torstai 30. kesäkuuta 2011

Minne siirtyy Dawda Bah?

HJK:n kausi lähestyy kliimaksiaan, kun himoitut europelit ovat vain parin viikon odotuksen päässä. Valitettavasti Urheilulehti uutisoi tänään hieman ikävään sävyyn HJK:n mestaripelaaja Dawda Bah´n siirtoaikeista rahakentille. Lehti väittää Dawdan kieltäytyneen pelaamasta eilen Myllykoskella ja vihjaa pelaajan yrittävän painostaa HJK:ta suostumaan tehtyyn ostotarjoukseen. Jos asia todellakin on niin kuin lehti kirjoittaa, on se kauden tärkeimpiin otteluiden kynnyksellä seuralle suuri takaisku.

Uutisointiin on suhtauduttava vähintäänkin kriittisesti. Onhan Urheilulehden likasankojournalismi ennenkin näyttänyt nurjat puolensa. On vaikea uskoa, että hyvämaineisena, kohteliaana ja vieläpä hartaana uskovaisena tunnettu Dawda alkaisi tähän tapaan kapinoida seuraansa vastaan. Eilinen pelaamattomuus oli todennäköisesti valmentajan ja pelaajan yhteinen sopimus, eikä siihen toivottavasti liity sen suurempaa draamaa.

Toisaalta uutisessa voi hyvinkin piillä totuuden siemen. HJK:lle tällainen tilanne olisi kinkkinen. Luopuako parhaasta pelintekijästään pikkurahalla vai roikottaa asenneongelmista kärsivää diivaa joukkueessa ja vieläpä kesän tärkeimmällä hetkellä, kun kaiken pitäisi toimia täydellisesti pelikentällä?

HJK ei missään nimessä halua huonoon hintaan luopua Dawda Bah´sta. Vaikka alkukausi olikin Dawdalle hieman tukkoinen, ovat otteet viime peleissä olleet jo lupaavampia. HJK:n 6-0 voitto Tepsistä oli Dawdan huikea työnäyte. Mies jakeli namupasseja Teemu Pukille, vaikka pelaaminen keskikentän keskellä ei yleensä Dawdan vahvinta osaamisaluetta ole ollut. Dawdan tehot on siis huomattu myös ulkomailla.

HJK yritti tänään katkaista huhuilta siipiä, kun se hieman pömpöösisti kielsi tänään sivuillaan kaikki spekulaatiot pelaajamyynneistä. HJK-pomo Ollis Lyytikäinen aikoo keskittyä nyt Mestarien liigan karsintaan, eikä kukaan pelaaja ole lähdössä ennen elokuun puolta väliä. Uskoo ken tahtoo.

Missä sitten Dawdasta voitaisiin olla kiinnostuneita? Se, että Dawda haluaisi siirron tapahtuvan heti siirtoikkunan auettua viittaisi siihen, että kyseessä on joku Eurocupeissa pelaava joukkue. Vuonna 2006 valkovenäläinen RIPO Minsk tarjosi Kokkolan Palloveikoille 200 000 euroa Bah'sta, mutta silloin pelaaja itse ei ollut halukas siirtymään. Voisiko nyt aika olla jo kypsä? Esimerkiksi BATE Borisov voisi hyvinkin olla Dawdalle askel uralla eteenpäin, varsinkin jos palkkapussi vähintään triplaantuisi. Villinä arvauksena heittäisin ilmaan myös ukrainalaisen Vorskla Poltavan, joka hakee vahvistusta keskikentälleen Europaliigan karsintaan.

On ollut havaittavissa, että Dawdalle parhaan kaverin Medon lähtö Partizaniin oli vaikea asia. Dawda on nyt enemmän yksin ja vetäytynyt hieman omiin oloihinsa muun joukkueen piiristä. Tämä oli nähtävissä esimerkiksi Maarianhaminan satamassa, kun hän pelin jälkeen surullismielisenä istuskeli yksin terminaalin portailla erossa muusta joukkueesta. Tämänkin takia maisemanvaihdos voisi olla Banjulin taikurille mieleinen. Voisiko Partizan olla kiinnostunut myös Dawdasta?

Toivotaan, että seura ja pelaaja osaavat pohtia asiaa kypsemmästä näkökulmasta kuin Urheilulehden toimitus. Maltti on valttia. Ensisijaisesti tässä kiistassa on kuitenkin kysymys HJK:n oikeudesta omaan sopimuspelaajaansa. HJK:n ei ole mitään pakkoa luovuttaa pelaajansa muualle, jos tarjous ei miellytä. Toisaalta mitä tekee pelaajalla, joka ei taistele koko sydämellään oman joukkueensa puolesta?

Pakko myöntää, että Dawdan haikailua ulkomaille voi myös katsoa ymmärtäväisesti. Voi olla, että Dawda ei tämän jälkeen tule koskaan saamaan uutta tilaisuutta siirtoon. Silloin myös HJK jäisi ilman siirtokorvausta. Parasta olisi, että Dawda pelaisi vielä pari kierrosta europelejä HJK:n riveissä ja siirtyisi sen jälkeen uuteen seuraansa, aivan kuten Medo viime kaudella. Kävi miten kävi, toivottavasti HJK:n rinki kestää loppukauden haasteet - Bah´lla tai ilman.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti