keskiviikko 1. helmikuuta 2012

Pitch invasion Goodison Parkilla: törkeää sabotaasia vai asiallista menoa?

Evertonin ja Mancityn välisessä Valioliigan kamppailussa tapahtui eilen kummia. Mies juoksi kentälle ja kahlitsi itsensä käsiraudoilla maalitolppaan noin viisi minuuttia ennen ensimmäisen puoliajan päätöstä. Kului useita minuutteja ennen kuin vandaali saatiin irti tolpasta. Kylmänä pakkasiltana pelaajilla oli täysi työ pitää itsensä lämpimänä episodin ajan. Tämä erikoinen tapaus herätti maailmanlaajuista ihmetystä ja närkästystäkin.

Alkureaktiona närkästys ja jopa viha on varmasti täysin ymmärrettävä reaktio. Kuka ääliö kehtaa tulla keskeyttämään pelin näin brutaalilla tavalla? Se on sabotaasia ja väärin, sillä jalkapallokentän pitäisi olla koskematon tila, jonne vain pelaajilla ja tuomareilla on asiaa.

Onhan näitä pitch invasionejä toki ennenkin nähty. Jimmy Jump lienee maailman tunnetuin kenttäinvaasioiden toteuttaja, jolla on jopa omat kotisivut. Suomessa yksi tunnetuimmista kenttäinvaasioiden erikoismiehistä on lempinimellä "Sirppi ja vasaramies" tunnettu kieroutunut yksilö, joka lienee jo siirtynyt hämäräpuuhissaan eläkkeelle. Yhteistähän näille veijareille on se, että nuo jutut on tehty enemmänkin huomiohuorausmielessä, pilke silmäkulmassa ja ilman sen kummempia vakavasti otettavia poliittisia motiiveja.

Eilisessä kentän valtauksessa ei kuitenkaan ollut kyseessä mikään letkeä hassuttelu tai äärioikeistolle tyypillinen sivistysyhteiskunnan tuhoamiseen tähtäävä angstinen sikailu. Eilisessä iskussa oli kyse aidosta aktivismista, jonka oikeutukselle on nähtävissä perusteet. Näkisin, että paikka ja aika olivat tälle iskulle oikein hyvin valittuja.

Eilisen iskun toteuttaja, John Foley, on jo pitkään ollut poliisin hampaissa aktivisminsa takia. Hän johtaa riistoyhtiö Ryan Airin vastaista kampanjaa, jonka motiivina on kyseenalaistaa yhtiön työläisiä riistävät toimintamallit ja varsinkin nuoria harjoittelijoita törkeällä tavalla hyväksikäyttävät pahuuteen ja ahneuteen perustuvat järjestelmälliset huijaustaktiikat, joita voidaan verrata jopa ihmiskaupan muotoihin. Foley on kokenut vääryyden läheltä, sillä hänen oma tyttärensä joutui Ryan Airin ja sen sivufirmojen huijaamaksi ja nöyryyttämäksi.

John Foleyn kampanjan tukijaksi on ilmoittautunut myös Liverpool Solidarity Federation, joka puolustaa yleisellä tasolla demokraattista hyvinvointiyhteiskuntaa ja on ollut äänekkäästi vastustamassa Britannian porvarihallituksen mieletöntä säästöpoliikkaa. Foleyn isku voidaankin nähdä osana laajempaa yhteiskunnallista protestia kuin vain pelkkänä Ryan Air-protestina, vaikka se sitä varmasti ensisijaisesti olikin.

Katsojan alkujärkytyksen jälkeen on varmasti jokaisen myönnettävä, että Foleyn isku osui ja upposi. On varsin ironista, että tapaus ajoitettiin juuri Manchester Cityn otteluun ja se tapahtui juuri perinteisessä köyhässä työläiskaupungissa Liverpoolissa. Nykyisin Manchester City on maailman rikkain seura mälläten šeikki Mansour bin Zayed al-Nahyanin rahoilla. Todelliset futiskannattajat tuntevat lähinnä sääliä ja kuvotusta, kun Citystä puhutaan.

Oikeastaan Mancity on räikein esimerkki siitä, mitä koko Valioliigalle on viime vuosien saatossa käynyt. Ennen jalkapallo oli työläisten peli, mutta enää se ei ole vuosiin ollut tavallisten alaluokkien saavutettavissa. Huippukalliit lipunhinnat ja yleinen kaupallistuminen ovat pitäneet huolen jalkapallon siirtymisestä rikkaan keskiluokan ja yläluokkaisten perheiden peliksi. Globaali viihdeteollisuus on ottanut Valioliigan pelinappulakseen ja tuotteistanut sen Aasian globaaleille markkinoille. Jalkapallon vanha romanttinen sielu on totaalisesti hävitetty. Juuri näiden seikkojen johdosta John Foleyn isku oli hyvä näpäytys uudelle hallitsevalle eliitille ja muistutus työläisten ja riistettyjen ryhmien olemassaolosta. Se oli rohkea hätähuuto brittiläistä kurjistamispolitiikkaa vastaan.

Parastahan tietysti koko jupakassa oli se, että katsomossa Goodison Parkilla paistatteli myös Ryan Airin sikaniska ja isopomo Michael O´Leary, joka varmasti oli iloinen firmansa maailmanlaajuisesta mediahuomiosta. Voidaan vain arvuutella lähteekö tästä nyt etenemään maailmanlaajuinen Ryan Air boikotti? Ainakin Manchester Unitedin kannattajat varmasti mielellään osallistuvat siihen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti