tiistai 5. heinäkuuta 2011

Rafinha ylitti hyvän maun rajat

HJK:n loistava brassipelaaja Rafinha esiintyi eilen kyseenalaisella tavalla Kuopiossa ottelussa KuPSia vastaan. Miehellä paloi pinna Petri Oravaiseen ja lateli mielipiteensä julki sellaisella tavalla, ettei se kenellekään jäänyt epäselväksi. Petri Oravainen on siis homo.

Rafinhan homottelu oli toki kaikessa lapsellisuudessaan hyvin koomisen näköistä seurattavaa. Vittumaisen miehen maineessa olevalta brassilta tällainen vastustajan lämmittäminen oli toki odotettua. Tapaus huvitti ja nauratti varmasti monia, mutta ylitettiinkö siinä soveliaisuuden rajat? Ja miksi tuomari ei puuttunut asiaan?

Englannissa Wayne Rooney sai kahden ottelun pelikiellon kiroiltuaan huomattavasti neutraalimpia asioita kohti kameraa. Suomessakin rasismiin on puututtu kovalla kädellä ja Palloliitto on aivan oikeutetusti lätkäissyt seuroille sakkoja esimerkiksi ryssittelystä. On mielenkiintoista nähdä reagoiko Palloliitto tapaukseen millään tavalla? Miesten jalkapallo on perinteisesti ollut heteromiesten yhden totuuden valtakuntaa. Sen sijaan naisten jalkapallossa naisten välinen rakkaus on jo pidempään ollut hyväksyttävä asia.

Homottelu ei tietenkään ole rasismia. Homo-sanakaan ei ole syntiä vaan Suomen kieleen kuuluva neutraali yleisnimitys homoseksuaaliselle miehelle. Mutta se tapa millä Rafinha homoa käytti olikin sitten kaikkea muuta kuin neutraalia. Ala-asteen välitunneilta tutulla tyylillä 29-vuotias perheenisä käytti homoa negatiivisessa, kaikkia homoja halventavassa merkityksessä.

Viime aikoina suomalaisessa urheilussa, vaikka ei ehkä niin yksituumaisesti jalkapallossa, on uskallettu ottaa seksuaalivähemmistöjen oikeudet esiin. Uskalla-kampanja on yksi esimerkki tällaisesta hienosta toiminnasta. On selvää, että Rafinhan käytös antaa huonon esimerkin herkässä iässä oleville nuorille juniorijalkapalloilijoille, katsojille ja muutenkin koko yhteiskunnalle. Syrjintää ei koskaan pidä hyväksyä, vaikka syrjinnän toteuttaja ei ehkä itse olisi se puritaanisin homovihaaja, vaan ainoastaan pelin sykkeessä kuumentunut ajattelematon pelaaja.

Nyt on Palloliiton aika näyttää esimerkkiä. Odotan huomattavasti kovempaa rangaistusta kuin Wayne Rooney sai Englannissa vitun huutelustaan. Homottelu ei ole leikin asia. Jalkapallon toimijoiden tulee tuomita kaikenlainen ahdistava syrjintä. Ensin pitää rangaista ja viime kädessä sulkea pois pelistä homofobiaan syyllistyvät henkilöt. Viiden ottelun pelikielto olisi sopiva rangaistus Rafinhalle.

Esimerkiksi Ruotsissa homopelaajat ovat jo tulleet kaapista ulos. Meillä ei tunnelin päässä näy vielä valoa. Palloliitto voisi nyt omalla esimerkillään rohkaista vähemmistöjä ja tukea heidän oikeuksiaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti