keskiviikko 31. elokuuta 2011

Palloliiton kunniavelka: Ykkösestä voi nousta myös kakkonen

Syksy tekee tuloaan ja se tarkoittaa sitä, että Ykkösessä nousutaistelu käy kiivaana. Vaikka FC Lahti näyttää olevan tällä hetkellä vahvasti kiinni liiganousussa, ei pidä unohtaa, että myös seuraavat sijoitukset voivat olla ratkaisevia nousun kannalta.

Palloliiton sarjasekoilu keväällä johti siihen, että tänä vuonna vain Ykkösen voittaja on oikeutettu nousemaan liigaan. Se oli kohtuuton päätös, joka tehtiin vain viikko ennen sarjan alkua. Ne joukkueet, jotka olivat joukkuettaan rakentaneet kahden nousijan tai edes karsintapaikan varaan, joutuivat epäreiluun tilanteeseen. Merkille pantavaa on myös se, että liigan häntäpään taso on tälläkin hetkellä valovuoden takana huippukuntoisia Ykkösen kärkijoukkueita. Se tekee päätöksestä entistä epäoikeudenmukaisemman. Aika näyttää, pitääkö Palloliiton järjetön päätös vain yhdestä nousijasta ja jäävätkö muut nuolemaan näppejään.

Tällä tarkoitan sitä, että on nähtävissä merkkejä, että myös ensi talvena käydään kiivasta sotaa liigalisensseistä, eivätkä kaikki seurat tule liigalisenssia saamaan. Kabinetin puolella sekoillaan ja liigaseuroja menee jälleen nurin. Esimerkiksi 11 joukkueen liigassa ei olisi yksinkertaisesti mitään järkeä. Silloin Palloliiton tulee käyttää täydennysmenettelyä ja nostaa seuroja urheilullisen menestyksen perusteella Ykkösestä liigaan. Tämä koskettaa tietysti vain sellaisia seuroja, jotka liigalisenssiehdot täyttävät.

Oulussa tilannetta katsellaan suurella mielenkiinnolla. Vaikka moni ei siihen ehdä uskonut, niin Miika Juntunen on omalla toiminnallaan, visiollaan ja suhteillaan rakentanut lyhyessä ajassa liigatason organisaation Oulun Palloseuran alaisuuteen. OPS on pelannut huikean tappiottomien otteluiden putken ja voi olla, että vaikka se ei enää pystyisi FC Lahtea ohittamaan taulukossa, palkitsee Palloliitto sen sarjanousulla viimeistään kevättalvella.

Kyse ei edes ole siitä, etteikö OPS terveenä vahvan talouden organisaationa täyttäisi kaikkia liigakriteereitä, vaan pikemminkin siitä, että Palloliitolla on kunniavelka maksettavanaan Miika Juntuselle. Kun TPV Tampere vietiin konkurssiin syksyllä 2001, olisi kaiken järjen mukaan sarjapaikan pitänyt siirtyä Juntusen hallinnoimalle yhdistykselle.

Silloinen TPV Tampereen puheenjohtaja ja nykyinen opetusministeri Jukka Gustafsson allekirjoitti 750 000 markan velkojen vakuudeksi panttausasiakirjan, mutta käräjäoikeuden päätöksessä luki, että se on mitätön. Sarjapaikka ei päätöksen mukaan ollut Palloliiton sääntöjen mukaan panttauskelpoinen.

Omituista on se, miten Palloliiton varapuheenjohtajana pitkään toiminut Gustafsson ei muka tiennyt, että sarjapaikkaa ei voi pantata. Lisäksi sopimuksen allekirjoitti Palloliiton toiseksi korkein luottamustoimessa oleva henkilö ja Palloliitto ei moittinut sopimusta, kun se tehtiin. Se oli Palloliiton suuri virhe, joka on vähin äänin lakaistu unholaan.

OPS:n managerin Miika Juntusen mukaan Palloliiton kehityspäällikkö Esa Furuholm oli antanut käräjäoikeudessa lausunnon, että Gustafssonin olisi pitänyt tietää sarjapaikan panttauksen olevan mahdotonta.

Jos OPS sijoittuu Ykkösessä sijoille 2-3, on Palloliitolla mahdollisuus ja jopa suoranainen velvollisuus korjata menneet virheensä ja hyvittää surkeat epäreilut päätöksensä.

Nyt on aika nostaa oululainen elinvoimainen huippuseura takaisin liigakartalle! Ykkösen nousutaistelu ei siis ole ohi, vaan jokaisessa ottelussa on edelleen panosta!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti