tiistai 8. syyskuuta 2009

Hölmöläistarinoita Tampereelta

Tampereella kuohuu jälleen. Tampereen virkamiesjohto on saanut viimeisimmäksi kuningasideakseen käyttää jalkapallojunioreiden nurmikenttiä Tampereen messujen parkkipaikkana. Tällaiselta näytti Pirkkahallin nurmikentillä tänään, kun eräs harrastajakuvaaja kävi paikanpäällä toteamassa tunnelman.

Hiljaiseksi vetää. Miten voi ylipäätään olla mahdollista, että tonnien painoisia henkilöautoja ja jopa maastoautoja päästetään ruopimaan syksyiselle märälle nurmelle? Omasta nuoruudestani muistan hyvin kuinka kaupunki pihtasi kenttiään meiltä jalkapalloilijoilta hyvin tarkkaan. Pöllyävillä hiekkakentillä joutui potkimaan aina touko-kesäkuun vaihteeseen asti. Ja kesällä sateen sattuessa ei ollut puhettakaan, että olisi päässyt Raholan nurtsille höntsäämään. "Kentälle meno kielletty"-kyltti oli surullisen tuttu näky niin Lamminpään, Hervannan kuin Vehmaistenkin kentillä. Taitaakin olla niin, että laki on kaikille sama, vain tuomiot vaihtelevat?

Myös Aamulehti reagoi nurmikentille parkkeeraamiseen ja julkaisi harrastelijakuvaajan videon perusteella uutisen otsikoiden sen aluksi "Jalkapalloväki raivoaa: Onko pysäköinti nurmikentän järkevää käyttöä?" Hetken kuluttua uutista kuitenkin muutettiin messukeskuksen vastineen pohjalta. Ei hätää. Kenttiä onkin "vahvistettu hiekoittamalla", joten ei syytä paniikkiin. Ei hemmetti sentään. Hiekkaa nurmikentälle? Mahtavaa Tampere. Tätä juuri kaipasimmekin! Jos kertoisin tämän hölmöläistarinan joillekin ulkomaalaisista ystävistäni, niin he tuskin uskoisivat tarinaa todeksi.

Sinänsä Tampereen tilanne tuskin tulee kenellekään yllätyksenä. Tampere ei viime vuosina ole suhtautunut juuri minkäänlaiseen liikuntapalveluiden parantamiseen tai edes ylläpitämiseen myötämielisesti. Ja onhan Tampere jo vuosia ollut tunnettu uusliberaalin politiikan edelläkävijänä tilaajatuottaja-malleineen ja negatiivista huomiota herättäneine laiminlyönteineen esimerkiksi sosiaalipalveluissa ja kulttuuripuolella. Nykyinen virkamiesjohto näkee nuorten urheiluharrastamisen ja liikuntapaikat ilmeisesti vain turhana törsäämisenä, eikä näe minkäänmoista tarvetta pitää näitä asioita vastuualueenaan. Vain yksi poikkeus vahvistaa säännön: se on tietysti kaupungin pyhä lehmä jääkiekko. Kesän aikana Hakametsän jo kenties monettako kertaa rempattuun jäähalliin rakennettiin taas vähän lisää aitioita, uusi videotaulu ja uusittiin istuimia. Kyllä taas kelpaa virkamiesjohdon seurata keppitappelua parhailta paikoilta? Että silleen.

Ai niin, tiesittekö muuten, mikä yhdistää Tampereen Messu- ja Urheilukeskus Oy:n hallituksen puheenjohtaja Hannu Soroa ja Tampereen kaupungin liikuntaviraston käyttöpäällikkö Matti Kaariota? Niinpä. Molemmat kun ovat pitkän linjan jääkiekkomiehiä. Tuskinpa mistään sen suuremmasta salaliitosta on kyse, mutta ei ihme jos jalkapalloihmisillä alkaa mitta olemaan täysi.

Tampereen jalkapalloväelle haluaisin kuitenkin antaa pienen varoituksen sanan: liialliseen mielenosoittamiseen ja ainaiseen valittamiseen liittyy tiettyjä riskejä. Huhut viime keväältä nimittäin kertovat, että kun jalkapalloseurat pitivät Kaupin kentillä mielenosoituksen olosuhteiden parantamisen puolesta, uhkasi eräs nimeltä mainitsematon kaupungin käyttöpäällikkö siirtää kostoksi kaikki auraustraktorit lopullisesti pois Kaupin lumisilta tekonurmilta. Kenen leipää syöt, sen lauluja laulat. Onneksi se kauan odotettu SM-liigakausi on jo ovella. Morjens.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti