tiistai 27. heinäkuuta 2010

Polttaa Humska-katu kuuma

Suomalaisen jalkapallon onneksi Mursu ja pojat raivasivat tiensä Mestarien liigan kolmannelle karsintakierrokselle. Taas saa suomalainen futiskansa makiaa mahan täydeltä. Stockmannin lippukassalla onkin käynyt aikamoinen suhina, kun kansa on varmistanut eturivin paikkojansa kesän ehdottomaan seurajoukkuespektaakkeliin.

Totuuden nimissä kaikki muut tulokset Ekranasia vastaan olisivat olleet suurta pupeltamista. Suomen mestari HJK tienasi voitollaan liettualaisista vähintään 550 000 euron potin, joka tulee varmasti tarpeeseen. Mutta kannattaako HJK:n tyytyä vain tähän? Nyt pelaajilla on elämänsä mahdollisuus johdattaa HJK lohkovaiheeseen. Europa Liigan lohkopaikkaan vaadittaisiin "vain" Partizanin kaataminen. Champiosliigaan vaaditaan yksi päänahka enemmän. Tässä parissa serbialaiset ovat ennakkosuosikkeja ja heillä on yli 10 miljoonan euron budjetti. Silti asetelmat ovat sellaiset, että HJK:lla on mahdollisuus urotekoihin.

Näkisin HJK:n keskiviikkoillan vastustajassa paljon samaa kuin muutama kausi sitten Tampere Unitedin kohdanneessa Levski Sofiassa. Puhutaan saman kokoluokan seurasta, joka on omassa maassaan kulttiasemassa. Silloin kaikki osui kohdalleen. Rahakas Levski aliarvioi pienen Tampun. Se hallitsi peliä lähes suvereenisti, mutta teki virheitä ja lopulta hävisi katkerasti pienemmälleen. Juuri tähän asetelmaan perustuu myös HJK:n mahdollisuus. Balkanilainen mentaliteetti ja pelityyli on kuin peilikuva suomalaisesta. Toivottavasti Partizan tulee Belgradin iltaan liiallista itsevarmuutta uhkuen, takki auki ilman kunnioitusta vastustajaa kohtaan.

Monet syyt puoltavat sitä, että Partizan ei ole terävimmillään huomenna. Heiltä puuttuu kokoonpanosta joukkueen tärkein pelaaja, kokenut puolustaja ja joukkueen isähahmo Mladen Krstajic, joka loukkaantui Pjunikia vastaan viime viikolla. Seuran uudet tähtihankinnat Milan Smiljanic ja Ivica Iliev ovat vasta saapuneet seuraan, eivätkä vielä ole täysin päässeet sisään kuvioihin. Molemmat ovat myös kuntopohjaltaan kesäterässä, kuten on selvästi myös ugandalaisvahvistus Joseph Kizito, joka hyllyttiin huomisen pelistä, koska ei ole läpäissyt kuntotestejä. Suomessa liiga on pyörinyt jo rapiat neljä kuukautta, joten HJK:lla on selvä etulyöntiasema ainakin fysiikan puolella.

Yksi tärkeä tekijä HJK:n puolella voi myös olla sää. Helsingin moniviikkoisten helteiden jälkeen HJK on päässyt lepäämään Belgradin viileään kesään. Tänään Belgradissa harjoitellaan reilun 20 asteen lämmössä. Huomiseksikaan ei ole luvattu kuin +24 asteen lämpötiloja, sadekuuroja ja illalla todennäköisesti vielä viilenee hitusen. Ihanteellinen keli tärkeän Mestarien liigan vieraspelin pelaamiseen siis. Tällä kertaa rankkasateetkaan ei olisi pahitteeksi.

Partizanin kannattajafoorumeilla HJK:ta ei juuri arvosteta. HJK on hajuton, mauton ja suurelle yleisölle tuntematon suomalaisseura. Sen uskotaan olevan helppo nakki Partizanin suurjoukkueelle. Tällainen asennoituminen on tietysti omiaan luomaan vääränlaista hyvänolon tunnetta Partizanin pelaajille. Kannattajat vaativat vähintään kolmea maalia HJK:n verkkoon: pohjoinen pikkuseura pitää murskata. Lisäksi youtube-videoista on kannattajille selvinnyt, että HJK:lla on vain 100 kannattajaa: tällaisen paskasakin on siis kaaduttava helposti. Kotijoukkueen paineita lisää myös se, että Serbiassa kotimainen liiga ei nauti suurta arvostusta ja sen takia Europelien merkitys korostuu. Pääkaupungin derbyn jälkeen nämä ovat niitä tärkeimpiä otteluita koko kaudella.

Huomenna nähdään, toteutuuko kannattajafoorumeilla uhottu Humskan verinen helvetti HJK:lle. Mikäli jostain syystä HJK pystyisi sinnittelemään 0-0 tilanteessa kaavailtua kauemmin, on suurena vaarana, että balkanilainen veri kiehahtaa ja 20 000 päinen kotilyleisö kääntyy omiaan vastaan. Silloin pitää HJK:n naatiskella ja pelata hyvät asetelmat kotipeliinsä Finskin kuumalle muoville.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti