maanantai 12. heinäkuuta 2010

Unelma elää: Riika-Panevezys all night long!

Jalkapallon hallitseva Suomen mestari HJK on pelannut tämän kauden Veikkausliigaa 13 kierrosta eli joukkue on nyt niin sanotusti puolimatkan krouvissa. Kausi on ollut Klubille hyvä ja jopa parempi kuin edellinen kausi. Joukkue on saavuttanut paikan syyskuussa pelattavaan cupin finaaliin ja liigassa se on ottanut hulppean 7 pisteen kaulan sen ehkä pahimpaan haastajaan FC Honkaan. Mutta vasta nyt alkavat tosipelit, kun HJK matkustaa Liettuaan kohdatakseen Mestarien liigan karsinnassa Panevezysissä FK Ekranasin. Näissä peleissä tulee olemaan aivan erityistä latausta ja tunnetta.

Viime kerralla, kun Antti Muurinen valmensi Klubia Mestarien liigan karsinnoissa, oli se yksi suomalaisen historian merkkipaaluista. Niin vain kävi, että Muurinen johdatti joukkonsa tuolloin aina lohkovaiheeseen asti kaataen ensin armenialaisen FK Jerevanin ja sen jälkeen ranskalaisen suurseuran FC Metzin. Suomalainen seurajalkapallo eli tuolloin suuren huuman aikaa. Itse lohkovaiheessa HJK pisti kampoihin sellaisille suuruuksille kuin Benfica, Kaiserslautern ja PSV Eindhoven.

Paljon on vettä tuon jälkeen virrannut Vantaassa ja karsintasysteemikin on ehtinyt muuttua moneen otteeseen. Tällä kertaa on varmaa ettei HJK voi kohdata niin sanottujen suurten maiden kakkosia tai kolmosia, vaan taistelu käydään pienten ja keskisuurten mestarien välillä. HJK:n täytyy selvittää nyt kolme semivaikeaa vastustajaa tehdäkseen eurounelmistaan totta. Ensimmäinen ottelupari Ekranasia vastaan on erityisen tärkeä, sillä voitto takaisi paikan vähintään Europa Liigan karsintojen 4.kierrokselle.

Tämä blogi on ollut olemassa runsaat kymmenen kuukautta. Nyt on aika tehdä jotain uutta. Tänään blogillamme on ilo matkustaa Baltiaan, jossa on luvassa tiukkaa reportaasia helsinkiläisten otteista, niin kentällä kuin kentän ulkopuolellakin. Aluksi tukikohtanamme on Latvian pääkaupunki Riika, jonne yksinäinen vapaakirjoittaja matkustaa iltalennolla odottelemaan tiistaina saapuvia HJK:n kannattajaryhmiä(olisin toki mielummin matkustanut ekologisesti bussilla, mutta valitettavasti ottelupäivämäärän vahvistus viipyi ja lennot tuli hätiköidysti varattua jo maanantaille).

Etukäteen on veikattu, että keskiviikon otteluun saapuisi jopa 50 äänekästä sinivalkoista kannattajaa. Se on erittäin hyvä määrä suomalaiselle seuralle. Suuria kansanvaelluksia on suomalaisessa jalkapallokulttuurissa toistaiseksi nähty lähinnä maajoukkueen vierasotteluissa, mutta Euroopan cupeissa on ollut hiljaisempaa. Sen takia tämän viikon tapahtumat Riikassa ja Panevezysissä ovat erityisen mielenkiintoista seurattavaa suomalaisen jalkapallokulttuurin kannalta.

Pohjois-Eurooppaa vaivaava helleaalto tekee myös matkasta mielenkiintoisen. Urheilulliselta kannalta se tuo keskiviikon otteluun oman lisämausteensa. Valmistautuminen ja nestetankkaus pitää tehdä kunnolla tai muuten voi unelma rikkoutua jo ensimmäisessä osaottelussa. Onneksi viikonloppuna pelattu kenraaliharjoitus HJK-Tampu pelattiin myös lämpimässä kelissä. Myös kannattajien nestetasapaino tulee olemaan tärkeässä roolissa bilekaupunkina tunnetussa Riikassa ja sisämaakaupunki Panevezysissä, jonne on lupailtu jopa +35 asteen helteitä. Tällä kertaa järjenkäyttäminen on enemmän kuin sallittua ja mineraalivettä tulee muistaa juoda oluen pämppäyksen ohessa.

Näihin kuviin, näihin tunnelmiin. Illalla tulee taas päivitystä blogiin, jos vain Green Apple Hostellin nettiyhteys saadaan toimimaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti