torstai 2. joulukuuta 2010

MM-kisat kuuluvat Venäjälle!

Tänään FIFA ratkaisee Zürichin kokouksessaan mitkä maat saavat järjestettäväkseen vuoden 2018 ja 2022 MM-kisat. Tässä kirjoituksessa en tule puuttumaan tuohon 2022 kisaan lainkaan, vaan keskityn 2018 hakuprosessiin. 2018 kisojen ehdokkaina ovat Belgian ja Hollannin yhteishakemus, Espanjan ja Portugalin yhteishakemus, Englannin hakemus ja Venäjän hakemus. Vedonlyöntikertoimet povaavat Englannin ja Venäjän hakemusten olevan vahvimpia. Englannin kertoimet ovat hieman päälle kahden ja Venäjän hieman alle kolmen. Venäjän kerroin lähti viime hetkillä nousuun, kun pääministeri Putin ei sittenkään pääse Zürichiin paikanpäälle vaan jännittää tulosta kotisohvaltaan.

Espanja/Portugali ja Hollanti/Belgia pudonnevat pois heti kättelyssä. Juurihan Portugalissa pelattiin EM-kisat ja näiden maiden talouskin on aika epäuskottavassa tilassa tällä hetkellä. Hollanti/Belgia isännöi kisoja vuonna 2000, joten senkään hakemuksen läpimeno ei ole vahvoilla. Nykyisin FIFA ei kai myöskään hyvällä katso maiden yhteishakemuksia. Vakavasti otettavina vaihtoehtoina jäljelle jäävät siis kaksi suurta Englanti ja Venäjä.

Kisa on ollut viime kuukaudet kovaa. Venäjän hakukomitean pomo Aleksei Sorokin haukkui lehtihaasttelussa, ilmeisesti vahingossa, englantilaiset juopoiksi ja piti Lontoon seudun suurta rikollisuutta uhkana kisoille. Englantilaiset sensijaan ovat kyseenalaisella tavalla mustamaalanneet Venäjää ja FIFAa korruptiosta ja epädemokraattisuudesta. Saa nähdä miten nämä lipsahdukset vaikuttavat lopputulokseen.

Englantilaiset sensaatiolehdet ovat revitelleet myös venäläisten suuntautumuksella jalkapallohuliganismiin. Tämä on kuitenkin jokseenkin olematon riski, sillä Venäjällä huliganismia esiintyy lähinnä seurajoukkueiden otteluissa. Maajoukkueen peleissä ei mitään ongelmia ole ollut. Tuntuu siis hurskastelulta ja kaukaa haetulta skenaariolta. Ulkomaalaiset fanitkin saadaan varmasti pidettyä kurissa, sillä Venäjällä armeija, OMON ja miliisi ovat tottuneita turvaamaan suurteen jalkapallo-otteluiden järjestystä. Tosin eipä tuo huliganismin "ongelma" taida Englannissakaan ihan ratkaistu olla, sillä viimeksi eilen Birminghamissa jalkapalloväkivalta yltyi taas skandaalimaiselle tasolle.

Venäjä on viime vuosien aikana muuttunut vakaammaksi, avoimemmaksi ja tasapainoisemmaksi valtioksi. Rikollisuus ei enää ole samanlainen mörkö kuin 1990-luvun alkupuolella, kun omaisuutta uusjaettiin. Piti Putinin hallinnosta tai ei, jokaisen, joka Venäjällä on viime aikoina vieraillut, on pakko myöntää, että maa ei ole enää entisensä. Suuret kaupungit näyttäytyvät tätä nykyä hyvinkin siisteinä, turvallisina ja täysin länsimaiset standardit täyttävinä.

Tärkeä kuriositeetti, joka puhuu Venäjän voiton puolesta, on tietenkin se, että koskaan aikaisemmin MM-kisoja ei olla järjestetty entisen itäblokin alueilla. Uskon, että 2010-luvun vakaa ja vauras Venäjä ei enää olisi minkäänlainen riski kisajärjestäjänä, varsinkaan kehitysmaavaltio Etelä-Afrikan jälkeen. Englanti sen sijaan on jo järjestänyt omat MM-kisansa legendaarisena vuonna 1966 ja lisäksi se isännöi vuoden 1996 EM-kisojakin. Toki molempien maiden hakemuksia varmasti suosii se, että jo myönnettyjä olympialaisia(Lontoo & Sotsi) varten rakennettava infrastruktuuri tukee hakemusten uskottavuutta.

Venäjän hallinto on avannut todella avokätisesti kukkaronnyörejään hanketta varten. Kisoja varten joko rakennetaan tai uusitaan yhteensä 14 stadionia, joista osassa on jo työt valmistumassa. Pääministeri Putin on henkilökohtaisesti taannut rahoituksen sille, että kaikki stadionit tullaan saamaan valmiiksi ajallaan, toisin kuin esimerkiksi Etelä-Afrikassa kävi. Putinin auktoriteetti tuskin antaa mahdollisuutta minkäänlaisille kompromisseille tässä asiassa.

Hankkeen jättimäisyydestä kertoo hyvin stadioneihin uppoava yhteissumma, joka tulee kohoamaan jopa noin 6 miljardiin euroon! Venäjä on selvästi sitoutunut kisahankkeeseen tosissaan. Venäjän suuret yritykset ovat olleet myös avokätisesti tukemassa tätä koko Venäjää yhdistävää hanketta. Venäjän delegaatteina hakuprosessissa ovat olleet sellaiset nimet kuin Roman Abramovitsh, joka itsekin on avustanut rahallisesti hanketta, Arsenal-tähti Andrei Arshavin, Suomessakin hyvin tunnettu sympaattinen urheilupomo Vitali Mutko ja Neuvostoliiton vanha maalivahtilegenda Rinat Dassajev.

Venäjän lupausten toteutuminen näiden MM-kisojen ja jo myönnettyjen Olympialaisten vaatimaan liikenneinfrastruktuuriin tehtävistä investoinneista tulee nostamaan Venäjän valtiona aivan uudelle tasolle. FIFAn mahdollisella myönteisellä päätöksellä tulisi siis olemaan laajakantaisia koko kansaa hyödyttäviä yhteiskunnallisia vaikutuksia.

Kisakaupunkeina aina idästä länteen ja etelästä pohjoiseen toimisivat Kaliningrad, Pietari, Moskova, Kazan, Nizhni-Novgorod, Jaroslavl, Samara, Volgograd, Saransk, Krasnodar, Rostov, Sotsi ja Jekaterinburg. Alue olisi siis tavattoman monipuolinen ja laaja, joka matkustamisen ja kuljetusten kannalta muodostaa vähintäänkin haastellisen yhtälön. Toisaalta jos muistelee USA:n MM-kisoja vuodelta 1994, niin silloin välimatkat olivat vieläkin pidempiä ja käytännössä lentäminen oli ainoa mahdollisuus siirtyä kaupungista toiseen.

Kuljetusten osalta Venäjä onkin tullut hyvin vastaan ja luvannut jo ilmaiset junamatkat kisaturisteille. Lisäksi maa aikoo kehittää voimakkaasti ns. "high speed"-rautatieyhteyksiään. Moskovan ja Pietarin yhdistävä luotijuna sekä juuri valmistunut Helsingin ja Pietarin välinen Allegroyhteys osoittaa sen, että Venäjä on tosissaan rautatieverkostonsa kehittämisessä. Kisojen myöntäminen antaisi täysin uutta pontta verkoston modernisoimiselle.

On ennustettavissa, että kisojen myöntäminen avaisi Venäjää länteen. Venäjän hallinto aikoo myöntää kisaturisteille viisumittoman pääsyn maahan aivan kuten muutama kausi sitten Mestareidenliigan finaalissa tapahtui. Nämä hienot ja ennakkoluulottomat kokeilut ovat ensiarvoisen tärkeitä kuljettaessa kohti EU:n ja Venäjän täydellistä viisumivapautta, mikä on pitkällä tähtäimellä elinehto Euroopan ja Venäjän talouden tehostumiselle ja kasvulle.

Näiden tiedossa olevien faktojen valossa oma suosikkini vuoden 2018 kisaisänniksi on Venäjän hieno kansa, joka rakastaa koko sydämestään jalkapalloa, Venäjän ja maailman suosituinta urheilulajia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti