keskiviikko 9. syyskuuta 2009

Sedu Koskinen - sateentekijä vai tunteeton despootti?

Valkeakosken Hakan hallituksen puheenjohtaja ja suurin osakkeenomistaja Seppo "Sedu" Koskinen ei jätä ketään kylmäksi. Ravintolaparonin viimeisin tempaus oli seuran pitkäaikaisen päävalmentajan Olli "Oka" Huttusen erottaminen. Kukapa olisi uskonut, että yli 30 vuotta uskollisesti Hakaa palvellut maalivahtilegenda joutuisi lähtemään rakkaasta seurastaan näin ikävällä tavalla? Eikö Sedu oppinut mitään viime syksyn Popovitsh-episodista? Silloinkin pitkään seuraa palvellut seuraikoni laitettiin kylmästi pihalle ilman minkäänlaista mahdollisuutta tyylikkäisiin jäähyväisiin. Sedun maine Hakan sateentekijänä sai ikävän tahran.

Kuten Vallun tapauksessakin kävi, myös Huttusen potkut ovat herättäneet paljon närkästystä jalkapallopiireissä, jossa niitä pidetään epäoikeudenmukaisina ja asiattomina. Kun katsoo Hakan pelaajamateriaalia, niin seura on pärjännyt vähintäänkin kohtuullisesti jalkapalloliigassa ja varsinkin alkukausi oli suorastaan loistava. Samoin potkujen ajankohta kummastuttaa. Oka Huttunen on ollut syyskuun alun maajoukkueen matkassa ja joutui ottamaan kengän kuvan takapuoleensa puhelimen välityksellä. Eikö Sedulla ollut pokkaa tehdä ratkaisua kasvotusten?

Voidaan vain arvuutella miten käy, jos Sedun äkkinäisiin ja hätäisiltä vaikuttaviin ratkaisuihin perustuva johtamistyyli ei tuotakaan haluttua tulosta. Loppuuko kiinnostus, kun pikavoittoja ei olekaan näkyvissä? Valitettavasti Sedu on jo ehtinyt valitella minne vanhat sponsorit ovat kaikonneet hänen tulonsa myötä. Mikäs ihme tuo oikeastaan on? Valkeakoskella, joka on vanha tehdasyhteiskunta, ollaan vuosikymmenien saatossa totuttu hieman toisenlaiseen johtamiskulttuuriin. Vaikka 1900-luvun tehtaanpatruunalla oli kova valta ja kontrolli työntekijöidensä elämään, sisältyi siihen myös tietty turvallisuus ja yhteenkuuluvaisuuden tunne. Sedusta ei ole uudeksi patruunaksi vaan hän noudattaa nykypäivän kylmää bisnesjohtamista. Ehkä tuo tyyli ei miellytä valkeakoskelaisia, varsinkaan nyt kun kansan suosimat seuralegendat ovat saaneet kenkää kerta toisensa jälkeen.

Tunteettomasta tulosjohtamisesta huolimatta on Koskinen silti tuonut paljon hyviä asioita Hakaan. Vaikka kuinka purnaisi Sedun menettelytapoja vastaan, on Hakan peli pyörinyt tällä kaudella paremmin ilman poispotkittua Vallu Popovitshia, jonka panos tämän kauden HJK:ssa on ollut melkoinen pannukakku. Positiivista Hakan uudistuneessa ilmeessä ovat myös olleet esimerkiksi pitkästä aikaa kasvaneet yleisömäärät Tehtiksellä, stadionin katsomoiden ja ravintoloiden kunnostaminen, vanhan perinteikkään logon palauttaminen pelipaitaan ja talouden tervehdyttäminen.

Omassa blogissaan Sedu kertoo upottaneensa vuoden aikana seuraan rahaa jo toista miljoonaa euroa. Ilman Koskisen rahoja olisi Hakan menestys ja samalla koko olemassaolo pahasti vaakalaudalla. Tehtaan hylkäämä seura pyristelisi tuossa tapauksessa ehkä putoamistaisteluissa tai jopa aivan toisella sarjatasolla. Tällaisia jalkapalloa rakastavia mesenaatteja suomalainen jalkapallo kipeästi kaipaa. Ilman rahaa ei voida kehittää toimintaa ammattimaisempaan suuntaan. Sedu Koskisen Hakalla on toivoa, paperitehtaan hylkäämällä Hakalla sitä ei ollut.

1 kommentti:

  1. Olis kannattanu laittaa nekin rahat johonkin muuhun seuraan. Pienellä talousalueella sijaitseva, vain pientä porukkaa kiinnostava taantunut takavuosien amatööriaikoina menestynyt seura kuolee joka tapauksessa ennemmin tai myöhemmin. Eutanasialle olisi ollut käyttöä. Nyt sydän-keuhkokonetta käytetään vanhukseen, jolla on aivokuolio, kun vieressä olisi potilaita, jotka saataisiin hoidon avulla hyväkuntoisiksi ja viriileiksi ;-).

    VastaaPoista