torstai 8. huhtikuuta 2010

Kohti Tanskan mallia

"Vain vanha riimu on nyt tallissain,
ja nurkkaan jäänyt satula on vain.
Kysyt, miksi olen onneton.
Vastaan sulle: polle poissa on."

Tuo vanha Tapio Rautavaaran ikivihreä kuvaa hyvin sitä tunnelmaa, joka maakuntien pikkuseuroissa on keskiviikosta lähtien vallinnut. Kaikkien odotusten vastaisesti Palloliiton liittohallitus marssi 7.huhtikuuta päätöksellään yli Veikkausliigan markkinointitoimiston ja päätti muuttaa jo lähes vakiintuneen 14 joukkueen sarjajärjestelmän mallia. Uusi ns. "Tanskan malli" tarkoittaa siirtymistä 12 joukkueen kolminkertaiseen sarjasysteemiin kaudella 2012. Ottelukierrosten määrä lisääntyy siis nykyisestä 26:stä 33:een. Myös alemmat sarjat kokevat muutoksia, kun Ykkönen supistuu 10 joukkueen sarjaksi. Myös Kakkosta supistetaan rajusti. Uudistusta voi syystäkin pitää jopa radikaalina.

Nykyistä systeemiä voisi kutsua sosialidemokraattiseksi: se vaatii seuroilta suht vähän, tarjoaa kivaa mahdollisimman monelle ja estää vakiintuneen eliitin syntymisen. Se on siis hyvin mieleinen pienillä resursseilla operoivilla maakuntien joukkueille, joilla ei ole tarkoituskaan kehittyä paremmiksi vaan roikkua vaan vuodesta toiseen mukana bileissä. Systeemi on vääristynyt sillä kysymyksessä pitäisi olla kilpaurheilu, ellei jopa huippu-urheilu, joten monien on vaikea ymmärtää miksi hommaa pitäisi pyörittää heikoimpien ehdoilla.

Tuleva muutos on monelle seuralle vastenmielinen. Kilpailu kovenee ja vaatimukset kasvavat, kun kautta on nyt pakko pidentää vähintään 2-3 viikolla. Sarjanousu ykkösestä tai kakkosesta vaatii tulevaisuudessa pitkäjänteistä työtä. Palloliiton ehdotuksessa vaaditaan myös entistä tarkempaa olosuhdetyötä, jossa huomio kohdistuu erityisesti kenttäolosuhteisiin. Kentän pelattavuuden osalta UEFA:n lisenssivaatimukset tulee täyttää kaudesta 2012 alkaen. UEFA-seuralisenssi tulee Veikkausliigassa pakolliseksi kaikille seuroille kaudesta 2016 alkaen. Näiden vaatimusten täyttäminen on tietenkin helpompaa, mitä vähemmän joukkueita sarjassa on.

Vaikka itsekin kammoksun kolminkertaista sarjaa, joka luo epätasaisesti jakautuvan kotiedun, on se kuitenkin pieni uhraus siitä hyvästä mitä se voi tarjota. Olisihan pelien määrää voinut lisätä tietysti myös ylä- ja alaloppusarjoilla, mutta nyt liittovaltuusto päätyi tähän ratkaisuun.

Uudistuksessa toteutuu kunnianhimoisten liigaseurojen tahto, kun otteluiden määrää lisätään. Esimerkiksi JJK:n toimitusjohtajan Joni Vesalaisen mukaan on toimintaa nykyisellään vaikea taloudellisesti kehittää, kun ei ole tarpeeksi ottelutapahtumia. Samaa on kuulunut muistakin seuroista. Ottelukierrosten lisääntyminen tarkoittaa toivottavasti myös näkyvyyden lisääntymistä

Meille kannattajille pidempi kausi tarjoaa entistä paremman mahdollisuuden kiinnittyä seuraan ja elää sen mukana entistä pidempi jakso vuodesta. Se on omiaan muuttamaan mentaalisia mallejamme kotimaisesta jalkapallosta pelkkänä harmittomana kesäpelinä, jota ei aina välttämättä ole tarvinnut ottaa niin vakavasti.

Myös pelaajille muutos on mieluinen. Aivan liian pitkä 7 kuukauden mittainen harjoituskausi lyhenee ja pelaajat pääsevät pelaamaan aidosti kilpailullisia otteluita, joissa jokainen piste on merkityksellinen mestaruuden, europaikkojen ja putoamisen kannalta. Päätös hyödyttää myös maajoukkueitamme. Nyt kotimaassa pelaaviakin on mahdollista valita maaliskuun lopun ja huhtikuun alun maaotteluihin, kun täälläkin toivottavasti sarjakausi on siihen aikaan käynnistymässä.

Suomi on pieni jalkapallomaa. Täältä ei löydy tarpeeksi pelaajia 14 joukkueen huipputasolle. Sen takia liigan ja ykkösen supistaminen tuntuu ainakin minusta hyvin loogiselta. Uudistus tähtää siis selkeästi ja määrätietoisesti urheilullisen tason nousuun, niin liigassa kuin Ykkösessäkin, kun heikoimmat lenkit tippuvat pois. Otteluista tulee entistä mielenkiintosempia ja tasaisempia. Kansainvälisen kilpailukyvyn kannalta on tietenkin oleellista saada pelaajille ns.kovia pelejä lisää. Tämä toivottavasti auttaa seurojamme olemaan entistä valmiimpia kovatempoisiin eurocupin otteluihin.

Radikaalit muutokset eivät rajoitu ainoastaan liigaan vaan myös Ykkösen joukkuemäärä supistuu. Siellä pudotus on vieläkin rajumpi, kun 2012 sarjassa pelaa enää kymmenen joukkuetta. Tämä luo lisää kilpailua ja varmistaa ettei huonoja joukkueita enää pääse nousemaan ylimmalle sarjatasolle. Olosuhteiltaan Ykkösen seurat tulevat olemaan entistä valmiimpia sarjanousuun. Nyt ollaan aidosti tosissaan.

Omasta mielestäni Ykkösen profiilia voisi kohottaa vielä enemmän ottamalla tämäkin sarjataso jalkapalloliigan välittömään "suojelukseen". Esimerkiksi saksalaistyylinen nimi "2.Veikkausliiga" toisi uudenlaista sähäkkyyttä toimintaan ja olisi omiaan luomaan mielikuvaa huippusarjasta aivan kuten jääkiekon puolella SM-liiga ja Mestis ovat korkeimpia huippusarjoja.

Tämä 2012 voimaan tuleva "Tanskan malli" ei tietenkään ole mikään uusi asia. Samalla sarjajärjestelmällä yritettiin jo 2000-luvun alussa. Silloin nämä ajatukset sarjan kansainvälisen kilpailukyvyn parantamisesta ja kilpailukauden pidentämisestä henkilöityivät suuresti Palloliiton varapuheenjohtajaan Pertti Alajaan. Veikkausliiga harasi vastaan ja välit Palloliittoon olivat jäiset. Valitettavasti vielä silloin liigan rahkeet eivät riittäneet kauden pidentämiseen, vaan toimintaa haittasi jatkuvat poikkeuslupamenettelyt ja kompromissit. Niinpä ymmärrettävästi sarjasysteemistä luovuttiin nopeasti europeleissä pelaavien ja otteluruuhkaan joutuneiden seurojen aloitteesta.

Toivottavasti nyt aika olisi jo kypsä, eikä sarjasysteemin muutoksesta tarvitsisi enää kinastella. Eikä tietenkään pidä olla turhan sinisilmäinen muutoksen autuudesta. Se on vain yksi osa suurempaa kokonaisuutta. Suomalaisella jalkapallolla on kuljettavana vielä pitkä tie niin ruohonjuuritasolla, nuorisovalmennukseen panostamisessa, mutta myös jalkapallokansan mentaalisiin malleihin vaikuttamisessa. Ainakin minulle tämä sarjauudistus luo uskoa parempaan ja toivoa positiivisen kierteen mahdollisuudesta. Jäädään innolla odottamaan. Nyt meidän tehtäväksemme jää katsomoiden kansoittaminen ja seuratoiminnassa mukana oleminen.

P.S. Myös toisessa paremmin jääkiekkomaana tunnetussa maassa Valko-Venäjällä luovuttiin 14 joukkueen sarjasta viime kauden päätteeksi ja otettiin käyttöön dynaaminen ja kansainvälistä kilpailukykyä parantava "Tanskan malli". Realiteetit oli siis pakko tunnustaa sielläkin.

2 kommenttia:

  1. Tervehdys!

    Haluaisin keskustella yhdestä ideasta. Voisitko ottaa yhteyttä:

    http://01600.fi/palaute

    VastaaPoista