tiistai 21. helmikuuta 2012

Forza Azzurri!

Ilokseni voin todeta, että tänään Ylen Mestarien liigan tv-ottelussa kohtaavat kaksi hyvin perinteistä, mutta erilaista seuraa. Kansan syvien rivien Napoli vastaan öykkäri-oligarkki Abramovitshin muoviällötys Chelsea. Mielenkiintoarvoltaan tämä räjähtävä ottelupari on jotain aivan muuta kuin viime tiistain umpisurkea ja hengetön Leverkusen-Barca-vääntö.

En voi olla painottamatta liikaa sitä faktaa, että Napoli kerää tänään itseltäni täydet sympatiat. Se on hieno kansanomainen seura, jonka kannattajat ovat hienoja ihmisiä. Oikeastaan voidaan sanoa, että Napolissa kannattajat ovat seura.

Muistattehan, että tänään vastakkain ei ole italialainen ja englantilainen seura, vaan napolilainen ja englantilainen seurajoukkue. Kuten ikuinen Napoli-legenda Maradona ennen Napolissa pelattua Italian ja Argentiinan välistä vuoden 1990 MM-välierää sanoi: ”Mitä Italia on tehnyt teidän hyväksenne? En pidä siitä, että kaikki pyytävät nyt napolilaisia olemaan isänmaallisia ja kannattamaan omaa maajoukkuettaan. Napoli on aina ollut marginalisoidussa asemassa Pohjois-Italian toimesta. Napoli on kaupunki, joka on kärsinyt eniten epäreilusta rasismista.”

Oli hienoa seurata syksyllä Ylen tv-otteluksi valittua Napolin ja rahaällötys Manchester Cityn kohtaamista, jossa kotiyleisön sitoutuminen ja fanaattisuus oli todella korkealla tasolla. Napolissa on edelleen sitä vanhaa hyvän ajan ilmapiiriä jäljellä, joka niin monessa muussa korkeimman huipputason seurassa on saatu tapettua. Hienoa on se, että se ei ole sortunut talousdopingiin, kuten esimerkiksi Chelsea, vaan käynyt läpi rehelliset konkurssit ja noussut sitten takaisin kovalla työllä ja kansan tuella parrasvaloihin.

On arvostettavaa, että Napoli on globalisaation puristuksessa säilyttänyt oman identiteettinsä ja vanhat tapansa. Se pelaa rehellisesti napolilaisille, ei kiinalaisille, eikä singaporelaisille. Napolia tulee pelätä ja kunnioittaa, muuten olet vapaata riistaa. Napolilainen on ”eläin”, joka vähät välittää siitä, mikä olisi poliittisesti korrektia. Kun Napoli pelaa, Uefan korulauseet ja "calcio modernot" voi heittää romukoppaan. Kun Napoli pelaa, soihdut ja savut syttyvät ja tunnelma on sympaattisen ”pohjoisafrikkalainen”.

Moni ”eurooppalainen” suhtautuu Napoliin vähintäänkin epäluuloisesti ellei jopa tuomitsevasti siellä tapahtuneiden väkivallan tekojen seurauksena. Kun Bayern München pelasi syksyllä Napolissa, joutui kaksi saksalaista hassuhattukannattajaa puukotuksen kohteeksi. Kaksi napolilaista moottoripyöräilijää pysäytti moottoripyöränsä kadulle ja kävi tuikkaamassa tikarinsa saksalaiseen lihaan. Samoin kävi riekkuville Liverpool-faneille muutama vuosi sitten. Napolissa saa tunnustaa väriä, mutta omalla vastuulla.

On hyvin todennäköistä, että jotain tapahtuu taas tänään, jos Lontoosta ketään uskaltautuu paikanpäälle. Päihtynyt britti on usein rasittava olio, joka luulee itsestään liikoja. Silloin napolilainen miekka on oiva kapistus saamaan nuo luulot vähemmälle. Vesikielellä jo odotan sitä, minkäläistä itkua nämä pömppömahaiset kaljanlitkijä-puppelipojat huomisessa The Sunissa vuodattavat.

Entäpä Chelsea? Hyi helvetti. Napolin pudotettua haisevan ulosteläjän Manchester Cityn jatkosta, on Chelsea ehkä se toiseksi osuvin kohde, joka on ilo ampua ulos tästä maailman arvostetuimmasta seurajoukkuekisasta. Venäjän kansalta varastetuilla likaisilla ruplilla mälläävä ökyjoukkue ei tunnu pärjäävän, vaikka rahaa on niin ettei paskalle taivu. On Drogbaa, Terryä, Lambardia, Torresia ja muita maailmantähtiä, mutta silti joukkueena se on pelkkä mitätön keskikastin tavisjengi.

Mielenkiintoiseksi Chelsean tilanteen tekee myös se, että tänään on oikeasti manageri Villas Boasilla veitsi kiveksillä. Isonilkki-Abramovitsh on repinyt peliverkkareitaan Chelsean Valioliigataaperrrusta seuratessaan ja nyt on lähtö lähellä myös eurokentiltä. Todennäköisesti Villas-Boas pistää kunnon catenaggiot pystyyn Napolissa ja luottaa siihen, että napolilaiset ovat vaarattomampia kuin joutuvat jauhamaan kuudentoista tuntumassa nopeiden vastahyökkäysten sijaan. Ratkaisu pyritään siirtämään rahan pesään Stamford Bridgelle.

Jos ja kun Chelsea pelokasta kilpikonnaa lähtee pelaamaan, ei Napoli siitä hätkähdä. Sieltä kyllä löytyy tulivoimaista materiaalia, jolla on myös kyky ratkaista tärkeitä otteluita. Löytyy Inleriä, Dossenaa, Hamsikia ja Lavezzia, mutta yksi on silti ylitse muiden: 25-vuotias suuri maalitykki Edinson Cavani. Tämä pitkälettinen uruguaylainen väkkärä muistuttaa ulkomuodoltaan ehkä hieman Pippo Inzagia, mutta pituutta ja massaa löytyy silti 188-centtiseltä ”El Matadorilta” paljon enemmän. Tuo on tärkeä pointti kun lähdetään puskemaan kohti Chelsean lihamuuria terryineen päivineen. Toivotaan, että Cavani lyö vähintään 2-0 taululle ja Chelsea on ulkona kuin lumiukko. Forza Azzurri!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti