tiistai 15. marraskuuta 2011

Tanska-Suomi - marraskuun pirteää harjoitushöntsää

Tänään olisi Esbjergissä tarjolla mukavaa harjoitushöntsää kello 21.15 alkaen. Positiivista myös, että koko kansan YLE on ollut hereillä ja suora lähetys starttaa kello 21.00. Selostajana toimii Antti Ennekari ja ruotsiksi refereras av Antti Koivukangas. Studiomiehityksestä ei lehtietiedoissa vielä ollut mainintaa, mutta värikästä Juha Reiniä olisi kiva kuunnella. Tämä pohjoismainen huippukohtaaminen tuo mukavaa valoa marraskuun pimeyteen.

Suomen viimeisimmille karsintapeleille Esbjergin ilta on loistava mahdollisuus jatkaa positiivista kehitystä, jossa Mixun uutta Suomea on päästy virittelemään kohti tulevia karsintoja. Ruotsi-peli näytti jo melko lupaavalta, eikä Unkari-pelikään niin huono ollut, vaikka mediassa suomalaisten esitys ei saanut kaikkein positiivisimpia arvioita. Tanska on kesän EM-lopputurnausjoukkueena sopiva tasonmittaus nuorelle huuhkajaryhmälle.

Tanska kaatoi perjantaina Ruotsin komeasti 2-0 ja sen peli näytti erittäin valmiilta. Mixu Paatelaisen mukaan se on jopa Hollannin tasoa. Yllättäen myös Tanskassa suomalaisten taidot on noteerattu. Morten Olsen arvottaa Suomen jopa Ruotsin edelle. Tämä on hieno tunnustus nuorennusleikkauksen läpi käyneelle joukkueellemme. Ihmettelen vaan, miksi Suomen maajoukkue keskittyi viime perjantaina siestaan, eikä pelannut kansainvälisenä pelipäivänä? Näin upealle joukkueelle olisi varmasti tasokas vastustaja löytynyt helposti?

Totta puhuen tanskalaisia ei taida tämän illan höntsä kiinnostaa kovinkaan paljoa. Pelaajat ovat keskittyneet viikonloppuna dokailuun ja myllyihin, joita on myös mediassa ahkerasti reposteltu. Tanskalle peli tuo silti oivan mahdollisuuden antaa peliaikaa vähemmän pelanneelle kokeilumiehistölle. Varmasti kova porukka siltikin tulossa vastaan.

Suomen maajoukkueessa mielenkiinto kohdistuu erityisesti kahteen pelaajaan. Schalkessa väläytelleeseen Teemu Pukkiin ja maajoukkueeseen paluun tekevään Alexei Eremenko Junioriin. Pukki oli onnekas päästessään näyttämään taitojaan ihan avauskokoonpanoon asti pelikaverinsa Klaas-Jan Huntelaarin telottua nenänsä. Tanskaa vastaan Suomi saa varmasti samantyylisiä nopeita vastahyökkäyksiä, joissa ärhäkäs Pukki on parhaimmillaan. Tanskan prässäävä pelityyli on kuin luotu Hannoverin toisinnolle. Ja kun takana viilettää upeat Eremenkon veljekset, ei se varmasti jää ainakaan tarjoilusta kiinni.

Erityisesti Eremenko Juniorin näkeminen maajoukkueessa sykähdyttää. Saa nähdä minkälaiseen rooliin Kilmarnockista tuttu valmentajavelho Rubinin vaihtopelaajan istuttaa? Losa on viime aikoina ollut kuin uusi mies: posket lommottavat ja tyyli on asteen verran urheilullisempi ja ammattimaisempi. Pitkän tauon jälkeen on toivottavasti asennekin kohdallaan. Ja mikä hienointa, nyt miehellä on täysi päävalmentajan luottamus takanaan. Jo näiden faktojen valossa, on kotikatsomoissa lupa odottaa tehokasta peliä.

Peräpäässä nähdään tänään varmasti vähän totutusta poikkeavampia naamoja. Raitala ja Arkivuo kärsivät pikkuvaivoista, mikä viittaisi siihen, että ainakin Veli Lammen avauspaikka on nyt lähellä. Keskuspuolustuksessa nähtäneen uusina kasvoina arvoituksellinen Juhani Ojala ja Malmö FF:ssä hyvän kauden pelannut Markus Halsti. Varsinkin ikuisen lupauksen asemaan jäänyt Halsti on hauska katsastaa nyt kerrankin kun loukkaantumisia ei ole häiritsemässä. Maalissa aloittavalla Nalchikin miehellä Otto Fredrissonilla, joka Unkari-pelissä oli Suomen ehdottomasti paras pelaaja, on nyt mahdollisuus sementoida ykkösmaalivahdin asemaansa.

Tanska-peli toimii toivottavasti onnistuneena näyttöpaikkana useille maajoukkueen pelaajille, joita kaivataan kovempiin seuroihin korkoa kasvamaan. Klubi-kannattajilla on varmasti ristiriitaiset tunteet Alex Ringin suhteet. Huippupeli Esbjergissä voisi olla jo ratkaiseva seurasiirron kannalta kovaan eurooppalaisseuraan. Toisaalta moni varmasti haluaisi nähdä Alexin ainakin kesään asti raitapaidoissa. Lohtuna on kuitenkin se, että ne kovat näytöt kovissa kansainvälisen tason otteluissa tuppaavat todennäköisesti nostamaan nuorukaisen hintaa siirtomarkkinoilla.

Odotan illalta tasokasta ottelua, jossa Suomi jatkaa positiivista ja lupauksia antavaa peli-ilmettään. Stuart Baxteriltä jos kysyisi, niin tuloksella ei tietystikään olisi väliä, mutta ainakin itse olisin tästäkin harjoituspelistä vähintään tasuria vaatimassa. Elämme mielenkiintoisia aikoja. Tanska-peliin on hyvä päättää hieno kotimainen jalkapallokausi. Tsemppiä myös parinkymmenen hengen SMJK:lle Esbjergin loppuunmyydyssä hornankattilassa. Toivottavasti kaikki saivat matsilipun?

"Oi Suomi, katso, Sinun päiväs koittaa,
yön uhka karkoitettu on jo pois,
ja aamun kiuru kirkkaudessa soittaa
kuin itse taivahan kansi sois.
Yön vallat aamun valkeus jo voittaa,
sun päiväs koittaa, oi synnyinmaa."

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti