maanantai 28. kesäkuuta 2010

Suomalainen Euroopassa 2010/2011

Jalkapallon mömmöm-kisat käyvät kuumina Etelä-Afrikassa, mutta samaan aikaan suomalaisen jalkapallojännärin katse kohdistuu lähistyviin Euroopan cupin otteluihin. Kovin moni pertti peruskannattaja tai teppo tuulipuku ei varmasti edes tiedä, että Juhannusviikon maanantaina arvottiin Uefan Championsliigan ja Europaliigan karsintojen otteluparit.

Kehittyneen jalkapallokulttuurin maissa Eurocupit herättävät huomattavasti enemmän tunteita kuin meillä Suomessa. Siellä europelit ovat niitä hohdokkaimpia jo odotetuimpia otteluita kannattajien keskuudessa. Mutta meillä Suomessa ei arvontoja noteerata suuren yleisön keskuudessa mitenkään, eikä yksikään tv-kanava näytä näitä suomalaisen seurajalkapallon tärkeimpiä otteluita.

On melkoinen paradoksi, että juuri Suomessa eurocupit ovat niin aliarvostettuja. Juuri Suomessahan on totuttu siihen, että lajin arvo mitataan kansainvälisellä menestyksellä. Jääkiekon puolellakin suomalaiset seurat pyrkivät nimenomaan irtautumaan sisäsiittoisesta kotimaisesta liigakiekosta. On vain ajankysymys, koska uusi kansainvälinen Euroliiga syntyy.

Se, että suomalaiset jalkapalloseurat ovat osa Uefan championsliigaa ja Eurooppaliigaa on suuri kunnia suomalaiselle jalkapallolle. Se luo suomalaiselle jalkapallokannattajalle mahdollisuuden unelmoida noususta lajin ehdottomalle huipulle. Nykyresursseilla se ei tietenkään käytännössä ole realistista, mutta teoriassa menestyminen on mahdollista. Toisin kuin Sotkamon Jymy, Helsingin Jokerit tai Espoon Blues, pelaavat HJK, Honka, MyPa, TPS ja Inter Turku samassa laatusarjassa kuin ManU, Chelsea, Inter(Milano) ja Barcelona.

Viime vuosina kotimaisen sarjamme taso on laskenut ja muualla ollaan menty kehityksessä eteenpäin. Tämä on tarkoittanut entistä kivisempää tietä suomalaisille joukkueille Euroopassa. Viimeiset ilonpilkahdukset ovat kaudelta 2007, kun Tampu rökitti suuren rahan loistokasta suurseuraa Levski Sofiaa ja oli matkalla kohti Championsliigaa. Lopulta Rosenborg murensi manselaisten unelmat.

Tuon jälkeen systeemiä on Platinin johdolla rukattu pienille seuroille suosiollisemmaksi. Nyt esimerkiksi HJK:lla on kahdella voitolla mahdollisuus lunastaa paikka Europaliigassa. Eteneminen Championsliigan porteillekaan ei aivan mahdottomuus ole, kun enää pikkumaiden mestarit eivät joudu kohtaamaan suurten maiden kakkosia tai kolmosia. Kiinnostuksen pitäisi siis olla huipussaan, jos kansa jotain ymmärtäisi.

Tänä vuonna Europaliigan karsinta-arpa oli mielestäni erityisen suosiollinen suomalaisille. FC Honka saa 2.karsintakierroksella vastaansa walesiläisen Bangorin, MyPa saa ensin vastaansa Trans Narvan Virosta ja sen jälkeen andorralaisen Sant Julian ja TPS pelaa ensin walesiläistä Port Talbotia vastaan ja sen jälkeen kohtaa Cercle Brüggen. Etukäteen arvioiden Cercle on ainoa kovan luokan joukkue, mutta siinäkin kohtaamisessa TPS:llä on kaikki mahdollisuudet saavuttaa jatkopaikka. En pitäisi mahdottomana, että kaikki suomalaiset selviäisivät 3.kierrokselle, jonne Inter Turku eteni jo suoraan, kiitos Atletico Madridin Europaliigan voiton.

Championsliigan arvonnassa HJK joutui ei sijoittamattomien koriin täpärästi, kun Aktobella oli täsmälleen samat pisteet kuin HJK:lla. Kazakstanin liiga katsottiin viime kauden menestyksen pohjalta kovemmaksi kuin Veikkausliiga, joten HJK joutui nöyrtymään. Vastaan Klubille asettuu liettualainen Ekranas, jonka pitäisi olla suurinpiirtein HJK:n tasoa. HJK:lla on täydet mahdollisuudet edetä seuraavalle kierrokselle. Ekranas-voitto olisi tärkeä, sillä se varmistaisi pääsyn vähintään Europaliigan 4.karsintakierrokselle. Ja jos Ekranasin jälkeen kaatuu vielä toinen UCL-vastustaja, niin paikka vähintään Europaliigassa olisi varma.

Kaiken järjen mukaan tästä vuodesta voi tulla todellinen menestyssyksy suomalaisessa seurajalkapallossa. Vaikka ainoa mittari eli yleisömäärät ovat laskusuunnassa, meno kansainvälisillä kentillä kiihtyy ja luo odotuksia. Vaikka lopulta lohkovaiheeseen ei yksikään suomalainen pääsisi, niin lähes varmaa on se, että Suomeen saadaan todellisia huippujoukkueita mittaamaan liigamme tasoa. Jokainen ottelu on myös tärkeä seuraavan vuoden ranking-pisteiden kannalta. Kehotankin nyt turkulaisia, helsinkiläisiä, espoolaisia ja kouvolaisia yhdentymään Eurooppaan ja kannattamaan joukkueensa jatkoon. Näkyisiköhän muutama peli jopa Urho TV:ltä? Tuskinpa sentään...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti