tiistai 20. huhtikuuta 2010

Tampereen monitoimihalli - jarruttamisesta jalkapallokulttuuriin

Tamperelainen jalkapalloväki syöksee tällä hetkellä tuppuraa uumenistaan aivan kuin Eyjafjallajökull konsanaan. Jalkapalloseurojen epätoivoisiin aneluihin Tammelan jalkapallostadionin remontoimiseksi 2000-luvun vaatimusten tasolle ovat pahasta pauperismista kärsivät kaupunginisät viitanneet kintaalla, mutta sen sijaan kiekkomiesten suuruuden hulluun "monitoimihallihankkeeseen" virkamiesjohto päätti tänään lähteä innolla mukaan.

Aamulehden uutisen mukaan Tampereen kaupunki tukee suurhallin rakentamista hulppealla 18 miljoonan euron panostuksella. Mielenkiintoinen takinkääntö, kun vielä jokin aika sitten vanhusten, lasten ja nuorten ongelmat estivät murto-osan hallirahoista vaatineet parannukset jalkapallon olosuhteisiin.

Jalkapallon "ääriliikkeen miehien" vihan kaupunkia kohtaan voi ymmärtää. Tammelan kunnostaminen viihtyisäksi 5000-6000 katsojan liigakriteerit täyttäväksi stadioniksi olisi nappikauppaa verrattuna 400 miljoonan investointikustannuksia vaativaan suurhalliin. Tammelan modernisointi ei vaatisi kuin pari pientä viihtyisää puukatsomoa ja ne uudet sosiaalitilat maan alle. Puhuttaisiin siis korkeintaan muutaman miljoonan investoinnista. Mutta kun tahtoa ei ole, niin sitä ei ole.

Olen itsekin suhtautunut tähän asti hallihankkeeseen epäilevästi. Miksi rakentaa uusi halli, kun vanhaakaan ei saada kuin puolilleen? Hakametsän olosuhteet aitioineen, saunoineen ja videtauluineen ovat kuin toiselta planeetalta verrattuna Tammelaan tai Ratinaan. Jääkiekon MM-kisojen saaminen Tampereelle on tietysti hieno ja kannatettava asia, mutta jokainen suhteellisuuden tajuinen ymmärtää, ettei marginaalilajin MM-kisat voi olla mikään uskottava syy panostaa näin valtavia summia halliin, jonka todellisesta tarpeesta ja käyttöasteesta ei ole mitään varmuutta. Toivottavasti kuitenkin "kendomiehet" tietävät mitä ovat tekemässä ja junnutkin sitten pääsevät reenailemaan halliin.

Paperilla hallihanke näyttää hulppealta. Junaradan päälle rakennettava uusi halli olisi ultramoderni ja sen ympärille rakentuisi kokonainen kaupunginosa hotelleineen, toimistoineen, liiketiloineen ja ravintoloineen. Sorin alueelle ja miksei koko keskustalle hanke olisi huimaa profiilin nostoa. Se elävöittäisi kaupunkikuvaa ja toisi samalla jääkiekko-ottelut ja mahdolliset muut suurtapahtumat suoraan kaupungin ytimeen loistavien julkisten liikenneyhteyksien varrelle. Syrjäiseen ja hieman vanhanaikaiseen Hakametsään verrattuna halli olisi suurta edistystä.

Suurimmalta osalta hanke rahoitetaan siis yksityisellä rahalla, vaikka Tampereen kaupungin 18 miljoonan osuus onkin korkea. Tampere uskoo, että jo rakennusaikana vero- ja työllistämisvaikutukset olisivat merkittävät. Hanke toisi Tampereelle sen tärkeimmän maamerkin sitten Näsinneulan rakentamisen.

Jääkiekon tukeminen 18 miljoonalla eurolla saa luonnollisesti jalkapalloihmiset näkemään punaista kaupungissa, jossa on Suomen ala-arvoisimmat kenttäolosuhteet junioreille, ei yhtään lämmitettävää tekonurmea ja surkea tunnelman tappava ylisuuri yleisurheilustadion huippujalkapallolle. Kaikesta tästä huolimatta kaupungin päätös voidaan nähdä myös positiivisessa valossa. Miksi tyytyä ainaiseen valittamiseen, kun yhteistyöllä voisi saavuttaa paljon enemmän?

Uskooko joku oikeasti, että vastakkainasettelu ja jarruttaminen asiassa edistäisi yhtään jalkapallon olosuhteita tai toiveita Tammelan kuntoon laittamisesta? Parhaimmillaan tämä kunnianhimoinen ja kaupungin yleisilmettä parantava hanke voi luoda tamperelaiselle urheilulle suurta nostetta. Jos suurhallihanke onnistuu, se voi parhaimmillaan tukea kaikkea tamperelaista urheilukultuuria, ei vain jääkiekkoa. Jokohan hallin rakentamisen jälkeen aika olisi kypsä jalkapallon olosuhteiden kehittämiseen?

Leikitäänpä ajatusleikkiä. Uusi halli on valmistunut. Ilves ja Tappara nousevat olosuhteiden siivittäminä taas menestyksen harjalle. Tampereelle saadaan vetovoimaisia artisteja ja trendikkäitä tapahtumia huippumakeaan suurhalliin. Kaikki jotka mahtuu änkee halliin. Samaan aikaan jalkapallon puolella luonnoton muoviseura Tampere United yllättäen kuolee ja kuopataan. Tilalle nousee takaisin vanha kunnon Ilves, joka saa uusia ja vanhoja ystäviä taaksensa jääkiekko-Ilveksen buumin ansiosta. Seuran kannatus on kovassa nousussa. Menestyvä liigaseura tarvitsee myös otollisemmat olosuhteet toiminnalleen. Urheilukaupunki haluaa kirkastaa kuvaansa ja olisi vihdoin valmis mukaan Tammelan stadionin parannushankkeeseen. Eihän se silloinkaan vaatisi kuin muutaman miljoonan. Hallihankkeesta Tampere on saanut uutta potkua kunnallistalouteen, alueen liike-elämäkin kukoistaa ja urheiluelämään sijoittaminen nähdään taas positiivisessa valossa kunnia-asiana.

Tulevaisuuden märissä unissa rievän ja mustamakkaran suurhallikaupungissa tulee olemaan kolme johtotähteä: Ilves, Tappara ja Ilves. Sorilla sädehtii mahtava monitoimiareena ja vain kivenheiton päässä timanttinen Tammela. Ilves murisee ja dominoi Veikkausliigassa. Ja kelpaa siellä uudella stadionilla myös perinteikkään TPV:n pelata. Kelpaako tämä skenaario meille vastarannankiiskille vai jatkettaisiinko edelleen jarruttamisen pyhällä tiellä?

1 kommentti:

  1. Vappu terveiset armottomalla futis-miehelle.

    Voitko luoda futisforumille tunnukset minulle ja pistää salasanan sähköpostitse: luriz@netti.fi (kaikki proxyt on melkein käytetty ja vaikea päästä keskusteluun mukaan, HAIRA PETRI JAKONEN!) Get the picture...

    t. Bela Illes (tunnetaan myös nimellä Lake De Napoli)

    VastaaPoista