tiistai 10. toukokuuta 2011

Leijonat tuottavat taloudellista tappiota urheiluseuroille

Hei taas rakkaat lukijat ja kivaa kevättä kaikille! Tai oikeastaan kesähän jo nyt on, kun lämmöt paukkuu +20 asteessa, kukat kukkii ja asfaltti polttaa jalkoja. Blogi palaa taas arkeen pieneltä kirjoitustauolta. Sen verran pisti keväinen liigasekoilu masentamaan tai pikemminkin naurattamaan, ettei enää sanatkaan riittäneet kertomaan. Mutta onneksi se kausi saatiin vihdoinkin käyntiin. Halleluja! (Ny rillataan?)

Mutta ei. Lisää ulostetta seurojen tuulettimeen tuli heti avauskierroksella, kun huomattiin, että Suomen mahtavin urheiluinstituutio kiekko-Leijonat pelaavat samalla kellon lyömällä MM-lätkää Bratislavassa. Pahaksi onneksi myös toinen kierros pelattiin Suomen pelin kanssa päällekkäin ja yleisömäärät ovat olleet ennalta-arvatun heikkoja. Kolmaskaan ottelukierros ei vielä pelasta, kun Suomi iskee kivenkovassa puolivälierässä jääkiekon suurmaa Norjaa vastaan. Jos tuosta Suomi vielä menisi välieriin, niin se tarkoittaisi, että todennäköisesti neljäskin liigakierros kärsisi yleisöpulasta finaalipäivänä.

Sääliksi käy liigaseuroja, jotka ovat joutuneet ottamaan jo talvella vastaan iskuja kerta toisensa jälkeen. Kun suuren yleisön mielenkiinto kohdistuu Leijoniin, käy peleissä vain uskollisimmat jalkapalloihmiset.

Tässä kaikkien seurojen yleisömäärät tähän menneessä, kun on pelattu kertaalleen jokaisella paikkakunnalla:

TPS 3292
HJK 2520
KUPS 2245
JJK 1949
VPS 1614
MYPA 1553
IFK Mariehamn 1503
Jaro 1211
Honka 1130
RoPS 1050
Inter 1023
Haka 870

Keskiarvoksi tulee siis vaivaiset 1663, mikä on selvästi alle liigalle tavanomaisen 2500-3000 keskiarvon. Johtopäätös on siis se, että seurat ovat menettäneet selvää riihikuivaa rahaa johtuen jääkiekon ylivalta-asemasta Suomessa. Ainoastaan Maarianhaminassa pelissä ovat olleet kaikki ne, jotka siellä yleensä käyvät. Myllykosken Pallo avasi kautensa hieman aikaisemmin kuin muut, joten se välttyi taloudellisilta tappioilta.

En silti kokisi nähtyjä yleisömääriä minkään sortin katastrofina. On todella positiivista, että Turusta löytyy reilut 3000 tepsifania ja 1000 interistiä, Helsingistä 2500 upeaa HJK:n kannattajaa, Vaasasta 1600 vepsulaista ja Valkeakoskeltakin melkein 900 hakasydäntä. Jatkakaa valitsemallanne tiellä!

Toki seuroille tilanne on kinkkisempi, mutta ei vakava. Olisi väärin sanoa, että Suomessa ei ole jalkapallokulttuuria, kuten eräät toimittajat ovat päätelleet. Jos Leijonat pelaisivat MM-kisoissa Venäjää vastaan päällekkäin jääkiekon SM-liigakierroksen kanssa, olisi yleisöpula aivan yhtä todellinen. Manner-Suomen urheilukulttuuri on MM-lätkäorientoitunutta. Kun Leijonat pelaavat, paljastuu seurakulttuurin ohuus aina, oli laji mikä hyvänsä.

Pitäisikö huolestua? Ei suinkaan. Näin se on mennyt ainakin niin kauan kuin minä muistan. Ne paljon puhutut "tuularit" palaavat kyllä kentän laidoille, kun Leijonat on saatu pudotettua kisoista. Eli jos pelkästään seurojen taloutta ajatellaan, niin Norjan voitto torstaina toisi liigaseuroille puhdasta rahaa kassaan.

Olen ollut huomaavinani, että viime vuosina turhasta yleisömäärien tuijottelusta ollaan pikkuhiljaa pääsemässä eroon. Se on oikea suuntaus. Yleisömäärien ei pidä olla ainoa mittari, vaan tärkeämpää on itse peli. Jalkapallon ei myöskään pidä väistellä tai nöyristellä pahaisten marginaalilajien tapahtumakalenterien edessä. Vahva jalkapallokulttuuri keskittyy itse peliin, eikä kentän ulkopuolella tapahtuviin epäolennaisuuksiin. Tästä on hyvä jatkaa. Torilla tavataan?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti