keskiviikko 23. toukokuuta 2012

Tartto kutsuu votkaturistia (Baltic Cup Special)

Huippufutista-blogi ottaa kaivattua etäisyyttä kotirintaman vauvalarppiin ja lähtee tekemään reportaasia rakkaaseen etelänaapuriin Viroon. Matkakohteena on tällä kertaa Baltic Cup ja Suomen avausottelu Viro-Suomi aina niin pärisyttävissä Tartton maisemissa. Nyt nollataan ja kovaa.

Aivan aluksi lienee paikallaan ladella tiskiin hieman faktaa tästä Tallinnalle vaihtoehtoisesta ja ehkä hieman tuntemattomastakin matkakohteesta. Tartto on koko Etelä-Viron keskus; matkaa Tallinnasta kertyy rapiat 185 km, mikä tietysti sujuu mukavassa pöhnässä bussin takapenkillä virolaista olutta tai lonkeroa nauttien.

Emajoki, joka yhdistää kaksi Viron suurinta järveä, virtaa kaupungin halki 10 kilometrin matkalla ja antaa kaupungille oman ilmeensä. Tässä vaiheessa kautta vesikin lienee jo sopivan lämmintä, että tuntematon votkaturisti uskaltautuu dippaamaan.

Tartossa asui vuoden 2009 alun tilastojen mukaan 102 817 asukasta, joista lähes 80% on vironkielisiä. Täten venäjän kielisten osuus on valitettavasti hieman pienempi(n.18%) kuin pääkaupunki Tallinassa, mutta kyllä näilläkin jo alkuun päästään. Varsinkin lähiöistä löytyy sitä romanttisempaa otetta. Viron toiseksi suurimmasta kaupungista varmasti löytyy kaikenkarvaisille votkaturisteille runsaasti nähtävää. Historiaakin löytyy, sillä ensimmäinen kirjallinen maininta Tartosta on vuodelta 1030.

Kaupungissa sijaitsevasta yli 8000 yrityksestä kolmannes toimii kaupan, palveluiden ja kiinteistönvälityksen alalla. Tartossa on kehittynyt huonekalu-, kone- ja tekstiiliteollisuus. Lisäksi elintarviketeollisuuden alalla toimii kaksi suuryritystä: A Le Coq -juomatehdas ja Salvest-säilyketehdas. Toki jos ei votkaturisti halua pelkkiä säilykkeitä syödä, niin Tarttosta löytyy myös pari ravintolaa, jotka eivät ole hinnalla pilattuja. Itse ajattelin ainakin aluksi testata Vanamuise 26 osoitteessa sijaitsevan ja kovasti kehutun Opera Pizzan. Normaali lätty irtoaa kolmella eculla ja perhepizzan saa kahdeksalla.

Ennen kaikkea Tartto tunnetaan itsenäisen Viron sivistyspääkaupunkina. Kaupungissa toimi kansallinen yliopisto, musiikkikorkeakoulu, taidekorkeakoulu Pallas, ja museoita kaupungissa on  lähes yhtä paljon kuin muualla maassa yhteensä.

Kuriositeettina kerrottakoon, että legendaarinen oikeistopopulisti Lennart Meri valmistui Tarton yliopistosta vuonna 1953 pääaineenaan historia ja kielet. Meri oli Viron Laulavan vallankumouksen johtohahmoja ja yksi maailman tunnetuimmista antikommareista. 1989 hän perusti Viron instituutin, minkä varjolla hän alkoi jo luoda pohjaa itsenäisen Viron ulkopoliittisille suhteille ja 1991 hänestä tuli itsenäisen Viron ensimmäinen ulkoministeri. Lopulta vuonna 1992 Viron parlamentti valitsi Isänmaaliiton ehdokkaana olleen Meren presidentiksi.

Vanhoina hyvinä kommunistiaikoina ei länkkäreiillä ollut mitään asiaa Tarttoon. Se oli suljettu kaupunki, sillä kaupungin itäosissa, Raadilla, oli yksi Neuvostoliiton suurimpia sotilaslentokenttiä. Siksi esimerkiksi yliopiston kansainväliset tieteelliset konferenssit piti järjestää Tallinnassa. Lentotukikohdan henkilökuntaa varten rakennettiin kaupungin itäosiin kokonainen uusi kaupunginosa. Raadin lentokenttä on nykyisin joutomaata, ja sinne kaavaillaan Viron kansallismuseon uutta päärakennusta. Maaperän puhdistaminen ja yleinen siivoaminen on kuitenkin vaatinut sotilastukikohdan lakkauttamisen jälkeen serkkupojilta pieniä ponnistuksia.

Mainittakoon myös, että henkisenä pääkaupunkina ja yliopistokaupunkina Tartto oli samalla Viron vapaustaistelun keskus. Sieltä saivat alkunsa 1980-luvulla kuuluisa venäläistämistä vastustava "40:n kirje" ja vuoden 1986 "fosforiittisota". Tartossa käytettiin julkisesti ensimmäistä kertaa kansallisvärejä, kun kansallisperintöä vaaliva Muinsuskaitse Selts (Muinaismuistoyhdistys) piti siellä massakokoontumisensa 1988.

Esittelyssä Tamme Stadion

Tarton ylpeyden aihe, perinteinen Tamme Staadion on saanut tänä vuonna kunnian isännöidä Baltic Cupissa Viron kotiotteluita. Stadionia käytetään nykyään lähinnä jalkapalloon, jossa se isännöi JK Tammekan kotiotteluita. Tamme Staadionille mahtuu noin 2 000 ihmistä. Votkaturisti löytää paikan päälle, kun kulkee Riian Maanteetä keskustasta Riian suuntaan. Stadionille on hyvät yhteydet paikallisliikenteen busseilla. Osoite on Tamme pst. 1.

Stadion avattiin ensimmäistä kertaa vuonna 1932. Jalkapallon lisäksi sillä on järjestetty myös musiikkifestivaaleja ja yleisurheilukilpailuja. Stadionia kunnostettiin prameaan kuntoon 1960-luvulla kommunistisen kaupunginhallinnon toimesta ja se avattiin uudelleen vuonna 1973. Lopulta kuitenkin tulipalo tuhosi sen vuonna 1997, jolloin päätettiin rakentaa kokonaan uusi stadion.

Stadionia on remontoitu vuosina 2007–2008 ja sinne on myös rakennettu lisää istumapaikkoja. Kompleksiin kuuluu myös pääkentän takana oleva tekonurmikenttä. Lisäksi samassa yhteydessä on Tamme Tennisekeskus.

Baltic-cupia varten rakennetaan alkeellinen lisäkatsomo meille tsuhnille. Viro-Suomi-pelissä suomalaisille on varattu lisäkatsomosta sektori K. Katso alla olevasta kuvasta lisätiedot. Ottelu alkaa kello 20:30.

Bortsa Runqvistin TOP-10 nähtävyydet:

Seuraavassa listattuna kaupungin olennaisimmat nähtävyydet, jotka jokainen ehtii varmasti käydä pikaisesti tsekkaamassa, vaikka kuinka krapula painaisi päälle ja tappio vituttaisi.

1. Tähtitorni
Tähtitorni on rakennettu 1800-luvun alussa yliopiston arkkitehdin J. W. Karusen suunnitelmien mukaan. Aika karu, mutta tyylikäs kokonaisuus. Täällä näkyy varmasti tähtiä.
Osoite: Lossi 40, Toomemägi

2. Tarton yliopiston päärakennus
Tarton yliopiston päärakennus on Viron huomattavimpia klassistisia arkkitehtuurikohteita. Se rakennettiin vuosina 1804 - 1809 yliopiston arkkitehdin Johann Wilhelm Krausen suunnitelmien mukaan.
Tarton yliopiston taidemuseon kautta voi tilata tutustumisen Viron klassisen tyylin helmenä pidettyyn juhlasaliin sekä ullakolla oleviin entisiin karssereihin.
Osoite: Ülikooli 18

3. Tampere Maja
Tampere Maja on Tampereen ja Tarton kaupunkien kulttuuri- ja yhteistyökeskus. Sen on tarkoitus edistää kaupunkien välistä kulttuuritoimintaa, järjestää kulttuuritapahtumia ja vuokrata tiloja yleisön käyttöön. Talossa toimii myös pieni majatalo, jossa on yhteensä 6 vierashuonetta.
Puhelin: +372 738 6300
Osoite: Jaani 4

4. Kaupungin muurin säilynyt osa
Keskiajalla Tarton tuolloista keskikaupunkia ympäröi muuri. Siitä on säilynyt vain vähän. Alkuaan maakivistä rakennetun muurin pituus oli kaksi kilometriä, siinä oli 27 tornia, joista yhdeksässä myös portit.

5. Stalinismin uhrien muistomerkki Ruiskukka
Stalinismin uhrien muistomerkin on tehnyt taiteilija P. Saar ja se paljastettiin 1990. Halutessaan voi myös vierailla vastapäätä KGB-museossa. Tänne kannattaa käydä laskemassa seppele. Voi itku ja parku sentään.
Osoite: Riia maantee 15

6. Kustaa II Adolfin patsas
Yliopiston Päärakennuksen takana sijaitsee Kustaa II Adolfin (1594-1632) patsas, joka paljastettiin uudelleen 1992 kapitalismin palattua Viroon. Taitelija on Elisabeth Tebelius-Myren. Kustaa II Aadolf allekirjoitti Tarton yliopiston perustamisasiakirjan sotaleirillä lähellä Nürnbergiä 30. kesäkuuta 1632.

Alkuperäinen patsas paljastettiin vuonna 1928. Kommunistit onneksi poistivat patsaan vuonna 1950, ja paikalle jäi kukkapenkki. Vuonna 1992 valmistetun uuden muistomerkin malliksi otettiin Göteborgissa sijaitseva Kustaa Aadolfin kipsiveistos.
Osoite: Ülikooli 18


7. Oscar Wilde ja Eduard Vilde
Kahden Wilden patsas valmistui Tiiu Kirsipuun tekemänä 1999.  Irlantilainen kirjailija Oscar Wilden (1854-1900) ja virolaisen kirjailijan Eduard Vilden (1865-1933) patsaan kuvaama keskustelu olisi voitu käydä vuonna 1982. Oikeasti he eivät tavanneet koskaan toisiaan. Tarton kaupunki lahjoitti patsaan kopion Irlantiin Galwayhin vuonna 2004.
Osoite: Vallikraavi tn 4

8. Pirunsilta
Pirunsilta rakennettiin 1913 Venäjän tsaaridynastian Romanovien 300-vuotisjuhliin. Siitä on muistona sillassa pronssisen seppeleen sisällä vuosiluvut 1613 - 1913.

Silta on omistettu Parrot´n aikalaiselle, keisarillisen yliopiston perustamisasiakirjan allekirjoittaneelle Aleksanteri I:lle, jonka relieefi on koristamassa sillan Vallikraavin puoleista sivua. Tällä sillalla on hyvä palvoa saatanaa ja juoda verta.
Osoite: vanhakaupunki

9. Toomemäki
Toomemäki oli tsaari Paavali I lahja yliopistolle. Kaupunkilaiset olivat käyttäneet aiemmin sen tasaista aluetta lehmien ja vuohien laitumena. Rehtori G. F. Parrot, yliopiston arkkitehti J. W. Krause ja kirjaston johtaja K. S. Morgenstern päättivät, että Toomemäestä tehdään julkinen puisto, jonne tulevat myös monet yliopiston tiedelaitokset. Toomemäki kuuluu vanhankaupungin suojelualueeseen ja on suojeltu sen sääntöjen perusteella (1995).
Osoite: yliopiston yhteydessä

10. Uspenskin katedraali
Suuren Pohjan sodan aikana Tartto liitettiin Venäjään. Kaupungissa ei ollut tuolloin ainoatakaan ortodoksikirkkoa. Keisarinna Elisabetin (1741- 1762) määräyksestä lähelle nykyistä rakennettu kivikirkko vihittiin vuonna 1754. Kirkko hävisi vuoden 1775 suurtulipalossa.

12. lokakuuta 1817 Uspenskin kirkossa vihittiin Jaan Krossin kirjasta kuuluisaksi tullut "keisarin hullu" Timofei Bock maalaismorsiamensa Eevan kanssa. Pohjois-Virossa asunut kuuluisa venäläinen runoilija Igor Severjanin (1887- 1941) on myös vihitty tässä kirkossa.
Osoite: Magasini 1
Puhelin: +372 743 2509, +372 744 2061, +372 528 7182

Julkinen liikenne:
Firma nimeltä AS Sebe operoi Tartton sisäistä liikennettä 19 bussilinjalla ja kahdella yölinjalla. Kertalippu maksaa  75 centtiä kioskista tai  euron kuljettajalta ostettuna. 10 kerran lippu maksaa tasan kympin. Päivälippu irtoaa kahdella eurolla. Linjoilla 6A, 31, 32 and 33, joita operoi Automen, maksaa kertalippu tasan euron. Bussit tunnistaa punaisesta väristä ja valkoisista koristuksista. Kurisositeettina kerrottakoon, että bussi numero 69(*hih*) on ilmainen ja se kulkee linja-autoaseman ja Lõunakeskuksen ostoshelvetin välillä.

Seben linja-autoilla pääsee näppärästi myös Tallinnasta Tarttoon. Matka-aika on n.2,5 tuntia ja lippu maksaa 10 euroa. Autoista löytyy WLAN, joten spämmääminen foorumille onnistuu rattoisasti.

Hyvää matkaa, suomalaiset juntit.

Lähteet: wikipedia, visittartu.com, soccernet.eeEi kommentteja:

Lähetä kommentti