maanantai 12. lokakuuta 2009

Hulinaa kaarteessa

Taas on pitkä viikonloppu takana ja uusi työviikko alkanut. Viikonlopun aikana saatiin MM-karsintalohkoissa taas orastavia ratkaisuja aikaan ja muutama maa jopa varmisti paikkansa Etelä-Afrikkaan. Suurin pommi mielestäni oli Saksan huikea vierasvoitto Luzhniki-stadionilla. Venäjän peli näytti hermostuneelta ja Saksa jyräsi ansaittuun voittoon latistaen samalla vahvasti isänmaallishenkisen tunnelman täpötäydellä areenalla. Se oli kaikkien antikliimaksien äiti. Toinen suuri voitto nähtiin Tanskassa, kun isännät varmistivat kisapaikkansa Ruotsin kustannuksella. Ja kun Portugali samaan aikaan voitti Unkarin, tarkoitti se Ruotsin kisahaaveiden murenemista. Viimeisessä pelissä Portugali saa vastaansa Maltan, joten puppelointia lienee turha odottaa. Onnittelut voidaan lähettää lisäksi serbeille ja italialaisille, jotka varmistivat kisalippunsa. Tietenkin on pakko noteerata myös Bosnian odotettu voitto Eestistä, mikä tarkoittaa Bosnian etenemistä jatkokarsintaan. Olisi hienoa saada jälleen yksi uusi maa lopputurnaukseen. Onnea yritykseen. Suomi ei siinä vielä ole onnistunut.

Nuorekas Suomi pelasi toki myös karsintaottelun ja otti komean voiton Walesistä yllättävien nimien johdolla. Roni Porokaran ja Niklas Moisanderin maalit lunastavat niitä odotuksia, joita Suomen maajoukkueen uuteen polveen on asetettu. Nyt vaan tarvitaan lisää samanlaisia nuoria onnistujia, jotka voivat pikkuhiljaa hypätä vanhojen kehäraakkien puhkikuluneisiin saappaisiin. Saksaa vastaan nähdään ainakin uusi toppari, kun sekä Pasanen että Tihinen ovat pelikiellossa. Mielenkiintoista nähdä minkälainen keskiviikon soppa Stu Baxterin kattilassa porisee. Hermanni Vuorisen maalivainu sakupakkeja vastaan olisi ihan mukava katsastaa.

Vaikka Wales-voitto olikin komea, suurimman huomion on jälleen kerännyt ottelun aikana tapahtunut "kannattajien häiriköinti". Poliisi otti kiinni tai pidätti toista kymmentä kannattajaa ottelun aikana. Ottelun jälkeen tunnelma oli stadikan käytävillä jopa anarkistinen. Viime aikoina lehtiä lukemalla onkin saanut sellaisen kuvan, että suomalaiset kannattajat alkavat olla Euroopan ykkösiä katsomorähinöinnissä. Palloliitto on saanut kerta toisensa jälkeen noukkia postiluukustaan ikäviä sakkolappuja, jotka ovat aiheutuneet esimerkiksi karsintaotteluiden räjähteistä tai nuorten EM-kisojen savuista ja soihduista. Otsikoilta ei siis vältytty tälläkään kertaa.

Kannattajien syyttäminen kaikesta ja aina on äärimmäisen helppoa. Kunhan vain syyttää. Pitäisi kuitenkin uskaltaa katsoa asiaa hieman syvemmältä. Vaikuttaa pahasti siltä, että Suomessa suurtapahtumien järjestyksenvalvonta ja poliisitoiminta on hyvin kehittymätöntä. Jo viime kesäkuussa poliisilta pääsi täysin homma lapasesta, kun satoja venäläisiä päästettiin Mannerheimintiellä haastamaan riitaa ja heittelemään lasipulloja rauhanomaisesti marssivien Suomi-kannattajien sekaan. Tuloksena poliisin virheestä oli Suomen mittakaavassa vakava mellakka, vaikka onneksi pahoilta loukkaantumisilta vältyttiinkin. Samassa ottelussa venäläisten annettiin heitellä katsomossa soihtuja ja pommeja kenenkään puuttumatta asiaan. Nyt Wales-pelissä järjestysmiehet ja poliisi rantautuivat keskelle kannattajien kaarretta poistamaan yksittäisiä ihmisiä, jotka olivat syyllistyneet niinkin rankkoihin rikoksiin kuin salapullosta juomiseen ja tupakointiin. Jotain pelisilmää kannattaisi järjestyshenkilökunnan ehkä käyttää. Kannattajien piirissä "daifujen" ja "jouhan" perseilyyn ollaan lähes yksimielisesti tyytymättömiä. Salapullojen poistaminen kuuluu portille, ei katsomoon. Samoin kannattaa miettiä onko järkeä survoutua joukolla täpötäyteen katsomoon poistamaan tupakki suupielestä?

Loppujen lopuksi tässä kaikessa on vaan kyse siitä, että vielä ei suomalaista potkupallokannattajaa koeta yhtä pelottavaksi tai vaaralliseksi kuin esimerkiksi venäläistä tai puolalaista "huligaania". Mitenkään muuten ei ole selitettävissä vierassektiossa vapaa soihduttaminen ja muu pikkusikailu. Todennäköisesti siellä saa myös ryypätä ja polttaa vapaasti? Toki se on sallittua myös muissa kotikannattajien kaarteen ulkopuolisissa tuulari- ja katkiskatsomoissa, kuten Wales-pelissä huomattiin.

Kun SMJK:n upea kannattajakatsomo kasvaa ja kannattajakulttuuri kehittyy, olisi perin suotavaa myös poliisitoiminnan kehittäminen. Mitäpä jos seuraavan kerran jätettäisiin se idioottimainen katsomon keskelle survominen väliin ja hoidetaan homma kuten suuressa maailmassa: portilla tarkastaen ja kameravalvontaa hyväksikäyttäen. Kun poliisi jokatapauksessa kuvaa tapahtumaa, niin ei sitä "terroristia" tarvitse välittömästi lähteä pois repimään. Näin vältytään suuremmilta ongelmilta ja mahdollisilta mellakoilta. Varmaa on, että kannattajien mitta alkaa olemaan täysi. Jos järjestyshenkilökunnan ala-arvoinen asenne ei muutu, voi tulla pahaa jälkeä. Miten olisi vaikka se kuuluisa United Smile?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti