torstai 14. kesäkuuta 2012

Laki on kaikille sama, vain tuomiot vaihtelevat

Kuten ounastelin jo aiemmin on Uefa lähtenyt ristiretkelle Venäjän jalkapalloliittoa vastaan. Yksi viaton strobo, järjestysmiesten pahoinpitely ja poliittisesti epäkorrektit huutelut toivat Venäjälle 120 000 euron sakot ja uhkauksen viedä Venäjältä 6 pistettä seuraavissa EM-karsinnoissa. Onko tämä oikein?

Periaatteessa Uefan tuomio on ihan oikein, sillä varsinkin järjestysmiesten kimppuun käyminen on paha rikos ja siitä pitää syyllisiä rangaista, tässä tapauksessa siis Venäjän jalkapalloliittoa, vaikka heillä tuskin on mitään tekemistä näiden yksittäisten känni-idioottien kanssa. Soihduttelua Uefa on monesti katsonut läpi sormien tai mätkäissyt korkeintaan muutaman tonnin sakot. Rasististisesta huutelustakin on monenlaista todistusta ja esimerkiksi Vitali Mutkon mielestä venäläiset fanit syyllistyivät tshekki-faneille buuaamiseen, mutta eivät rasistiseen huuteluun. Vieläkin totuus on melko epäselvä.

Uefan tuomio on olosuhteisiin nähden raju. Jo rahallisesti sakko on tuntuva ja hyvin harvinaislaatuinen. Mahdollinen 6 pisteen menetys seuraavissa EM-karsinnoissa olisi jo oikeusmurha. Tätä ei Venäjän liitto voisi koskaan hyväksyä vaan aloittaisi oikeustoimet. Venäjän väitetyt rikkeet eivät mielestäni olleet näin räikeitä kuin Uefa antaa olettaa. Järjestysmiesten pahoinpitely on tietysti vakava asia, mutta onko sittenkin syy tapahtumiin Puolan kisaorganisaation, joka luottaa vapaaehtoisvoimiin ja on hyvin epäjärjestäytynyt. Strobon heittelijää pelin jälkeen tuli "pidättämään" n. 10  eläkeläisiltä näyttänyttä järjestysmiestä ja vastassa heillä oli monikymmen- ellei jopa satapäinen päihtynyt venäläisarmeija. Odotusarvoon nähden vain neljän järjestysmiehen pahoinpitely oli hyvin lievä lopputulos.

Jos tälle linjalle lähdetään, niin toivottavasti Uefa pysyy linjassaan ja kohtelee kaikkia kisamaita samalla tavoin. Näissä kisoissa vaadin 250 000 euroa sakkoja ja 10 pisteen menetystä seuraaviin EM-karsintoihin Puolalle. Ennen Venäjä-peliä ja sen jälkeen puolalaiset huligaanit kohdistivat iskunsa normaaleihin faneihin kuten kadulla kävelleihin lapsiperheisiin ja rauhanomaisesti käyttäyneisiin tavallisiin pelipaitoihin pukeutuneisiin keskiluokkaisiin kisaturisteihin, joilla ei ollut mitään motivaatiota tapella. Tämä jos mikä on paitsi laitonta ja raukkamaista myös kaiken huligaanikoodiston vastaista.

Puolalaisten enemmistö hyväksyy iskut venäläisiä vastaan. Tämän voi tulkita niin, että puolalaiset ovat eläimen tasalla oleva surkea roskakansa, joka ei koskaan ole ansainnut näitä kisoja. Puolalaisten motiivina on äärioikeistolainen maailmankatsomus ja rasismi venäläisiä turisteja kohtaan. Odotan, että Uefa puuttuu näihin rikkeisiin ja antaa Puolalle riittävät tuomiot kisojen linjan mukaisesti. Näitä ei tietenkään tule, koska puolalaiset kansakuntana piileksii EU-kätyrien selän takana ja ovat parhaita ystäviä länteen kallellaan olevan Uefa-eliitin kanssa.

Kolmas esimerkki tapauksemme on Kroatia, jonka fanit heittelivät kaksi soihtua kentälle ottelussa Italiaa vastaan. Toisen soihdun jälkeen ottelu oli pakko vähäksi aikaa keskeyttää savun takia. Näiden kisojen aikana, pääasiassa Bad Blue Boys ja Torcida-ryhmän taholta, kroaatit ovat syyllistyneet kaduilla huliganismiin ja tehneet iskuja poliisia vastaan. Paha rikos. Odotan, että Uefa reagoi sikailija kroaaattien käytökseen ja nakittaa Kroatian liitolle vähintään 300 000 euron sakot ja 8 pisteen menetyksen seuraaviin karsintoihin.

Näinä kovina aikoina kysyn myös teiltä, hyvä lukijakunta, muistatteko paljonko Saksan liitto sai sakkoa kun saksalaiset fanit hyökkäsivät Ranskan MM-kisoissa ranskalaisen poliisin Daniel Nivelin kimppuun ja tanssivat tämän pään päällä saksalaisia kansantansseja? Niveliltä sokeutui oikea silmä ja hän vajosi koomaan kuudeksi viikoksi. Enpä muista että sakemanneja olisi sakotettu tapauksesta. Laki on kaikille sama, vain tuomiot vaihtelevat?

Toivon hartaasti, että Uefa ottaa opikseen, eikä anna ikinä enää kisoja Puolan kaltaiselle läpirasistiselle äärioikeistolaiselle maalle. Onneksi sivistysmaa-Ukrainassa on mennyt paremmin ja siellä kaikki sujunut mallikkaasti. Ei muuta kuin rauhallista ja suvaitsevaista kisojen jatkoa kaikille, toivoo Bortsa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti