tiistai 13. heinäkuuta 2010

"Ketään ei ole unohdettu, mitään ei unohdeta"

Päivitystä blogiin. Kävin sitten Rumbulassa. Hikinen junamatka keskelle metsää kesti noin 18 minuuttia suuntaansa. Olin ainoa ihminen, joka jäi kyseisellä asemalla. Aluksi oli vaikea löytää paikalle, mutta lopulta onnistuin löytämään Moskovan maantielle, jota pitkin 10 minuutin kävelymatkan päästä paljastui keskeltä metsää suuri muistomerkkien sarja. Oikeastaan kyseessä oli kokonainen suuri muistomerkkipuisto.

Kokemuksena Rumbula oli erityinen. En koskaan ollut tuntenut tälläistä. Tiheä metsä ympärilläni piti omaa huminaansa. Pystyin melkein kuulemaan ne laukaukset ja tuskan huudot korvissani. Kahden päivän aikana natsit teloittivat liukuhihnatyönä 25 000 Riikan juutalaista. Tällaiseen pystyy vain sairas ideologia. Vaikka en koskaan ole Auscwitscissa käynytkään, niin luulen nyt tietäväni miltä se tuntuu. Suoraan sanottuna ravisuttava kokemus. Oli pakko pysähtyä hetkeksi penkille istumaan ja syventymään. Ohi kulkevat junat toivat oman mausteensa tunnelmaan, sillä natsit toivat juutalaiset nimenomaan junalla Rumbulan asemalle.

Tässä kuvasarjaa surullisen kuuluisasta Rumbulasta:


Junalla Riigasta Rumbulaan. N.12 kilometriä etelään synkkään metsään.


Rumbulan asema seisoo tyhjillään.


Junaopasteet Rumbulassa.


Näitä kiskoja pitkin 25 000 juutalaista kuljetettiin Rumbulaan.


Muistomerkillä Rumbulassa.


Massamurhan päänäyttämö.


Muistomerkki fasismin uhreille.


Ketään ei ole unohdettu, mitään ei unohdeta.


Rumbula, ihmiskunnan synkimpiä muistoja.10-vuotiaan juutalaisen tytön hauta.


1941-1944


Hiljaiseksi vetää.


Ei koskaan enää.


Rumbula, ihmiskunnan pimein hetki.

Se miten asia liittyy tähän jalkapalloblogiin on tietysti vähän kyseenalaista, mutta kun jalkapallomatkalla olen, niin ajattelin raportoida. Ja onhan natsismi ja fasismi edelleen myös jalkapallon ongelma, joten mielestäni asiallista ja tärkeää nostaa asia esille. Samoja virheitä ei saa toistaa koskaan enää.

Mutta nyt iloisempiin asioihin. Riika on täyttynyt jalkapalloturisteista. Osa on jo casinolla pelaamassa. Kohta lähden itsekin Riikan yöhön. Seuraava päivitys blogiin todennäköisesti aamuyöstä. Näihin kuviin, näihin tunnelmiin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti