keskiviikko 13. lokakuuta 2010

"Iivana Julma" riehui Genovassa

Serbia hävisi sensaatiomaisesti viime perjantaina kääpiömaa Virolle maalein 1-3. Tuo tappio on yksi Serbian jalkapallohistorian noloimpia hetkiä. Serbian jalkapalloliitto ajautui hetkessä kriisitunnelmiin. Mutta pahempaa oli vielä luvassa. Eilen Genovassa serbialainen kansanluonne näytti pimeimpiä alkukantaisia puoliaan, kun vieraskannattajat järjestivät yhden viime aikojen pahimmista mellakoista eurooppalaisessa jalkapallossa. Soihdut lentelivät kentälle, Albanian lippu poltettiin, stadionin irtaimistoa tuhottiin villisti ja lopulta peli jouduttiin peruuttaamaan. Myöhemmin serbit ottivat yhteen carabinierin kanssa. Serbian liittoa odottaa vakavat sanktiot ja pahimmillaan sulkeminen kansainvälisestä jalkapallosta. Kuten belgradilainen Blic-sanomalehti ehti jo ennakoimaan, on pienessä nousussa viime aikoina ollut serbialainen jalkapallo tapauksen myötä taantumassa takaisin keskiajan pimeyteen.

Mikä ihme saa sitten serbikannattajat riehumaan tuolla tavalla tavallisessa karsintamaaottelussa, joka ei yleensä herätä suuria tunteita puoleen tai toiseen? En usko, että perjantain Viro-tappiolla oli ollenkaan osuutta asiaan. Luonnollinen selitys on tietysti kovan maineen hankkiminen ultrakulttuurin synnyinmaassa Italiassa. Tämän jälkeen serbit ovat taas otsikoissa ja saavat varmasti omissa underground-piireissään arvostusta.

Se ei kuitenkaan ole tärkein syy. On selvää, että taustalla on paljon kannattajien tyytymättömyyttä ja vihaa jalkapalloliittoa ja Serbian sisäministeriötä kohtaan. Nuo tahot ovat viime aikoina voimakkaasti lähteneet ajamaan huliganismin vastaista kovaa linjaa. Valittu linjaus on vaikeuttanut ja leimannut kannattajien toimintaa kaikilla tasoilla. Maajoukkueen sulkeminen karsinnoista olisi suloinen kosto niille kannattajakulttuurin ääriliikkeen miehille, jotka ovat kokeneet oman asemansa uhatuksi.

Eilisessä pelissä näkyi katsomossa paljon Delije-kannattajaryhmittymän tunnuksia ja joukkoa näkyi johtavan Ivan Bogdanov mustassa kommandopipossaan. Punaisen Tähden kannattajiin viittaa myös se, että ennen ottelua serbikannattajat hyökkäsivät maajoukkueen bussiin ja uhkasivat naapuriseura Partizaniin loikannutta maalivahti Vladimir Stojkovicia sillä seurauksella, että mies joutui käymään sairaalassa ja lopulta kieltäytyi pelaamasta illan ottelussa.

Katsomossa serbien sikailua johtanut Ivan Bogdanov kuuluu Punaisen Tähden Ultra Boys-ryhmittymään. Valtionsyyttäjä Slobodan Radovanovic ja Serbian perustuslakituomioistuin onkin jo aiemmin ehdottanut 14 ääriryhmittymän, mukaan luettuna kyseinen Ultra-boys, toiminnan kieltämistä. Asiaan tullaan saamaan todennäköisesti selvyys vuoden loppuun mennessä. Tällä menolla tuo ehdotus tulee varmasti menemään läpi. Näiden äärijärjestöjen jäsententen on todettu muuan muassa syyllistyneen toimittajien pahoinpitelyihin ja viimeksi viikonloppuna Gay Pride-kulkueen sabotaasiin Belgradissa.

Kuten Italiassa myös Serbiassa kaarteiden kannattajakulttuuri on ajautunut viranomaisten kanssa kahnaukseen. Poliisin naaman soihdulla grillanneen Uros Misicin 10 vuoden linnatuomio on yhdistänyt eri seurojen toimijoita yhdeksi rintamaksi. "Oikeutta Uros Misicille" onkin nykyisin laaja kansanliike, joka kritisoi Serbiaa oikeusvaltiona ja arvostelee kannattajakulttuurin vaikeuttamista ja kriminalisoimista. Eiliset kuvat Genovasta voidaankin siis nähdä viranomaisten ja äärikannattajien huonoista suhteista kumpuavana turhautumisena.

Näyttää siltä, että mellakka oli etukäteen Belgradista tilattu ja siiheen liittyy ehkä laajempia poliittisia intohimoja. Serbian kansan syvät rivit eivät katso hyvällä hallituksensa lähentymisyrityksia länteen ja halua liittyä Euroopan Unionin jäsenmaaksi. Homokulkueen sabotoiminen viikonloppuna Belgradissa ja Heysel-tason mellakka Italiassa on omiaan vesittämään EU:n parantunutta Serbia-kuvaa. Serbialaisen eliitin aloittama lähentymisprosessi EU:hun uhkaa nyt hidastua näiden tapausten johdosta. Ääriryhmittymät ja suuri osa serbialaisista olisi varmasti tyytyväisiä, jos niin käy.

Vielä olisi yksi salaliittoteoria. Voisiko olla niin, että paikalliskilpailija Partizanin UCL-menestys haluttaisiin Punaisen Tähden kannattajien toimesta likvidoida? Punainen Tähti, joka on entinen Euroopan Mestareiden Cupin voittaja, ei ole enää vuosiin saavuttanut mitään urheilullista menestystä Euroopassa ja sen talous on ollut huonossa tilassa. Katkeroituneet Zvezda-kannattajat voivat saada balsamia haavoihinsa, jos Euroopan jalkapalloliitto Uefa asettaa tapauksen johdosta vakavimmat mahdolliset sanktiot ja sulkee kaikki serbialaiset joukkueet omasta kilpailutoiminnastaan. Tämä teoria on täysin hatusta vedetty, mutta voi hyvinkin olla totta. Se olisi ikävä yllätys Medolle ja kumppaneille.

1 kommentti: