keskiviikko 18. toukokuuta 2011

Lätkän ihmemaa

Sunnuntaina tapahtui se pahin skenaario suomalaisen jalkapallon kannalta. Kevätkendon "maailmanmestareiksi" suoritti itsensä, sinänsä ilmeisesti ihan hyvällä joukkuepelillä, koko kansan ihqut Kiekkoleijonat. Kansanjuhla keräsi 100 000 ihmistä Kauppatorille ja nyt melkein kaikki pikkunassikat pelaavat kaduilla katulätkää vannoen ilmaveivin nimeen. Samaan aikaan pöyristyttävä nationalistinen hypetys kiekkopornon tiimoilta mediassa vain kiihtyy.

Tässä kuvassa kotimainen jalkapallo on ollut suuri häviäjä. Kiekkoleijonien riemuvoiton myötä kuilu jääkiekon ja muiden lajien välillä vain kasvaa. Suomalaisten pyhä lehmä on nielaissut kaiken muun urheiluelämän kitaansa. Ei siis ihme, että futiskatsomoissa on ollut entistäkin tyhjempää, eikä vedonlyöntiskandaaleissa ryvettyneelle liigalle voi enää luvata oikeastaan minkäänlaista varteenotettavaa tulevaisuutta moneen vuoteen. Nyt jos koskaan voisi pieni ja traumatisoitunut futiskansa lyödä rukkaset tiskiin.

En tietenkään millään tavalla tässä halua dissata jääkiekkoa urheilulajina. Se on varmasti ihan hieno peli siinä missä lentopallo, koripallo tai jalkapallokin. Nämä muut lajit ovat vaan joutuneet aika epäkiitolliseen asemaan jääkiekkoon verrattuna. Jääkiekossa sitä himoittua menestystä on mahdollista saavuttaa ilman sen kummempia ponnisteluja lähes puolivahingossa. Maailmanlaajuisesti kilpailluissa lajeissa pienen maan tie huipulle on vaikea, kenties jopa suorastaan mahdoton.

On ikävää, että suomalaiset eivät ole erityisen urheiluhullua kansaa vaan he liittyvät vankkureihin silloin, kun tulee menestystä. Kuten korismies Aleksi Valavuori varsin pistokkaasti totesi, olisi Suomen pitänyt voittaa jääkiekon MM-kultaa viime vuosina edes kerran, jo pelkästään todennäköisyyslaskelmiin perustuen. Jos heität noppaa 15 kertaa, saat luultavasti edes kerran ennen heittoja valitsemasi numeron.

MM-juhlintaan liittyvä erittäin ikävä piirre on ollut mestareiden holtiton alkoholinkäyttö. Se ei sinänsä liity jääkiekkokulttuuriin vaan on koko suomalaisen urheiluelämän ongelma. Urheilupiireissä alkoholinkäyttö on vääristynyttä. Muistan itsekin olleeni juuri 17-vuotta täyttänyt juniori, kun minulle edustusjoukkueen kauden päätöspelin jälkeen linja-autossa tungettiin Linda-siideriä kouraan ja tarjoilu pelasi. Jokainen joka on joukkuelajeja harrastanut, tietää varmasti missä kunnossa pelaajat saunailloissa ovat. Muunlainen käytös leimataan suomalaisissa urheilupiireissä poikkeavaksi.

Valmentaja Pasi Nurminen asteli kisakoneesta umpitunnelissa, kaatui lentokoneen portaissa ja löi päänsä himoittuun pokaaliin. Legendaarinen Timo Jutila esiintyi lehdistölle humalassa ja sai lopulta "sairaskohtauksen", eikä pystynyt nousemaan kansanjuhlassa lavalle. Anssi Salmelan shamanistiset perskännikommentit ja nuuskan raapiminen sormilla huulesta suorassa lähetyksessä antoi varmasti loistavan esimerkin tuleville salmeloille. Herkässä kasvuiässä olevat lapset samaistuvat idoleihinsa, eivätkä osaa kyseenalaistaa tähtien käyttäytymistä. Myös median kaksinaismoralismi on ollut erikoista. Miksi mäkihyppääjät hyllytetään mäkiviikolta, kun korkki julkisesti aukeaa, mutta kiekkosankareille kaikki näyttää olevan sallittua? Toivottavasti Jääkiekkoliitossa oikeasti pohditaan näitä räikeitä ylilyöntejä, eikä vain paineta villasella.

On mielestäni positiivista, että SLU:n Teemu Japisson rohkeasti otti kantaa kiekkokullan juhlintaan. Urheilumenestyksen juhliminen ei anna mitään oikeutusta käyttäytyä huonosti ja antaa lapsille(tai aikuisillekaan) kuvaa tavoittelemisen arvoisesta änkyräkännistä.

Seuraavan kerran, kun Suomi voittaa MM-kisat, pitäisi kaduille määrätä ulkonaliikkumiskielto, ettei vaan kukaan heiluttelisi munaansa kadulla, hajoittaisi paikkoja, roskaisi, lähtisi Haaparantaan tappelemaan, virtsaisi presidentinlinnan katoilla tai muulla tavalla nöyryyttäisi itseään. Mahdollinen kansanjuhla pitäisi järjestää viikko voiton jälkeen Korkeasaaressa ja tapahtumaan olisi ehdottomasti lätkäistävä K-18 ikäraja. Mestarit voisivat siihen asti pämpätä ilman median valvovaa silmää maanalaisessa bunkkerissa, jonka oviaukko on sinetöity. Hengissä selvinneet voitaisiin valita kisajoukkueeseen taas seuraavana keväänä.

Vilpittömät onnittelut kiekkokansalle. Toivottavasti kahden viikon päästä pahin on jo ohi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti