keskiviikko 27. lokakuuta 2010

AC Oulun loppu lähellä

Kuten Juha Malinen jo elokuussa osasi virkkoa, on "AC Oulun loppu lähellä." Vaikka sarjapaikka varmistui upealla tavalla viimeisessä ottelussa Pietarsaaressa, ei mihinkään onnenkiljahduksiin ole Oulussa vieläkään varaa. Kukaan ei tiedä onko AC Oulua enää olemassa, kun sarjakausi ensi keväänä käynnistyy.

AC Oulusta voidaan perustellusti puhua nyky-Veikkausliigan häirikkönä ja ongelmallisimpana velkaleirinä. Vuodesta toiseen se on tullut tutuksi lähinnä ikävien asioiden johdosta. Milloin se on taistellut oikeudessa Miika Juntusen oikeuksistaan kiinnipitävää klaania vastaan, milloin on vouti kolkuttanut oveen, milloin AC on saanut ilmaista mainosta Kauppalehden prostestilistalla ja ovatpa eräät ilkeämieliset jalkapalloihmiset ehtineet ristiä joukkueen ikuiseksi AC Palkkaturvaksi. Ei siis ihme, jos tällaisessä ilmapiirissä myös urheilullinen menestys on jäänyt vaisuksi.

Harri Kampmanin hulvattomien tuhlaajapoikavuosien jälkeen Oulu palasi takaisin divariin taakkanaan miljoonan euron velat. Noita velkoja piti sitten lähteä lyhentelemään pitkäjänteisesti pistämällä menot kuriin. Suunnitelma vaikutti aluksi ihan hyvältä, mutta kun liiganoususta tuli seuralle päähänpinttymä, ei menopuolta enää saatukaan pidettyä aisoissa. Vanhoille tavoille uskollisena palkat oli hyvä maksattaa palkkaturvassa, kunhan vain liigaan päästäisiin hinnalla millä hyvällä. Liiganousu maksoi seuralle jälleen yli 300 000 euron tappiot.

Mennyt liigakausikaan ei tuonut muutosta AC Oulun kurssiin. Seuralla oli pahoja maksuvaikeuksia jo alkukaudesta, jonka johdosta oli pakko järjestää ylimääräinen osakeanti. Uudeksi suunnannäyttäjäksi ja "ammattimyyntimieheksi" palkattu Harri Kynnöskin osoittautui tyhjäksi arvaksi. Jo loppukesästä oli selvää, ettei AC Oulu saanut kerättyä edes liigan pienintä budjettia. Se on melkoinen saavutus Oulun kokoisessa kaupungissa.

En oikeastaan ihmettele AC Oulun talousvaikeuksia. Vuodesta toiseen sama hulvaton meno on jatkunut, eikä toimistopuolella kenelläkään ole ollut pitkäntähtäimen suunnitelmaa. AC Oulu on elänyt koko ajan vain päivä kerrallaan taistellen joko liiganoususta tai liigasta putoamisesta. Mitään siltä väliltä ei ole ollut. Tällainen huoleton elämäntyyli on ryvettänyt AC Oulun maineen. Tällaisessa tilanteessa niitä kallisarvoisia tukijoita on vaikea houkutella mukaan edes Harri Kynnöksen tasoisen myynnin ammattilaisen. AC Oulu voi syyttää tapahtuneesta vain itseään.

Viimeisimmät huhut ovat kertoneet, että AC Oulu Oy:n sarjapaikkaa hallinnoivaa Oulun Edustusjalkapallo ry:tä on alkanut arveluttamaan nykyinen yhteistyö. AC Oulu Oy:han perustettiin muutama kausi sitten ikäänkuin puhtaalle pöydälle, kun Edustusjalkapallo ry:n ylivelkaantuneisuus alkoi liikaa häiritä seuran varainhankintaa. Nyt AC Oulu Oy maksaa kallista vuokraa Edustusjalkapallo ry:lle siitä, että se saa pelata liigassa. Edustusjalkapallo ry lyhentää maksamattomia velkojaan näillä AC:lta saaduilla vuokrilla. Muita tuloja sillä ei edes ole.

AC Oulu Oy:n lähes romahduspisteessä oleva taloudellinen tilanne on saanut Edustusjalkapallo ry:n nyt miettimään, onko AC Oulu Oy:lla enää mahdollisuuksia suoriutua velvoitteistaan. Jos katsoo asiaa koko oululaisen jalkapallon kannalta, niin ehkä silloin AC Oulun alasajaminen ja toiminnan aloittaminen uudella nimellä voisi olla järkevää. Ja kun samasta kaupungista löytyy jo eräs liigaan himoitseva vakavarainen seura, joka sittemmin on rakentanut itselleen toimivan ulkomainosbusineksen ja on pystyttämässä omaa jalkapallohallia ja seuran klubitaloa, niin voidaan hyvin laskea todennäköisyyksia AC Oulun jatkolle. Alustavia kädenpuristuksia on kulisseissa ilmeisesti jo nähty.

Mitä ikinä tapahtuukin, niin sopii toivoa, että oululainen jalkapallo saa asiansa järjestykseen. Oli se sitten AC Oulun nimellä tai jonkun muun organisaation edustamana. Oulu on suuri kaupunki, jossa on tilaa liigajoukkueelle. Sellaiselle liigajoukkueelle, joka osaa hoitaa talousasiansa ammattimaisesti, eikä tuhlaa energiaansa naapureiden kanssa riitelyyn. Siitä on hyvä ponnistaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti