torstai 5. marraskuuta 2009

Oulussa suhisee: pelkääkkönä Juntusta?

Jo lähes legendaariseksi muodostuneella FutisForum2-keskustelupalstalla on tänä syksynä parasta viihdettä tarjonnut oululaisten futisfanien väliset väännöt. Niin AC Oulun, OPS:n kuin OPA:nkin intohimoiset sympatiseeraajat ovat laittaneet lusikkansa soppaan ja soppa on roiskunut rinnuksille ja pahasti. Tämä on tietysti vain hyvä asia. Oulussa on siis muidenkin joukkueiden kannattajia kuin Kärppien. Jalkapallo kiinnostaa ja herättää tunteita.

Oululaisen "keskustelun" perusteema ei tietenkään yllätä ketään: värikäs futispersoona ja samalla maailman suurimman egon omistava Juntusen Miiga on pilannut maailman. AC Oulun kannattajien eli "sinitähtien" kirjoitusinto naapuriseuran viestiketjuun on jopa aktiivisempaa kuin oman rakkaan AC Oulun ketjuihin. Mistäköhän tällainen mahtaa johtua? Luulenpa että kyseessä on vähän samanlainen tilanne kuin nykyään niin yleisessä oikeistopopulistisessa maahanmuuttokritiikissä. Kun omassa yhteiskunnassa ei joku asia toimi kunnolla, on pakko löytää joku ulkopuolinen syyllinen. Me vastaan nuo toiset, oudot muukalaiset. Me olemme virheettömiä, ne ovat saastaisia ja sairaita.

On hyvä muistaa, että juuri liigaan nousseella AC Oululla on edelleen taakkanaan viime liigavisiitillä tehdyt karmeat miljoonavelat ja seuraa on hoidettu aina näihin päiviin asti puolivillaisella otteella. AC Oulun liiganousukin tapahtui kansan pussista, kun palkkaturva maksoi Ykkösen kallispalkkaisimpien pelaajien palkat. Tällaistä ei tietenkään saa sanoa ääneen, sillä AC Oulu on virheetön ja tulevaisuuden suomalainen suurseura. Kääntäkäämme katseet siis pieneen Oulun Palloseuraan, jonka taloudenhoito on edistyksellistä Suomessa, mutta siellä pelaa pari brassia liikaa. Lisäksi OPS on varastanut "oikean" OPSin perinteet. AC-fanaatikkojen mukaan ainoa oikea OPS on heidän oma Heikkisen Masa ja pari palkintopystiä omakotitalon kellarissa. Voi luoja sentään.

Vaikka lunta sataa ja kauden alkuun on aikaa vielä aivan liian kauan, ei ole pelkoa, että oululainen futiskeskustelu olisi laantumassa. Nyt marraskuussa se vasta alkaa. Silloin pitäisi tulla käsittelyyn Oulun käräjäoikeudessa Miika Juntusen ja AC Oulun välinen rahariita. "Taikalanne" vaatii itselleen 260 000 euron saataviaan, jotka hän ansaitsi varainhankinnallaan AC Oululle. Ilmeisesti summaan on tullut myös vähän "pohjosen lisää", sillä korot juoksevat ja aika on rahaa. Rutiköyhä ACO ei ilmeisesti vieläkään ole pystynyt hoitamaan näitä vanhoja maksujaan, vaikka jo muutamaan kertaan on maksuaikataulustakin päästy selvyyteen. Onhan se nyt ihan kamalaa, että tällaisia joudutaan taas oikeudessa puimaan, sanovat AC Oulun kannattajat. He eivät ymmärrä miksi AC:n pitäisi pitää kiinni vanhoista velvoitteistaan. Pitäisi se tyhmä ja ilkeä Miiga vaan turpansa kiinni. Eihän se Juntunen aikanaan kerännyt kuin vaivaiset 2,4 miljoonaa euroa AC:lle tukirahaa...

Kaupungin haastajaseura OPS:n dynastia ja menestys näyttää vaan kiihtyvän sarjanousun myötä. Jo tässä vaiheessa kautta on syntynyt tärkeitä pelaajasopimuksia yhteensä 14 kappaletta ja lisää vahvistuksia kartoitetaan. Erityisesti seura hakee kotimaisia pelaajia. Taloudellinen tilanne näyttää suhteellisen valoisalta, kun sarjanousun myötä uusia yhteistyökumppaneita on tarjolla. Mainostaulut tuovat myös seuran kassaan pääomia ja Juntusen oma yritys Digimedia avasi juuri 4 uutta taulua Kuopioon. Samaan aikaan AC Oulun suunta on tuskaisempi. Pelaajasopimuksia ei ole kuin pari ja kaikki energia menee selviytymistaisteluun ja oikeudenkäyntistrategian suunnitteluun. Aika näyttää, heltyykö liigalisenssikomitea jälleen kerran tinkimään kriteereistään ja päästämään täysin holtittomaan taloudenhoitoon erikoistuneen oululaisseuran liigaan. Siinä sitä vasta olisikin naurussa pitelemistä. No, olisihan taas veronmaksajilla oma seura "taistelemassa kärkisijoista".

Onneksi sentään jotain hyvääkin kuului eilen AC Oulun bandwagonille. AC Oulu solmi yhteistyösopimuksen Kakkosessa pelaavan FC OPA:n kanssa. Roolijakokin näyttää olevan selvillä. AC Oulun tavoitteena on kilpailukykyisen liigajoukkueen kokoaminen, valmentaminen sekä menestyminen pääsarjassa. FC OPA puolestaan keskittyy nuorten pelaajien taitojen kehittämiseen. Epäselväksi vain jäi kumpi hyötyy enemmän vai hyötyykö kumpikaan? Saako FC OPA:n junnut tarpeeksi näytön paikkoja AC Oulussa vai toimiiko OPA vain AC Oulun jämäjunnujen farmiseurana? Ai niin, kummallakaan seuralla ei taida vielä olla omaa junioritoimintaa. Toivossa on hyvä elää. Jaksamisia Ouluun.

P.S. Terkkuja Alain Robbe-Grilletille ja FC Everpoolille! Olen bannissa, mutta palaan pian. Pää pystyyn pojat!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti