lauantai 7. heinäkuuta 2012

Klubijohto valitsi Honka-rejectien tien

Nyt se on varmaa. HJK ei voita Suomen mestaruutta kaudella 2012. Niin sysipaskaa peliä se esitti Turussa Interin vieraana. Oikeastaan HJK:n pelaajia ei sen kummemmin voi esityksestä edes haukkua. Se pelasi omien taitojensa ylärajoilla ja suoritti pelin lähes virheettä. Tällä pelaajamateriaalilla parempaan ei vaan pysty HJK venymään. Tästä voimme syyttä seurajohtoa ja täysin omissa utopioissaan elävää älykääpiö-valmennusjohtoa. Toki Juho "turisti" Mäkelälle myös propsit siitä, että arpoi omat häänsä kauden tärkeimmän ottelun kanssa päällekkäin. Ja tämä mies kutsuu itseään ammattilaiseksi?

Kuka päätti viime syksynä ja talvena valita Honka-rejectien palvontapolitiikan Suomen virallisen suurseuran viralliseksi linjaksi? Oliko se kenties Ollis, Saarnio, Mursu vai jopa itse harmaa eminenssi Rantala? Totuutta emme ehkä koskaan saa tietää, mutta päätöksen seuraukset tuntuvat seurassa ja kauan. Tappiollisen Championsliigan 2.karsintakierroksen jälkeen Islannista palaa lammaslauma, jolle tulee vähintään kahden vuoden katkos rahakkaisiin UCL-karkeloihin. Jälleen kaksi hukattua vuotta toteuttaa unelma suomalaisesta Rosenborgista. Jälleen kaksi vuotta armotonta vitutusta kannattajan takaraivossa.

Tämän päivän peliä katsellessa mieleen tuli sellainenkin outo skenaario, että valittu strategia on täysin tietoisesti valittu, eikä näitä Intereitä, MIFKejä ja Jaroja ole edes tarkoitus oikeasti voittaa. Riittää kun HJK saa rauhassa kehittää omia ja Hongan junnuja paremmiksi pelaajiksi ja toivoa, että parin kolmen vuoden päästä ne ehkä olisivat jo tarpeeksi tasokkaita voittamaan Interin, MIFKin ja Jaron. Harmi vaan että silloin HJK ei pelaa enää europelejä.

Eniten HJK:n synkkä tilanne on tietysti paljon puhutun keskikentän keskustan syytä. Rasmus Schüllerin oikea paikka olisi korkeintaan Klubi04, en tosin ole varma riittäisikö taso sinnekään. Tänäänkin Interin 1-0 maali lähti Rasmuksen amatööritason harhasyötöstä, jota näkee korkeintaan nelosen matseissa.  Aivan puujalka koko kaveri, jonka vedot on tussuja ja sijoittuminen naurettavaa hissuttelua. Pelimiestä Schüllerista ei veistaisi edes Jose Mourinho.

Toinen synkkä esimerkki Klubin pelaajapolitiikasta on viime syksynä Ruotsista maitojunalla kotiin palannut Honka-reject Joel Perovuo, jota on nyt vuoden ajan yritetty ajaa sisään joukkueeseen siinä kuitenkaan onnistumatta. Paljokohan vielä Mursu ja Rantala antavat tälle pellelle armonaikaa näyttää tasonsa? Annan teille ilmaisen vinkin: Joel on jo näyttänyt tasonsa ja siirtoikkunan auettua hänet kannattaa lainata ilmaiseksi Pallohonkaan.

Jotta kermakakku olisi päältä kaunis, niin onhan Klubilla onneksi heittää keskikentälle myös huippuhankinta Okkonen, joka pelasi parhaat pelinsä joskus 10 vuotta sitten. Tämä mypalainen laatupelaaja vaarantaa monivuotisten kausariasiakkaiden uusintatilaukset ensikaudelle, joten kannattaisi tästäkin ylijäämäpelaajsta päästä mahdollisimman äkkiä eroon.

Kaikkea ei tietysti voi pistää honkalaisten tai mypalaisten piikkiin. Esimerkiksi hyökkäys oli ennen kauden alkua paperilla kova, mutta karu fakta on vaan se, että kauden ykköshyökkääjä HJK:ssa on ollut Joel Pohjanpalo, jolla ikää  vasta 17-vuotta. Jolle on tehnyt 6 komeaa maalia, mutta se on tietysti suurseuran ykköshyökkääjälle aivan liian vähän, kun kausi lähenee puolimatkan krouvia. Se, että Joel Pohjanpalo on HJK:n tämän hetken paras hyökkääjä ei ole Joelin vika. Joelin paikka olisi oikeasti Klubi04:ssä hattutemppuja sylkien ja säännöllisesti pelata edarissa jämäminuutteja lopusta, jos kaikki olisi mennyt hyvin, mutta ei mennyt. Kaikki kunnia Joel Pohjanpalolle, enkä todellakaan syytä HJK:n kriisistä häntä vaan seurajohtoa.

Kuriositeettina mainittakoon, että HJK:n täysin merkityksetön ulkomaalaishankinta Sherif Ashraf on ollut vähän vaikeassa paikassa, kun peliaikaa ei alkukaudella tullut ja ympärillä oleva joukkue on täysin sekaisin. Muutamia väläytyksiä on ollut ja varsinkin keskitykset ja vaparit ovat miehen vaarallista antia. Silti ei vahvista HJK:ta oikein mitenkään tällä hetkellä. Jossain muussa seurassa olisi voinut olla tähti. Täysin turha hankinta, joka ei sovi joukkueen pelityyliin, jos pelityylistä edes tällä hetkellä voidaan puhua.

Suoranaisen tyhmyyden lisäksi HJK:n seurajohdolla on ollut myös epäonnea. Sellaiset vanhat konkarit kuten Mathias Lindström ja Ville Wallen, jotka aikaisemmin ovat olleet joukkueensa laadukkainta ja luotettavinta osastoa on pettänyt jostain syystä pahasti. Tietysti osittain Massen ongelmat profiloituvat topparipari Timi Lahteen. Lahti kun on myös jalalla toivottaman hidas ja lisäksi aikaisemmin haaveiltu kehitys ei valitettavasti enää ole maajoukkuetasoa, vaan täysin pysähtynyt ellei jopa kääntynyt laskusuuntaan. Toivottavasti Lahdestakin päästään eroon mahdollisimman nopeasti.

HJK:n upean ylivoimainen mestaruuskausi 2011 ei saanut jatkoa seurajohdon typeryyden vuoksi. HJK rikastui europeleillä, mutta tilaisuutta ei vaan osattu hyödyntää joukkueen vahvistamiseksi. Se on todella pöyristyttävää, kun seura teki voittoa kuitenkin kolme miljoonaa. Kauden jälkeen tiedämme onko nykyinen puppelointi jopa pahempi ja rajumpi kuin 90-luvun lopussa hukattu Championsliigavisiitin tuoma huikea mahdollisuus. Positiivista tietysti, että tällä kertaa eurogloorian tuomista euroista pääsi nauttiman myös muut suomalaiset seurat. Montakohan sataa tuhatta euroa hassattiin honkalaisten konkurssipesään?

Toivottavasti edes siirtoikkunan auettua tulisi ukkoa ovista ja ikkunoista testille. En todellakaan halua viettää loppusyksyä sateisella Sonskulla murjottaen ja Schüllerin ja Perovuon friikkisirkukselle laulaen. Nyt niitä ulkomaanapuja ja äkkiä! Terveisiä seurajohdolle: päivät lyhenee, panokset kovenee.

P.S. Blogimme on mukana europeleissä tälläkin kaudella. Buukkasimme matkat Reykjavikiin ja tavoitteena tehdä laatublogia suoraan paikanpäältä. Itse europelit avasimme jo torstaina hieman kosteahkossa Tallinnassa ja siitäkin matkasta saattaa jotain rapoa tänne vielä tulla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti