perjantai 20. tammikuuta 2012

Oululainen Costa Concordia

Taas on se aika vuodesta, kun saamme lukea surullisia uutisia suomalaisen ja oululaisen jalkapallon tilasta. Kukapa muukaan kuin kohuseura AC Oulu on taas jälleen vaikeuksissa, kuten aina ennenkin tähän aikaan vuodesta. Tällä kertaa AC Oululle on annettu Palloliitossa armon aikaa helmikuun puoleen väliin kerätä tarvittava määrä rahaa kasaan. Ei pitäisi olla vahingoniloinen, mutta kun sama seura joka vuosi perseilee, alkaa se olla jo tragikoomista katseltavaa. Ei siis mitään uutta auringon alla!

Olen aiemminkin käsitellyt tätä samaa aihetta. Ja kiitettävän uskollisesti AC Oulun janarit toistavat aina saman tarinan. Harri Kampman oli seuran kannattajien lellikki ja symboloi voittoa Miika Juntusesta. Ei olisi paljon huonommin voinut käydä, kun liigaseikkailun tuloksena ry suikkasi 800 000 euroa miinukselle. Ja kun Harri Kynnös astui uuden "puhtaalta pöydältä" perustetun osakeyhtiön toimitusjohtajaksi, fanit hehkuttivat kuin viimeistä päivää. Lopulta Kynnös teki seuralle velkaa satoja tuhansia euroja ja fanit puukottivat selkään. Syksyllä 2010 piti taas kaiken muuttua kullaksi, kun ruoriin astui sateentekijäksikin ristitty Kimmo Piispanen. Persiilleen meni sekin yritys ja taas hehkuttajat käänsivät takkiaan ja manasivat miehen alimpaan helvettiin.

Viime syksynä AC Oulun johtavalle pallille istutettiin pitkän etsinnän jälkeen Petteri Haapala, asunnon välittäjä Haukiputaalta, ja samat orgastiset riitit toistuivat. Nyt eletään tammikuuta ja seuralta on jo nyt lisenssi katkolla. Maireita pommeja? Vieläkö fanipoikien uskollisuus säilyy?

AC Oulun tilanteesta jotain kertoo se, että rahat ovat niin lopussa, että divarin paras maalivahti Jeremy Vuolo oli pakko vapauttaa sopimuksestaan ja päästää New York Redbulsiin ilmaiseksi. Mielenkiintoista on myös se, että seuralla ei ilmeisesti ollut varaa ottaa Heinäpään hallista vuoroja, vaan toimitusjohtaja Haapalan suhteilla Haukiputaan Pallo antoi ilmaiseksi omasta 200 neliön hallista tilaa, jotta "Oulun lippulaiva" voisi treenata 6 miehen ryhminä 3v3 peliä. HauPa oli jopa maksanut yhden pelivuoron Heinäpäähän jotta saatiin peli aikaiseksi. Suhteellisen säästäväistä meininkiä, kun toisaalla kuitenkin puhutaan tosissaan liigaan pyrkivästä seurasta? Oulun liikuntaviraston Timmi-järjestelmän mukaan AC Oululle on jo varattu Heinäpäähän 1/3 osa kentän vuoroja, joten reeneihin voi ottaa 10 miestä yhtäaikaa! Onnea vaan valitsemallanne tiellä.

Miten tähän on tultu? On toki totta, että lähtötilanne uuteen kauteen ei ollut helppo. Selässään sekä AC Oulun ry:llä että myös Oy:llä on miljoonien velat. Maine on vuosien varrella ryvettynyt niin paljon, että uusia tukijoita on hankala saada. Pahin virhe syksyllä oli se, että toimistolle palkattiin taas lisää epäammattimaisia toimijoita. AC Oulun toimistohan koostuu asuntovälittäjä Haapalan lisäksi vain vanhoista pelaajista, joilla ei myynnin ja markkinoinnin saralla ole minkäänlaisia kannuksia. Ei ihme jos myynti ei vedä, kun huumorivaihtoehto Nurmelan kaveriksi otettiin kaksi täysin kokematonta untuvikkoa: Janne Hietanen ja Juho Meriläinen. Se, että on joskus ollut kova pelaamaan jalkapalloa, ei takaa vielä minkäänlaisia meriittejä bisnesmaailmassa.

Toinen virhe minkä AC Oulu on tehnyt on jääräpäinen luottaminen kotimaisiin pelaajiin. Suomalaiset pelaajat ovat kalliimpia kuin ulkomaalaiset, eikä oman kylän pelaajien kasvattaminen ole mikään bisnes Suomessa. AC Oulun valitsema kotimaisten pelaajien kasvattaminen on sinisilmäistä hyväntekeväisyyttä, mihin rutiköyhällä velkaisella seuralla ei luulisi olevan nyt varaa. Myös divaritasolle epärealistisen kallis päävalmentaja heikentää AC Oulun selviytymismahdollisuuksia. Jos ja kun AC Oulu kaatuu, kaatuu se omaan puuhastelun strategiaansa.

Nyt kädet ristiin, että helmikuun konkurssilta vältyttäisiin. Pelastusveneet on jo laskettu. Tekeekö Haapala Schettinot vai pysyykö pää kylmänä, se nähdään kohta. Toivottavasti AC Oululle kävisi paremmin kuin Costa Concordialle. Pitäisiköhän järjestää taas koneyrittäjille kahvikekkerit?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti