torstai 31. joulukuuta 2009

Back in the USSR?

Tammikuussa tehdään taas eräänlaista sinivalkoista historiaa, kun töölöläinen porvariseura HJK ottaa osaa Itsenäisten valtioiden yhteisön(IVY) mestaruusturnaukseen Kubok Sodruzhestvaan(tunnetaan myös englanninkielisellä nimellä CIS-cup). Toki Inter Turku toimi jo viime tammikuussa hienona pään avaajana saamalla kutsun tähän legendaariseen hallijalkapalloturnaukseen.

Kutsua tähän hienoon turnaukseen voidaan pitää suurena kunnianosoituksena suomalaista jalkapalloa kohtaan. Suomi koetaan itänaapurissa edelleen hyvänä ja luotettavana naapurina. Toisaalta kutsun saaminen tällaiseen turnaukseen herättää myös kysymyksiä siitä, keitä me oikein olemme ja minne kuulumme? Klubin nettisivuilla onkin jo hauskasti kuvailtu turnausta seuraavalla lauseella: "Moskovassa pelattavaan turnaukseen kutsutaan Itä-Euroopan maiden mestareita." Se, tarkoittiko HJK tätä geopoliittiseksi kannanotoksi, jääköön arvoitukseksi.

Aikaisemmin turnaukseen on kutsuttu "villillä kortilla" ainakin serbialaisia joukkueita, joten Interin ja HJK:n kutsut voidaan todella nähdä kunnianosoituksena ystävällismielisestä ja kiihkottamasta ulkopolitiikastamme. Unohtakaamme kuitenkin salaliittoteoriat ja pohtikaamme turnauksen urheilullista antia.

On selvää, että tällainen entisen Neuvostoliiton alueen mestareille tarkoitettu turnaus on loistava paikka kohdata tulevia europelien vastuksia. Olen samaa mieltä kuin Martti Kuusela, että suomalaisten tulisi talvella pelata paljon nykyistä enemmän kansainvälisiä harjoitusotteluita. Taso Moskovassa on kova ja varmasti sopiva Suomen mestareille. Ennen kaikkea se tuo hyvää vaihtelua harmaaseen arkeen Talin hallissa. Ja jos vielä veli venäläinen maksaa tämän kaiken lystin, kuten oletan, niin ei mitään syytä kieltäytyä.

Arpa heitti Klubin lohkoon kolme eksoottista vastustajaa: FK Aktoben Kazakstanista, FK Bakun Azerbaidzanista ja hieman tuntemattomamman tadzikistanilaisen nimeltä Vaksh. Sekä Aktobella että Bakulla budjetit ovat Klubia suuremmat ja näissä maissa jalkapallo on öljyrahan ja jalkapalloa rakastavan sikariportaan miesten avulla saatu nostettua uudelle tasolle. Varmaa on, että nyt pelin tempo ja taitotaso tulee olemaan aivan eri luokkaa kuin vaikkapa Nomme Kaljua vastaan Talin hallissa. Ennakkoarvioissa Klubin tulisi voittaa ainakin yksi alkulohkon ottelu. Jatkopaikka olisi jo loistava saavutus.

Vaikka useimmat joukkueet turnaukseen saapuvatkin parhaalla kokoonpanollaan, niin valitettavasti Venäjällä ja Ukrainassa tämän turnauksen urheilullista puolta ei enää pitkään aikaan olla arvostettu. Hallijalkapallo on siellä niin 80-luvun juttu ja totaalisesti passe. Esimerkiksi Rubin Kazan ja Dinamo Kiev pelaavat turnauksen kakkos tai jopa kolmosjengeillään. Samaan aikaan edustusjoukkue ja parhaat nuoret hiovat kuvioitaan etelän lämmössä. Valko-Venäjän BATE Borisov jätti turnauksen kokonaan väliin.

Jättiläisten poissaolosta huolimatta vanhana venäläisen ja itäeuroopalaisen jalkapallon ihailijana en voinut vastustaa kiusausta ja varasin itselleni viikonlopuksi huoneen legendaarisesta Hotelli Cosmoksesta, joka rakennettiin Moskovan olympiakisoihin vuonna 1980. Vain parin metropysäkin päässä sijaitsee perinteinen suurhalli Olympiskii Sport Kompleks. Halli on tuttu suomalaisille esimerkiksi viime kevään Euroviisuista. Nähtäväksi jää, olenko ainoa HJK:n kannattaja, joka uskaltaa matkustaa seuransa perässä Putinin veriseen diktatuuriin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti