perjantai 5. marraskuuta 2010

Suomifutiksen kannattajapörssi 2010

Urheilulehden jalkapallon huippuasiantuntija Timo Innanen listasi tällä viikolla Veikkausliigan parhaat fanit. Heti listan julkistamisen jälkeen alkoi Futisforum2:lla, tuossa kotimaisen jalkapallokeskustelun anarkistisessa mekassa, kultuuri-ihmisten kritisointi ja kyseenalaistaminen kyseistä listaa kohtaan. De gustibus non est disputandum, voisi joku sanoa?

Perjantai-illan kunniaksi päätin tehdä oman varjolistauksen, joka on tietenkin täysin omaan subjektiiviseen mielipiteeseeni perustuva ja näin ollen ei mitenkään vakavasti otettava. Jonkin verran olen kuitenkin suomifutismeininkiä tälläkin kaudella nähnyt ja seurannut, joten minulla lienee edes jonkinlainen vaatimaton perspektiivi asiaan.

Heti aluksi huomautan, että itse en lähtisi rajaamaan listausta pelkkään Veikkausliigaan vaan sieltä alemmilta sarjaportailtakin löytyy hyvää aitoa suomalaista jalkapallokulttuuria. Tässä se nyt siis tulee:

1. Stadin Kingit (HIFK)
Suvereeni ykkönen Suomessa kaikilla mittareilla. Ihailtavaa menoa ja Suomen tyylikkäintä ja äänekkäintä kannatusta. Uskomaton volyymi vaikka seura pelannut viime vuodet "vain" alasarjajalkapalloa. Voi vain miettiä kuinka suureksi ja mahtavaksi ilmiö voisi paisua, jos IFK joskus pelaisi liigaa. Kunnostautunut sekä värikkäällä kannatuksellaan, että myös vajaaälyisten piriveikkojen ja vähälahjaisten varastomiesten nyrkkihipoissa. Kestää vertailun Ruotsin sceneen myös kannattajakulttuurin niin sanotulla harmaalla alueella. Suomen ainoa ultramentaliteetin ryhmänä sisäistänyt porukka.

2. Klopit (SJK)
Hienoa pohjalaista futiskulttuuria nyt fuusioseura SJK:n puolesta. Kakkosen tasolle todella suuri ryhmä ja erittäin kiva meno katsomossa. Tifoja, soihtuja, savuja ja kunnon rehvakasta äijätouhua brittivivahteella. Kuriositeettinä mainittakoon, että ryhmä järjesti kevättalvella oman Klopit-festinsä KOMIA-turnauksen yhteydessä suurella menestyksellä. Kloppien hyvä meno ei tietenkään tule yllätyksenä, kun muistelee vanhoja 90-luvun Orange Armyn aikoja.

3. Raitapaidat (TPS)
Turkua on sanottu Suomen kulttuuripääkaupungiksi, eikä syyttä. Vuosien saatossa TPS on saanut organisoitua karnevalistiseen kannatukseen sitoutuneen porukan, joka tosin tällä kaudella ei ihmeemmin loistanut, mutta ei pettänytkään. Tärkeintä oli kai olla Turun ykkösiä? Paras suoritus tänä vuonna huikeassa cupin finaalissa. Jatkakaa samaan malliin.

4. Sinitähdet (AC Oulu)
Oulun leppoisat huumorikannattajat ottavat haltuun niin etelän liigakatsomot kuin Castrenin hornankattilan. Usko ei lopu, vaikka oma seura on pahassa taloudellisessa sillassa. Aktiivisuudeltaan ja lojaalisuudeltaan vahvaa eurooppalaista tasoa. Nämä herrasmieskannattajat eivät nyrkkiä heiluta vaan keskittyvät itse peliin. Hyvä niin. Etelä-Suomen alajaoston "Etelän pelleille" vielä erityismaininta uhrautumisesta.

5. Sakilaiset/S140 (HJK)
Sonera Stadiumin pääty-yhteistyö kehittyy vuosi vuodelta ja tarjoaa Suomen suurimmalle seuralle hyvän taustatuen. Päätyläiset ovat tunnettuja kriittisyydestään ja kääntävät herkästi takkinsa, jos pelin taso ei miellytä. Tällä kaudella siihen oli syytä vain harvoin. Potentiaalia on, mutta se pitäisi saada paremmin esiin. Pahojen poikien myllyscenessä ei taida oikein enää kulkea?

6. FCLK/Lahen Pojat (FC Lahti)
Ehkä legendaarisin suomalainen kannattajaryhmittymä. Lahdessa laulu soi ja vieraissa vit*t kaikuu. Samalla korkealla ala-arvoisella tasolla vuodesta toiseen. Divarikausi varmasti elävöittää toimintaa uusiin saavutuksiin.

7. Sinikaarti (Tampu)
Vähän sama ongelma kuin Lahdella. Kun ei tule menestystä, niin ryhmäkään ei kasva. Jäsenmäärä on tainnut kääntyä laskuun, ainakin katsomokuvien perusteella. Samat vanhat naamat pitävät kuitenkin huolen, että korkea tekemisen taso on säilynyt. Suomen parhaat Tifot edelleen.


8. UrPSupporters (UrPS)
Tampereen piirin Vitosen kummajainen. Veret seisauttavan repäisevää menoa hyvässä hengessä. On savut, soihdut, laulut ja aitoa uskoa omaan tekemiseen. Vaatii todellakin paljon enemmän munaa lähteä toteuttamaan tyylikästä kannatusta Vitosessa kuin suurten massojen superveikkausliigassa. Kapinallisen alasarjakulttuurin tienraivaaja pioneerihengessä. 10 pistettä ja papukaijamerkki!


9. KPOCrew/Banzai (KuPS)
Alamaissa ja pahasti hiipumassa ollut kuopiolainen kannattajakulttuuri sai taas tuulta alleen, kun KuPS taisteli itsensä upeasti mitaleille. Kulttuurikaupungissa odottaisi toki enemmän myös kannattajilta. Nähtävissä kuitenkin edelleen sitä kuuluisaa lupsakkaa ja hyvän itsetunnon omaavaa Savon meininkiä, jota on mukava seurata korvatulpat korvissa.

10. Siniveriset/USVA (PoPa)
Siniverisillä on ollut jo useamman vuoden ajan kunnianhimoista menoa katsomossa. Tällä kaudella Porin neuvostoidylliä on päässyt ravisuttamaan aito puolalaistyyppinen underground äärisiipi, joka myös USVA nimellä tunnetaan. Porttikieltoja on jaeltu, katsomossa on painittu ja tunnelma on ollut ajoittain hyvinkin kuumottava. Porissa ei vieraat pääse vittuilemaan. Toivottavasti toiminta tästä vielä laajenee. Kannattajapiireissä mainetta niittänyt USVA:n "partajanari" on tämän kauden jälkeen ikuinen kulttihahmo. Porissa kaikki näyttää tällä hetkellä hyvältä.

Lopuksi voidaan todeta, että kannattajaryhmien listaaminen paremmuusjärjestykseen on täysin turhaa ja lapsellista touhua. Jokainen taplaa tyylillään ja kaikki toiminta on tärkeää. Stadin Kingeille kuitenkin iso peukku Suomen parhaasta menosta. Muut listan sijoitukset voi jättää enemmän tai vähemmän omaan arvoonsa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti