keskiviikko 11. huhtikuuta 2012

Pietarsaari on Euroopan persereikä

Taas on se aika vuodesta käsillä, kun Pietarsaaressa aletaan paskomaan housuun. Kauden ensimmäinen otteluperuutus on hyvin hyvin lähellä, kun Jaron ja Interin välisen ottelun pelaaminen uhataan kieltää Keskuskentällä. Se on suuri tragedia koko jalkapalloliigan uskottavuuden kannalta. Suomessa pelataan maailman lyhyin sarjakausi, mutta siltikään kenttiä ei muka saada kuntoon. Pietarsaari on vuodesta toiseen ollut se pahin "terroristi".

Vaikka vielä muutama viikko sitten Jaron innokkaimmat fanipojat peukuttelivat kaupungin mahtavaa kentänhoitoa oikein valtakunnan mediassa ja ilmeisesti ensimmäistä kertaa Pietarsaaren historiassa kentänhoitaja oli osannut laittaa lämmöt päälle nurmen alla, niin siitäkin huolimatta kaupungin johto on päättänyt nyt aiheuttaa negatiivista julkisuuskuvaa koko jalkapalloliigalle kieltämällä pelaamisen. Perverssillä tavalla myös Jaron seurajohto kannattaa ottelun siirtämistä.

Jalkapalloliiga ampuu itseään jalkaan roikottomalla vuodesta toiseen mukana seuroja ja kaupunkeja, jolla ei ole halukkuutta panostaa perusolosuhteisiin. Pietarsaaren keskuskentän tapauksessa on ollut nähtävissä, että nurmen alla olevat perustukset ovat niin heikkolaatuiset, että jopa parhaimmilla kesäkeleillä nurmi lohkeilee pelaajien jalkojen alla. Pietarsaari on myös kuuluisa siitä, että lämmityksestä ollaan pihistelty keväisin ja nurmi jätetty oman onnensa nojaan luonnon hoivaan. Onneksi tällä kaudella edes yritettiin tehdä jotain.

Nykyisen pituinen kausi nykyisellä kenttäinfrastuktuurilla ei ole mikään mahdoton nakki viedä läpi täysin kelvollisissa peliolosuhteissa. Ei tarvita kalliita kirkasvalolamppuja tai muuta luxusta vaan ihan tavallinen nykyaikainen kentänlämmitysjärjestelmä ja mielellään jonkinmoinen pressu nurmea suojaamaan. Uskoisin, että jopa Pietarsaaren tapauksessa pressun alta olisi paljastunut täysin kelvollinen eurooppalaisen talvitason pelialusta, jos vaan kaupungin johto olisi asioista perillä. Ei nurmea saada pilalle, vaikka se ei koko vihreä vielä avauksessa olisikaan. Venäjällä ja Ukrainassa pelataan tätä nykyä talvisarjaa jopa divaritasolla asti. Köyhässä Virossa kausi alkoi maaliskuun alussa, Valko-Venäjällä, Latviassa ja Norjassa maaliskuun lopussa ja Ruotsissakin huhtikuun alussa. Suomen 15.huhtikuuta on siis pohjolan maihinkin vertaillen erittäin myöhäinen aloitusaika. Mitään syytä myöhentää tätä dead-lineä ei ainakaan ole.

Liigan ja Palloliiton pitäisi nyt lunastaa aiemmat lupauksensa ja kohdella olosuhdeterroristeja kovin keinoin. Ottelusiirtoja ei tule suvaita kevyin perustein, kuten Jaron tapauksessa, vaan kyseessä oleva ottelu tulisi määrätä liigatason standardit täyttävälle varakentälle johonkin toiseen kaupunkiin. Esimerkiksi Helsingin Sonera Stadium ja Kuopion SS-stadion varmasti ottaisivat Jaron avosylin vastaan.

Toivottavasti Jarossa ja Pietarsaaressa osataan tehdä tarvittavat johtopäätökset. Jos nurmipohjan uusiminen ja nykyaikaiseen kentänhoitoon panostaminen ei kiinnosta, on paras vaihtoehto tiputtautua amatöörisarjoihin puuhastelemaan ja lopettaa liigan maineen pilaaminen. Jos Jaro on ollenkaan Pietarsaarelle tärkeä, pinnoittaa kaupunki Keskuskentän muovilla kaudeksi 2013. Näin ei voi jatkua.

2 kommenttia:

  1. Taas kerran täyttä asiaa Borikselta. Mites muuten oma parvekkeesi nurmenkasvatusprojektisi voi? Ehkä voisit lahjottaa sitä sun kasvattamaa siirtonurmea vähän pietarsaaren kehitsapuna?

    VastaaPoista