tiistai 10. elokuuta 2010

Kesädekkari: Rasismia Pohjanmaalla, osa 5

Osa 5: Matsipäivä koittaa

Jopi Satrovaara heräsi hyvin nukutun yön jälkeen virkeänä matsipäivään. Pietarsaarelaisessa hotellinmurjussa veti ilkeästi ja jostain pukkasi huoneeseen viemärinhajua. Jopi nousi sänkystään ja meni vessaan. Hän huomasi heti, että kaikki ei ollut kunnossa. Vessa oli vetämättä ja pöntössä oli suuri paskakikkare, josta lähti outoa hajua. Lisäksi pöntössä oli suuret jarrutusjäljet. Jopi yritti epätoivoisesti vetää vessaa, mutta mitään ei tapahtunut. Sen täytyi olla tukossa. Neuvokkaana miehenä Jopi soitti heti respaan ja pyysi paikalle putkimiehen.

Hetken kuluttua oveen koputettiin ja Jopi meni avaamaan.
-Hello Sir. My name Piotr Stanislawsky. I am your plumber. I want to fix your toilet.
Pohjoiskrakovalaisesta aksentista johtuen Jopi huomasi heti, että mies oli puolalainen. Jopi oli kohdannut aiemminkin puolalaisia ihmisiä ja piti heidän mentaliteetistään. Jopin mielestä heillä oli samanlaista sisua kuin talvisodassa taistelleilla suomalaisilla. Lisäksi puolalaiset olivat kiitettävän oikeistolaista porukkaa, mikä tietysti miellytti uusliberaalia matkamiestä.
-Welcome. Are you from Poland? I´m a big fan of Poland. Nice to meet you. In London we have lot of you guys but I didn´t expect to see you here in Pietarsaari.

Jopin tankeroenglanti hymyilytti puolalaista putkimiestä. Pitemmittä puheitta iskurityöläinen eteni vessaan ja otti työkalunsa esille. Vain parilla pumppauksella Jopin pönttö toimi taas kuin junan vessa. Jopi oli kiitollinen polakille ja liikutuksen tilassaan hän huikkasi vielä käytävään:
-Na zdrowie!

Kello oli jo puoli yksitoista päivällä. kun Jopi vihdoin päätti kiirehtiä Vaasaan. Tänään olisi se suuri päivä, kun hän matkustaisi vaasalaisten sikailubussissa. Hän sijoitti Supolta saamansa salakuuntelulaitteen oikeaan taskuunsa. Lisäksi Jopilla oli oman turvallisuutensa takia sijoitettuna sukanvarteen saksalaisen Defense Technologiesin valmistama, erittäin laadukas 5% OC -sumutin, jonka SHU -luku on yli 2000000. First Defense kaasut ovat mm. Saksan poliisin ja Espanjan puolustusvoimien käytössä. Sumuttimen tilavuus on 50 ml ja sisältö riittää yhteen noin 5 sekunnin teholliseen sumutukseen tai kolmeen 1,5 sekunnin sumutukseen. Teholtaan First Defensen sumuttimet ovat pohjoismaiden poliiseille vuonna 2004 tehtyjen virallisten laboratoriovertailujen perusteella markkinoiden voimakkaimpia. Niinpä Jopillakaan ei olisi mitään hätää, jos hän joutuisi Vaasan rähinöitsijöiden kanssa syystä tai toisesta ongelmiin.

Jopi parkkeerasi autonsa Hietalahden jalkapallostadionin parkkipaikalle ja astui ulos autosta. Parkkikselle olikin jo kerääntynyt kourallinen geezereitä odottamaan kello 12.00 starttaavaa fanibussia. Jopi meni juttelemaan pojille reteästi ja itsevarmasti:
-Terve jäbät. Mikäs meininki? Kohta lähdetään ja otetaan Pietarsaari haltuun!
Geezerit kättelivät Jopin ja toivottivat tervetulleeksi porukkaan. Merkkivaatteiden kirjo oli melkoinen, kun joukkio astui sisään bussiinsa. Fred Perry, Aquascutum, Burberry, Lacoste and above all Stone Island!

Kun kello löi 12.10 oli koko remmi kasassa ja bussi valmis starttaamaan. Tunnelma bussissa oli odottava ja ylpeä. Olutpullot kilisivät ja laulujakin viriteltiin. Vaasalaiset tiesivät, että tänään pelattaisiin elämää ja kuolemaa tärkeämpi jalkapallo-ottelu. Sen tiesi myös Jopi, mutta hänen motiivinsa olivat muualla.

Matkan puolivälissä jengi alkoi olemaan jo hyvässä nousussa. Jopi heittäytyi juttusille jo entuudestaan tuttujen vaasalaisten johtohahmojen Verneri Virtasen, Harri Keharin ja Geezereiden topboyn Ali Hankkijan kanssa puhuen matsista niitä näitä.

Ali Hankkija oli selkeästi johtohahmo porukassa. Hän oli jo kolmikymppinen paljon nähnyt ja kokenut aito lädi, joka näytti että kuulosti elämässään liian monta kertaa turpiinsa ottaneelta. Nuoremmatkaan geezerit eivät olleet mitään ruudinkeksijöitä, puheet olivat tylsää ölinää pahimmalla vaasalaisella chav-aksentilla ulostettuna. Kundeissa ei ollut mitään kiinnostavaa, samanlaisia juntteja on valitettavan suuri osa Suomen pubeista täynnä.

Mutta porukassa oli yksi poikkeus, korkeintaan 25-vuotias siisti ja kohtelias Jorma Rambola. Silmistä heijastui tylsämielisen kännin sijaan älykkyyttä ja puheet olivat punnittuja. Nuorella miehellä oli yllään Perussuomalaisten Nuorien huppari. Jopi päätti vaivihkaa kysäistä asiasta.

-Poliisi on pysäyttänyt minut tänään kolmesti ja minulle on tehty täydellinen ruumiintarkastus, tuo kaikki vain siksi että minulla on tämä huppari päällä, kertoi nuorukainen Jopille.
Jopi vastasi, että eihän tuollainen ole oikein. Jopi kiinnostui entistä enemmän tapauksesta ja päätti kysellä Perussuomalaisten Nuorten ideologiasta. Jorma Rambola painotti heti alkuun, että he eivät ole rasistisia saati fasistisia. Nuorukaisen mukaan he vastustavat tasan yhtä asiaa eli ääri-islamismia ja samalla kannattavat suomalaisen kulttuurin vaalimista monikulttuurisessa maassa.

Jopi arvasi mitä oli tulossa, mutta silti se hämmästytti ja vähän naurattikin häntä.
-Lähdetkö mukaan toimintaan? Perussuomalaiset Nuoret on avoin maahanmuuttajille ja ylipäätään kaikenvärisille ja kaikkia uskontokuntia tunnustaville ihmisille.
Jopi pohti ääneti, että olisiko häntä pyydetty järjestön jäseneksi, jos olisi ollut rastatukkainen karibialaismies tai arka pakistanilaisnainen. Välillä väkivaltaisiksi yltyneissä PN:n mielenilmaisuissa kun näyttävät valkoisuus ja lyhyttukkaisuus olevan liiton edustajien yhteisiä nimittäjiä. Jopi mietti, että minkälaista toimintaa rekrytoija hänelle PN:ssä suunnitteli, tuskin juhlapuhujan hommia kuitenkaan.

Perussuomalaisten Nuorten, joka lyhykäisen olemassaolonsa aikana on noussut Suomessa suureksi puheenaiheeksi, juuret ovat suomifutiksen kasuaalikulttuurissa ja halla-aholais-suomensisulaisessa -yhteenliittymässä. Mikäpä siis parempi ympäristö värvätä jäseniä kuin huligaanielementtiä kiinnostava futismatsi?

Jopi oli monikulttuurisesti rikkaassa Englannissa asuva siirtolainen ja jarolainen humanisti, mutta sai siis Vaasa-Pietarsaari -bussissa kunnian päästä PN:n värväysyrityksen kohteeksi. Jopi ei kuitenkaan myöntynyt jäseneksi, mutta värväri antoi hänelle yhteystietonsa ja pyysi soittamaan, jos toiminta alkaa kiinnostaa. Tai haluaisiko Jopi tulla edes kuuntelemaan mitä kokouksissa puhutaan, seuraava olisi heti huomenna? Tarkoitus olisi keskustella muun muassa siitä, miten suomalainen kulttuuri pidetään elinvoimaisena.

Vaikka Jopi ei itsekään pitänyt militantistä ääri-islamista, jätti hän värväysyrityksen omaan arvoonsa. Mutta hän tiesi, että oli nyt äärirasistien kanssa tekemisissä. Se ei ollut leikin asia. Oli pidettävä kieli keskellä suuta. Tähän mennessä kaikki oli kuitenkin mennyt suunnitelmien mukaan. Kun bussi oli vihdoin perillä Pietarsaaressa, oli aika siirtyä paikallisiin juottoloihin pre-match pinteille. Se oli menoa nyt.

jatkuu

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti