuurissa on myös se, että se on sitoutunut väkivallattomuuteen, eikä se ole luonteeltaan uhkaavaa.

Totta kai samaan hengenvetoon on todettava, että pelikentän tulisi tietysti olla koskematon ja pyhä. Aina se ei kuitenkaan ole mahdollista, jos turvallisuusjärjestelyt pettävät. Mutta silloinkin kentällejuoksijan tulisi kunnioittaa peliä niin paljon, että ajoittaisi iskunsa oikein. Eilinen "kalsarihäirikkö" teki pahimman mahdollisen virheen pelin kunnoituksen kannalta juostessaan kentälle kesken tilanteen. Mieluitenhan juoksu tulisi ajoittaa siten, että pallo on toisessa päädyssä tai sijoittaa invaasio vaikkapa pelikatkon aikana tapahtuvaksi. Nyt näin ei käynyt.

Toki ymmärrän juoksijan ahdistuksen. Kun on housut ja paita riisuttuna aidan vierellä viileässä illassa, niin ei siinä kauheasti voi ruveta odottelemaan sopivaa hetkeä tai järkkäri saattaa ehtiä väliin. Todennäköisesti epäonninen sattuma johdatti nuorukaisen keskelle pelitilannetta. Ikävä juttu. Sinänsähän kalsarimies käytti oivallisesti hyväksi Sonera Stadiumin turvallisuusvajetta. Ravintolakatsomon järjestysmiesvaje on yleisesti skenen tiedossa ja se on avoin ja helpoin reitti kentälle. Ehkäpä jopa koko Veikkausliigan helpoin? Esimerkiksi Itäkatsomosta on jo huomattavasti vaikeampi lähteä singahtamaan.

Voi olla, että juoksijalla ei ollut mitään sen syvempää tarkoitusta, kuten esimerkiksi protestoida Sikua vastaan, vaan juoksentelullaan hän vain halusi "hauskuuttaa" yleisöä melkein alasti juoksemalla. Toki jos näin oli, niin sitten pitää kysyä, että miksi ei ollut tarpeeksi munaa riisua kokonaan ilkosilleen? En lähde kuitenkaan analysoimaan motiiveja tämän enempää. Varmaa on, että jos kyseinen henkilö haluaa, niin voisin tehdä hänestä pienen haastattelun palstalle, anonyymisti tottakai. Ota yhteyttä?

Vaikka moni, kuten esimerkiksi asiantuntija Ato Pohja twitterissään, on julkisesti vähätellyt ja pilkannut juoksijan suoritusta, niin itse osaan aina antaa arvostusta yksinäisten invaasionistien rohkeudelle ja yritykselle lähteä tekemään performanssia. Ei ole homma eikä mikään mennä joukolla juhlimaan mestaruutta kentälle, mutta annas olla, kun olet yksin katsomossa ja kaivat "työkalusi" takin alta juuri ennen lähtöä. Pulssi lyö kahtasataa, kädet tärisee ja adrenaliini virtaa suonissa. Sitten vapautat itsesi ja päätät tehdä sen. Samanlaista vapauden ja jännityksen kiksiä ei kovin monesta asiasta saa. Veikkaan, että jää aika monelta toteuttamatta. Sitten kiikkustuolissa voit vuosia myöhemmin muistella lämmöllä takkatulen ääressä mitä tuli tehtyä.

Lopuksi on vielä pakko ilmaista huolestuneisuuteni kentälle juoksijoiden oikeusturvasta ja ihmisarvosta. Miksi ihmeessä jopa jalkapalloihmiset tuntuvat vihaavan näitä kulttuurin ritareita niin paljon, että se oikeuttaa toivomaan väkivaltaista lynkkäystä tai että esimerkiksi normaalisti sivistynyt ja mukava mies Mathias Lindström turvautuu niin törkeään ja liioiteltuun voimankäyttöön  ottaessaan "kalsarihäirikköä" kiinni? Muualla maailmassa Lindström olisi saanut vähintään keltaisen kortin tuomarilta, mutta Suomessa militaristinen talvisodan henki taisi sekoittaa tuomarin pasmat?

En edes uskalla kuvitella millaista hivutusta Sonskun käytävien suojissa juoksija joutui ottamaan vastaan. Ja kuinka pahoja nivelvammoja partasuinen daifu sai aikaan ylimitoitetuilla hallintaotteillaan, jotka kumpusivat koston ja katkeruuden tsunamista? Ja montako tuntia miestä lopulta kyykytettiin kisahallin patjoilla veronmaksajien rahoilla? Voi vaan ihmetellä, miksi suomalainen yhteiskunta ei provosoidu samalla tavalla oikeista rikollisista esimerkiksi talousrikollisia tuomitessaan? Kentällejuoksuhan ei ensinnäkään ole rikos vaan ainoastaan sinänsä harmiton järjestyshäiriö, josta seuraa korkeintaan pelin(!) keskeytys tai aikataulun viivästymisiä. Suhteellisuudentaju vaikuttaa olevan eräillä pahasti kadoksissa.

Ei pitäisi olla homma eikä mikään poistaa henkilö neutraalisti ja asiallisesti ilman, että aiheutetaan potentiaalisia pahoja loukkaantumisia ja muita turhia vammoja vihan nimissä? Järjestyksenvalvonta kuuluu järjestävälle taholle, ei pelaajille tai kannattajille. Järjestyksenvalvonnassa pahasti epäonnistuneen Risto Niirasen puljun uhkailu Palloliiton mahdollisten sakkojen maksattamisesta kalsarimiehellä kuulostaa myös huvittavalta jeesustelulta. Juoksija on jo kertaalleen saanut sakot poliisilta, ei hänen kuulu enää Palloliiton sanktioita kärsiä. Sakothan on nimenomaan aiheutuneet ja osoitettu järjestyksenvalvojien epäonnistumisesta ja niinpä heidän kuuluu kantaa vastuu mokailustaan. Sonera stadiumin turvallisuusvalvonta on jo aivan liian pitkään liikaa keskittynyt hyvämaineisen ja oman pesän puhtaana pitäviin kotikannattajiin ja samalla esimerkiksi ravintolakatsomo on jätetty täysin heitteille.


Seuraa Twitterissä: @huippufutista

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti