perjantai 29. heinäkuuta 2011

Slobogate-skandaalin jälkihöyryjä

Paljon on taas vettä Vantaassa virrannut, kun tiistai/keskiviikon Slobogate-skandaali alkaa olemaan jo menneen talven lumia. Erään tunnetun suomalaiskannattajan pahennusta herättäneet portin takaa lausutut larppihuudot Dinamo Zagrebin harjoituksissa sai aikaan ennen näkemättömän sotkun Suomifutis-skenessä ja vyyhti johti lopulta siihen, että mies suljettiin ottelun ajaksi Kisikseen putkaan kuuntelemaan Stereo Lovea. Mahtoi piruparkaa harmittaa?

Kesätoimittajamme oli hereillä ja bongasi miehen sattumalta Eerikinkadun Siwasta kesäisestä Etelä-Helsingistä. 31-vuotias surullismielinen herrasmies oli kuin kuka tahansa muu päivittäistavarakaupan asiakas, eikä heti päältäpäin olisi voinut uskoa, että tässä on Slobogate-skandaalin päätähti. Tässä tulee "Kinkyn" tuore ja kovasti odotettu haastattelu suoraan eineshyllyltä:

Kesätoimittaja:
Terve Kinky! Mites menee?

Kinky:
Jebem te usta vaan sullekin. Ei täs kummempaa. Ilmoja pidellyt.

Kesätoimittaja:
Oot sä kyllä sitkee sissi! Miten ihmeessä päädyit tuollaiseen loanheittoon Dinamon harjoitusten aikana?

Kinky:
Kuuleppas nyt, aivan ensiksi mun täytyy kyllä sanoa, että aika spontaania toimintaa se oli. En olisi tosiaan uskonut, että muutamasta huudosta syntyisi tällainen soppa. Kaikki lähti siitä, kun huomasin Dinamon sivuilta et niil ois treenit kello 19 ja päätin mennä kaltseille vähän kuvaileen. Ei siinä sen kummempaa.

Kesätoimittaja:
Ei sen kummempaa??

Kinky:
Niin, siis en tosiaan ollut suunnitellut mitään häiriköintiä. Mut sit siin oli se portti, josta näki hyvin sisään, eikä siinä ollu mitään kieltomerkkejä, niin aattelin, et menenpä lähemmäksi katseleen. Tavallaan tilaisuus teki varkaan. Oikeissa slobomaissahan se on pikemminkin sääntö kuin poikkeus, että aina pientä jekkua tehdään ennalta kovemmalle vastustajalle. Puhutaan kotiedusta tai jotain? Jossain vaiheessa sain kuningasidean ja huusin pari kertaa futisfoorumilta ja google translatesta oppimiani sanontoja. Näin jälkeinpäin voi sanoa, että aivan vitun tyhmä veto, mutta tulipahan tehtyä. Olen vilpittömästi pahoillani, jos loukkasin oikeasti jotakuta. Itselle se homma lähinnä näytti siltä, että niillä kroaateilla oli naurussa pitelemistä, kun joku punanaamainen hujoppi blondi sönköttää aidan takaa tankero-serbiaansa. Mut sori oikeesti vielä kerran!


Kesätoimittaja:
Tuo kyseinen video on näköjään poistettu netistä? Miksi?

Kinky:

No joo. Alkoi vaan harmittamaan tällainen negatiivinen jessustelu. Video oli tarkoitettu hyväntuuliseksi mediaperformanssiksi, niin kuin mun kaikki videot ylipäänsä. Olen taustoiltani kulttuurintutkija, diskurssianalyytikko ja merkitystaiteilija. Parodia on hyvin vaikea tyylilaji ja joskus se menee ihmisiltä totaalisen ohi. Rajojen rikkominen saattaa joskus mennä liian pitkälle ja silloin on hyvä hetki pitää tauko ja miettiä asioita uudelleen. Toki ymmärrän kyllä jos vähän kouluja käyneet poliisimiehet tai yksinkertaiset turvallisuusalan ihmiset ei lämpene tällaisille postmoderneille tsydeemeille. Kuten Antti Muurinenkin sanois, komsii komsaa.

Kesätoimittaja:
Seuraavana päivänä jouduit ilmeisesti sitten putkaan?

Kinky:
Joo, pitää paikkaansa. Olin aivan häpnadilla lyöty, kun portilla olin ojentamassa lippua, niin poliisit vetää maijaan sisään ja ovet kiinni. Siinä sitten köröteltiin Kisikselle selvittelemään asioita. Vasta Kisikseen päästyäni tajusin, että ei siellä mitään selvitellä vaan matsin ajan ne siellä mua pitää. Ja niin pitivätkin.

Kesätoimittaja:
Oliko hyvä fiilis?

Kinky:
Ei varsinaisesti. Pistihän se potuttamaan, kun kauden odotetuin matsi ja katselet aika tylsästi sisustettua valkoista huonetta kolme tuntia. Poliisien puolustukseksi täytyy sanoa, että hirveän mukavaa porukkaa ja ihan hyvin ne mua siellä kohteli. Tavallaan käsitän asian niin, että HJK:n turvallisuuspäällikkö se tässä oharit teki, jos kuka. Päädyssä on aina pidetty siitä kiinni, että kotimatseissa ollaan kunnolla. Niin oli keskiviikkonakin. Mut nyt kävi näin ja matsi jäi väliin todella pieleen mennen riskianalyysin seurauksena.

Kesätoimittaja:
Iltasanomissa sanottiin, että peliin tullessasi sinulla olisi ollut Kroatian huivi kaulassa? Pitääkö paikkansa?

Kinky:
Tää nyt on ihan skeidaa. En tiedä mistä ne poliisit sai päähänsä, että mulla olis Kroatian huivi mukana. Ensinnäkin se huivi oli mulla ranteessa, ei kaulassa, ja toisekseen se oli Serbian huivi, eikä Kroatian. Putkassahan nää yritti laittaa sitä huivia mun kaulaan ja räiskiä sitten digikuvia, mutta jostain syystä en kauheesti digannut ajatuksesta, kun ei mulla ole tarvetta pitää mitään fanitavaraa kaulassa. Kyriiliset aakkoset ei ilmeisesti avautunu näille poliiselle kovin hyvin ja luulivat sitä sitten Kroatian huiviksi. Hei haloo? Missä maailmassa nää ihmiset oikein elää?

Toisekseen haluaisin korjata sen virheellisen tiedon, mikä Futisfoorumilla on liikkunut, että olisin pelipäivänä liikkunut Serbian paidassa. Se ei pidä paikkaansa, sillä olin pukeutunut siniseen Jugoslavian liittovaltion pelipaitaan. Luin MTV3:n sivuilta, että ihmisiä pyydetään pukeutumaan valkoiseen tai siniseen ja tää paita sopi siihen tarkoitukseen enemmän kuin hyvin. Ihmettelen vaan miksei se nyt daifuille kelvannut, kun olen kuitenkin samaa paitaa käyttänyt kymmeniä kertoja HJK:n ja Suomen maajoukkueen peleissä? Kuriositeettina kerrottakoon, että ostin tuon paidan muistaakseni joskus 2000-luvun alkupuolella Tukholman tifoshopista. Olin silloin menossa Globeniin seuraamaan Nackas Minne-turnausta. (Kuriositeettina kerrottakoon, että sieltäkin tosin lensin 15 minuutissa pihalle.)Kesätoimittaja:
Uskotko, että asia jää nyt tähän vai tuleeko tästä isompiakin seuraamuksia?

Kinky:
No mistäpä sen tietää. Toivon, että asia voitaisiin jo unohtaa ja keskittyä seuraavaan otteluun. Aluksi olin aika järkyttynyt siitä, että rinnastetaanko mut nyt näihin kaiken maailman Seppo Lehtoihin ja muihin pirivietereihin, jotka on ihan oikeasti päästänsä sekaisin. Mähän olen ihan normaali ihminen, eikä musta ole koskaan ollut kenellekään vaaraa. Olen oikeasti hiljainen ja rauhallinen, täysin tavallinen analyyttinen kansan mies, jolle pohjoismaisen hyvinvointiyhteiskunnan arvot on pyhiä. Nyt muutaman päivän asiaa sulateltuani olen onneksi tullut siihen lopputulokseen, että ei tässä on nyt ollut varmaankaan muusta kyse kuin että turvallisuuspäällikkö halusi rangaista tuosta tiistain perseilystä.

Onhan näitä vastaavia tosiaan ollut ennenkin. Taannoisissa TamU-HJK -otteluissa on kokonaisia kannattajakatsomoita tyhjennetty "yleisen turvallisuuden takaamiseksi". Suomessa ongelma on vaan se, että vaikka rikkeet on mitättömiä, voi peli jäädä melko helposti väliin, koska itse häiriköitä on sen verran vähän. Esim. soihduttamalla kannattajien marssilla 2h ennen maaottelua tai vaikka vain huutelemalla jotain törkeyksiä päivää ennen peliä pääset pelin ajaksi kuuntelemaan Stereo Lovea.


Kesätoimittaja:
No, miltä tulevaisuutesi nyt näyttää? Aiotko jatkaa omalle tyylillesi uskollisena vai kenties heittää rukkaset tiskiin?

Kinky:
En tietenkään heitä rukkasia tiskiin, mutta tottakai täytyy miettiä mikä nykyisen kaltaisessa poliisivaltiossa ja pikkumaisten turvapäälliköiden hallitsemassa Suomessa on se järkevin toimintamalli. Tottakai otan vastuun virheistäni, vaikka kärsimäni rangaistus ei ole oikeassa suhteessa teon vakavuuteen. Toivoisin Suomeen lisää ihmisiä, jotka ymmärtää kulttuurin myös pintaa syvemmältä. Turvahenkilöstön ja kannattajien symbioosi varsinkin kotipeleissä on ihan toivottavaa ja myönteistä kehitystä, mutta se, että näin suuren pelin alla ruvetaan kusemaan kannattajien kahvikuppiin ei ole pitkäjänteistä toimintaa.

Mun mielestä avoimuus ja yhteinen dialogi on parempi tapa kehittää toimintaa kuin mielivaltaiset rangaistukset ja kyyditykset Kisikseen kuuntelemaan Stereo Lovea. Viime aikoina on mennyt niin hyvin, että oikeastaan todella surullista, että näin pääsi käymään. Vähään aikaan ei tee mieli eteläpäätyyn tulla, mikä varmaan on ihan ymmärrettävää tässä tilanteessa. Tässäpä nämä mun yhteistyöterveiset.


Kesätoimittaja:
Kiitos haistattelusta ja onnea valitsemallasi tiellä!

Kinky:
Eipä kestä. Hyvää kesää kaikille tasapuolisesti! Love and Peace!

1 kommentti:

 1. Hei Boris!

  Olisimme kiinnostuneita yhteistyöstä mielenkiintoisen blogisi kanssa. Ottaisitko minuun yhteyttä, niin kerron lisää tarjouksestamme.

  Terveisin,
  Heli
  heli.halva@goviral.com

  VastaaPoista