tiistai 7. kesäkuuta 2011

Ruotsi-Suomi Tukholmassa: päivän tunnelmat

Blogimme on rantautunut tänä aamuna Tukholmaan. Täällä Tukholmassa ilma on hiostava ja suorastaan kuuma. +27 astetta ja naamaa polttelee, kun kirkaalta taivaalta porottava aurinko porautuu pohjoismaiseen herkkään ihoon. Kahdeksan aikaan kuumuudesta tuskin on enää haittaa, joten peli pelataan ihan tavallisissa kesäisissä olosuhteissa.

Tukholman katukuvassa on suomalaisia näkynyt paljon ja SMJK:n huivit näyttää olevan joka toisella jannulla kaulassaan. Pienoista myötähäpeää aiheutti aamupäivällä ilman paitaa olutta ja kirkkaita Finlandsparkenissa nautiskelleiden turkulaisten suomifänien porukka. Meno vaikuttaa siis siltä, kuin joskus 60-luvulla parhaimmillaan. Eilisiltana Viking Mariellalla meno vaikutti melko rauhalliselta. Kotkalaisia ja lahtelaisia hieman umpikännissä ilman kummempaa dramatiikkaa.

Ruotsin mediassa Suomen maajoukkueen kohtaamista ei pidetä juuri minään. Sama kuin kohtaisi Färsaaret tai Islannin. Näinhän se on. Jos Suomi häviää pelin 0-6 tai 0-2, niin Suomessa saa taas kansan suuri enemmistö haukkua potkupalloilijoita sydämensä kyllyydestä. Suurikykyinen kansa hallitsee kyllä pesäpallon, keppitappelun, pyramidihuijauksen ja akankannon salat, mutta maailman arvostetuin urheilumuoto on meille liian vaikea.

Tätä taustaa vasten lähtee 2000-päinen Suomi-kannattajien lauma vaeltamaan onnellisena kohti Råsundaa, ruotsalaisen jalkapallon kehtoa. SMJK ei laula tänään vain Suomen voiton puolesta, samalla se tulee näyttäneeksi yhtä isoa keskisormea kaikille Suomen kendojunteille, jotka pitävät lätkää pyhänä lehmänään ja leimaavat tämän maan junttien kehdoksi. Ruotsin kaataminen jalkapallossa olisi isompi juttu kuin 10 kendokultaa yhteen putkeen. Jalkapallo on globaali peli. Kukaan SMJK jäsenistöstä ei tänään pukeudu hassun hauskoihin 6-1 t-paitoihin.

Katukuvassa tämänpäivän maaottelu ei paikallisissa herätä suurta kiimaa. Tänään olisi tietysti hyvä paikka näpäyttää ruotsalaisia ja ruotsalaisten Suomi-kuvaa, joka tietysti onkin totaalisen oikea. Myös Suomesta löytyy hurjaa jalkapallokulttuuria, vaikkakin sitä ei ehkä vielä Ruotsissa tunneta. Hollannissa 1500 suomalaista dominoi Rotterdamin De Kuijpilla. En pitäisi yhtään mahdottomana, etteikö tänään ne vaatimattomat 2000 suomalaista laulaisi taas voiton katsomon puolella. Ruotsissa seurajoukkueet ovat iso juttu, maajoukkue ei niinkään. Se avaa hulluille SMJK:läisille loistavan tilaisuuden tehdä historiaa. Oi Suomi on!

Blogin tulosveikkaus: Suomi pelaa unelmaottelun, mutta Ruotsi voittaa 1-0. Katsomon puolella SMJK dominoi ennen näkemättömällä tavalla. Näihin kuviin, näihin tunnelmiin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti