keskiviikko 3. marraskuuta 2010

Royal-liiga tulee, oletko valmis?

Marraskuun miellyttävän pehmeä pimeys on taas laskeutunut isänmaamme ylle. Aika tuntuu pysähtyneen tai ainakin se kuluu perin hitaasti. Ei ole enää kausi käynnissä, eikä siis tiedossa sitä joka viikonloppuista matsia, jota voisi innolla odottaa. Duunipaikan lämpömittari näyttää ulkolämpötilaksi 8,6 astetta ja miellyttävän mieto kostea tuulenvire huuhtelee kivasti käsivarsiani. Olisihan sitä futiskautta voinut ehkä muutaman viikon taas jatkaa? Ainakin oikeissa futismaissa Ruotsissa, Norjassa, Virossa ja Venäjällä pallo pyörii vielä entiseen malliin. Hyvä niin.

Osuipa silmiini lehtiä selaillessa, että pohjoismaisten seurojen kesken pelattava Royal-liiga on jälleen palaamassa. Mielenkiintoista! Samaa liigaa kokeiltiin jo aikaisemmin harjoituskaudella pelattuna pohjoismaisten huippuseurojen turnauksena, mutta aika ei vielä silloin ollut kypsä sarjan suosiolle vaan se lakkautettiin raakileena vuonna 2007. Silloinkaan, kuten ei ilmeisesti nytkään, suomalaisia ei päästetty mukaan turnaukseen. Syynä oli se, että suomalaisilla ei silloin ollut kantaa tarpeeksi tv-rahaa mukanaan.

Tällä kertaa Royal-liigan lohkovaihe pelattaisiin tammi-helmikuussa Espanjassa tai Portugalissa ja cupvaiheen ottelut Pohjoismaissa. Mukaan kelpuutettaisiin neljä parasta joukkuetta Ruotsista, Tanskasta ja Norjasta. Mielenkiintoista uudessa formaatissa on, että mukaan tulisi myös neljä pohjoismaiden ulkopuolista joukkuetta. Nämä paikat menevät siis mitä ilmeisimmin Venäjän, Ukrainan, Puolan tai vaikkapa Latvian kaltaisille maille, joilla on sarja tauolla kaikkein viileimpinä talvikuukausina. Olisiko myös suomalaisilla saumaa päästä mukaan? Olisiko Suomen mestari HJK kiinnostunut kansainvälisestä talvikilpailusta?

Itse luulisin, että suomalaisilla on hyvät mahdollisuudet päästä sisään. Vaikea uskoa, että esimerkiksi venäläisillä suurjoukkueilla olisi kiinnostusta sitoutua maaliskuun puolelle venyvään kilpailuun. Heillä päätavoitteet ovat kotimaan sarjassa ja eurocupeissa, Royal-liiga olisi ainakin Venäjän kärkijoukkueille täysin turha kilpailu.

Suomalaisista seuroista ainakin HJK ja TPS ovat rohkeasti lähteneet hakemaan kansainvälisiä kokemuksia. TPS on useana vuonna reissannut Ruotsissa ja HJK:lla on vielä tuoreessa muistissa Moskovan CIS-cupin opetukset. Moskovan turnaus, jota kävin muuten itsekin tammikuussa katsastamassa, oli antoisa, hyvätasoinen ja se pelattiin huippuolosuhteissa upealla Olimpiskii Areenalla. Klubin osallistumista tietysti auttoi se, että veli venäläinen maksoi kaikki viulut matkoineen, hotelleineen ja ruokineen.

Vielä on epäselvää miten Royal liiga tulee vastaan mahdollisissa kuluissa. Maksetaanko esimerkiksi matkat ja majoitukset? Suomalaisille seuroille on ollut perinteisesti tyypillistä, että etelän leireillä vietetään ehkä viikko, korkeintaan kaksi. Nyt etelässä joutuisi (tai pääsisi!) viettämään aikaa useiden viikkojen, ehkä yli kuukaudenkin ajan. Tämähän on täysin normaalia toimintaa esimerkiksi ruotsalaisille, norjalaisille, venäläisille ja ukrainalaisille joukkueille, jotka eivät vietä talvella aikaa lainkaan sisähalleissa vaan harjoituskausi vietetään pitkillä leireillä etelän auringossa hyväkuntoisilla harjoitusnurmilla.

Voi hyvinkin olla, että suomalainen jalkapallo ei olisi vielä sittenkään tarpeeksi ammattimaista osallistuakseen pitkää etelän leiritystä vaativaan turnaukseen. Pelaajilla on kotimassa hoidettavanaan esimerkiksi opiskelut ja muut velvoitteet, eikä kokonaisvaltaista sitoutumista vaativa leiritys ole mahdollista. Toinen huoli on tietysti olosuhteet kotimaassa. Missä jatkokierroksien ottelut pelattaisiin? Tottakai täältä löytyy helmikuun lopussa paljon lämmitettäviä tekonurmia, jossa pelit voidaan pelata, mutta täyttävätkö niiden katsomo-olosuhteet Royal-liigan vaatimukset? Stadioneista vain Helsingin Sonera Stadium ja Kuopion keskuskenttä voisivat realistisesti tulla kyseeseen. Tuskin kukaan uskoo siihen, että Turussa saataisiin Veritaksen lämmöt päälle ja nurmi sulaksi jo helmikuussa. Sehän olisi suomalaisten mielestä härskiä energian tuhlausta. Teknisesti mahdollista se toki olisi.

Toivottavasti HJK ottaisi neuvosta vaarin ja kyselisi mahdollisuuksia päästä mukaan. Varsinkin Suomen mestarille ja muille eurocupeihin osallistuville joukkueille kansainvälisten pelien pelaaminen on paljon parempi mahdollisuus kehittyä kuin pelata Liiga Cupia pimeissä halleissa postimerkin kokoisilla vaihtelevan tasoisilla muoveilla vaihtelevan keskenkuntoisia läpeensä tuttuja kotimaisia seuroja vastaan. Jos kaikki menee hyvin, HJK saa mahdollisuuden viettää hyvin erilainen talvi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti