torstai 1. joulukuuta 2011

Englantilainen jalkapallo on kuollut! Eläköön PAOK Saloniki!!

Eläköön, eläköön, eläköön!! Englantilainen jalkapallo on kuollut ja kuopattu! Näin voidaan sanoa, kun kreikkalainen altavastaaja PAOK Saloniki järjesti todellisen jalkapallothrillerin perinteikkäällä White Hart Lanellä ja voitti täysin oikeutetusti englantilaisen mahtiseura Tottenhamin maalein 2-1.

Todettakoon että englantilaisten kavennusmaali tuli rankkarista ja oli täysi oikeusmurha, joka käänsi ottelun luonteen täysin. Kaiken lisäksi kreikkalaiset saivat tuosta väärin tuomitusta tilanteesta punaisen kortin. Tosin altavastaajan taistelua tuo kortti vain tulistutti ja teki lopulta voitosta yhden kaikkien aikojen kauneimmista, jonka olen jalkapallokentillä nähnyt.

Ottelussa oli kuitenkin nähtävissä paljon suurempaa symboliikkaa kuin pelkkä Euroopan liigan marraskuinen lohkovaiheen ottelu. Tämä ilta osoitti niin pelillisesti kuin myös siinä tapahtuneen yleisön käyttäytymisen perusteella kuinka englantilainen jalkapallo on kuollut ja kuopattu.

Muutama tuhat PAOK-kannattajaa näytti heti alusta alkaen mitä intohimo ja ultrakulttuuri merkitsee. Sen avulla PAOK siirtyi nopeasti tavoittamattomaan 2-0 johtoon ja samalla saavutti varman jatkopaikan. Paidat riisuttiin pois ja "horto magiko" kaikui niin että korvissa vaan suhisi. Kannatuskulttuuri on yksinkertaisesti kaikkein tärkein asia jalkapallossa, mikä voi siirtää jopa vuoria paikoiltaan, kuten tänään nähtiin.

Tällaista raivokkaan intohimoista eläytymistä ja tunnelmaa, jonka kreikkalaiset tänään Lontossa järjestivät, ei olla nähty yhdessäkään Valioliigan ottelussa tällä kaudella, eikä tulla enää tällä vuosikymmenellä varmasti koskaan näkemäänkään. Tottenhamin rahan ahneet tähtipelaajat jäätyivät kreikkalaisten lauluihin totaalisesti ja se sai valkopaitaisen pelleporukan näyttämään kehnolta amatöörien kyläseuralta. Vain ruskea vana valui raharikkaiden Tottenham-pelaajien puntista, kun PAOKin tosikannattajat ottivat täysin White Hart Lanen haltuunsa. Ja mikä irstainta, tämä kaikki tapahtui samaan aikaan kun Tottenhamin omat katsojat, koostuen lähinnä Lontoon cityn juutalaisista pankkiireista, snobeista ja muista jalkapalloa ymmärtämättömistä jupeista, lähinnä puhaltelivat muniinsa ja yrittivät välillä kiusaantuneen oloisesti mumista säälittäviä ja mielikuvituksettomia britti-huutojaan. Tähän on tultu.

Mistä tämä kaikki kertoo? No se kertoo tietysti siitä, että englantilainen jalkapallo on menettänyt täysin aidon vanhan sielunsa ja arvovaltansa. Tottenhamin tappio ilman minkäänlaista briteille ennen niin ominaista taistelua ei ollut yllätys. Ennenvanhaan englantilaiset nuoret miehet lähtivät ryöstöretkille Keski-Eurooppaan, varastivat merkkivaatteita muotikaupoista ja järjestivät ottelupaikkakunnilla täysiveriset mellakat. Silloin englantilaisia pelättiin. Mutta nykyään tuo kannattajakulttuurin suuri valtikka on siirtynyt Kreikkaan, Turkkiin ja muualle Itä-Eurooppaan.

Siinä missä tämän päivän englantilainen wannabe-huligaani istuu pubissa ja juo olutta lädien kanssa, samaan aikaan itäeurooppalainen ultra syö hormooneja, vaalii ruumiinkulttuuria ja harjoittelee taistelulajeja. Ei siis ihme, että englantilaiset kannattajat eivät enää tulee ottamaan suuria voittoja kannattajien välisissä taistoissa, eivätkä tuo kotietua seurojensa otteluihin. Päinvastoin, englantilaisille nauretaan.

Pidän suurena ihmeenä, jos Englannin Valioliigan keinotekoinen rahaan perustuva mahtiasema säilyy vielä tulevinakin kausina. Kuka ihmeessä haluaa seurata tällaista kirjastonhoitajien tylsää virkamiesliigaa, jossa ylipalkatut plösöt potkivat hiljaisten katkarapukatsomoiden edessä? On vain ajan kysymys, milloin suuri yleisö tajuaa tämän kusetuksen ja sen, missä oikeasti pelataan edelleen sitä vanhan ajan hyvää aitoa jalkapalloa. Sitä jalkapalloa, jossa yleisö koostuu työväenluokkaisista kovaa huutavista miehistä ja jossa pelipäivinä on aina kyse taistelusta elämästä ja kuolemasta. Se ei ole bisness-eliitin ja turistien leikkipaikka vaan aitojen kannattajien peliä, jossa pääosassa ovat soihdut, savut, bängerit, kauniit katsomokoreografiat, uhkaavalta tuoksuva ilmapiiri ja kaarteiden omat lait. Kaikki tämä aidon elämän maku puuttuu Englannin Valioliigasta.

On aivan varmaa, että jossain vaiheessa suuri totuus paljastuu ja silloin Aasiassa ja muualla Englantia huoraavilla tärkeillä jalkapalloalueilla tämä huomataan ja ison globaalin rahan suunta kääntyy. Silloin Itä-Euroopan sarjojen ja Kreikan tyyliset sarjat ovat vahvoilla taistelussa kansainvälisestä mediahuomiosta ja tv-rahavirtojen uusjaossa. Valta tulee vaihtumaan samalla tavalla kuin se tänään symbolisesti kääntyi White Hart Lanella. Muistettakoon tämä ilta englantilaisen jalkapallon kuolinpäivänä. Eläköön PAOK! Eläköön elämän makuinen hienostelematon jalkapallo!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti